Kad jedeš lubenicu, znaš unaprijed postupak – oglođeš sve do kore, odnosno pojedeš sve ono što je slatko, a ostatak – baciš, ili ako imaš uvjete za to – kompostiraš. No znaš li da je i kora od lubenice jestiva? OK, nije baš ukusna (posebno ako je kušaš nakon što pojedeš onaj neodoljivi slatki, tamnoružičasti dio) i zato te nećemo ni pokušavati nagovoriti da je pojedeš bez dodatne pripreme. No dat ćemo ti nekoliko ideja kako je možeš iskoristiti za jelo, a da bude i ukusna.
Sve češće slušamo o tome kako namirnice treba iskoristiti do kraja, smanjiti otpad od hrane i to ne samo radi očuvanja okoliša, već i radi uštede. A priznat ćeš, cijene hrane odletjele su u nebo i svaki novi savjet kako uštedjeti i bacati manje toga dobro dođe.
Donosimo nekoliko načina kako možeš iskoristiti koru od lubenice za jelo. A na kraju i recept za slaw salatu s korom od lubenice. Sigurni smo da će ti sve ovo biti jako, jako fino…
Ukiseljena kora od lubenice
Kora od lubenice jako je slična krastavcu, što i ne čudi jer lubenica i krastavac su iz iste porodice biljaka. Čak postoji i njihov jako ukusan mini križanac – cucamelon 😉 Kiseljenje kore od lubenice zato je sasvim logična opcija, a postupak je vrlo sličan postupku kiseljenja krastavaca. Originalan recept pronađi ovdje.
Sok ili gazpacho od kore od lubenice
Svi volimo slatki, ružičasti dio lubenice – kao slatki zalogaj, ali i u obliku soka. I zato nas ne treba čuditi što je i sok od kore od lubenice odlična opcija jer također sadrži puno vode i nutrijenata. Od iscijeđenog soka od kore od lubenice možeš napraviti i ukusnu osvježavajuću hladnu juhu – gazpacho.
U woku
Kad ju tanko narežeš, kora od lubenice je poput ostalog tvrdog povrća te se kao takva može lijepo termički obraditi u woku, s ostalim povrćem, mesom, tofuom, orašastim plodovima… Odlična je kombinacija s mrkvom, svježim đumbirom, češnjakom, vlascem, medom, soja sosom te svježim začinskim biljem…
Slatke varijante
Od džema do sladoleda na štapiću, pita, tartova… široka je lepeza načina na koje možeš iskoristiti koru od lubenice u desertima.
Za još genijalnih ideja kako iskoristiti koru od lubenice posjeti web stranicu watermelon.org, gdje ćeš pronaći pregršt recepata s lubenicom, kao i korisnih savjeta i nutricionističkih podataka o ovom omiljenom ljetnom voću. No prije toga baci se na pripremu slaw salate s korom od lubenice…
Slaw salata s korom od lubenice
(za 4 porcije)
Sastojci:
- ¼ šalice (62,5 ml) grčkog jogurta
- ¼ šalice kiselog vrhnja
- 1 i ½ žličice senfa sa sjemenkama gorušice
- 1 žlica jabučnog octa
- 4 žličice svježe cijeđenog soka od limuna
- 1 žlica šećera
- 1 žličica sjemenki maka (cijelih, ne mljevenih)
- 2 žličice maslinova ulja
- prstohvat soli i svježe mljevenog crnog papra
- 4 šalice naribane kore od lubenice (tamnozeleni dio ipak ukloni)
- 1 šalica naribane mrkve
- 1 i 1/2 šalica nasjeckanog svježeg anananasa
Postupak:
- U maloj zdjelici izmiješaj sve sastojke za dresing (to je sve osim zadnja 3 navedena sastojka - kore od lubenice, mrkve i ananasa).
- Naribanu koru od lubenice u tankom sloju rasporedi po kuhinjskim ubrusima, da upiju višak vode.
- U srednjoj zdjeli rukama dobro izmiješaj voće, povrće i dresing. Stavi u hladnjak da se dobro ohladi. Posluži hladno uz fina jela s roštilja.
@msshiandmrhe Watermelon Rind Candies ✨Enjoy the cooking sound? #comfortfood #asmrfood #homecook #cookingasmr #dessert #vegan #foodtiktok #asmr #food ♬ original sound - Ms Shi & Mr He
Isprobaj sljedeće recepte s lubenicom...