Špajza 07. kolovoza 2023.

I kora od lubenice je jestiva! A mi znamo što s njom...

Lubenice
Kora od lubenice nepravedno je zapostavljena foto: Dogan Alpaslan Demir/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda nije tako ukusna kao njezina ružičasta sredina, no i kora od lubenice savršeno je jestiva i od nje se mogu napraviti čuda, samo ako upotrijebiš maštu... ili iskoristiš naše savjete!

Kad jedeš lubenicu, znaš unaprijed postupak – oglođeš sve do kore, odnosno pojedeš sve ono što je slatko, a ostatak – baciš, ili ako imaš uvjete za to – kompostiraš. No znaš li da je i kora od lubenice jestiva? OK, nije baš ukusna (posebno ako je kušaš nakon što pojedeš onaj neodoljivi slatki, tamnoružičasti dio) i zato te nećemo ni pokušavati nagovoriti da je pojedeš bez dodatne pripreme. No dat ćemo ti nekoliko ideja kako je možeš iskoristiti za jelo, a da bude i ukusna.

 

Možda vas zanima... Lubenica s grilla - baza slatkih i slanih jela Špajza

 

Sve češće slušamo o tome kako namirnice treba iskoristiti do kraja, smanjiti otpad od hrane i to ne samo radi očuvanja okoliša, već i radi uštede. A priznat ćeš, cijene hrane odletjele su u nebo i svaki novi savjet kako uštedjeti i bacati manje toga dobro dođe.

Donosimo nekoliko načina kako možeš iskoristiti koru od lubenice za jelo. A na kraju i recept za slaw salatu s korom od lubenice. Sigurni smo da će ti sve ovo biti jako, jako fino…

 | Author: Instagram @thewildingslanding Ukiseljena kora od lubenice foto: Instagram @thewildingslanding

Ukiseljena kora od lubenice

Kora od lubenice jako je slična krastavcu, što i ne čudi jer lubenica i krastavac su iz iste porodice biljaka. Čak postoji i njihov jako ukusan mini križanac – cucamelon 😉 Kiseljenje kore od lubenice zato je sasvim logična opcija, a postupak je vrlo sličan postupku kiseljenja krastavaca. Originalan recept pronađi ovdje.

Sok ili gazpacho od kore od lubenice

Svi volimo slatki, ružičasti dio lubenice – kao slatki zalogaj, ali i u obliku soka. I zato nas ne treba čuditi što je i sok od kore od lubenice odlična opcija jer također sadrži puno vode i nutrijenata. Od iscijeđenog soka od kore od lubenice možeš napraviti i ukusnu osvježavajuću hladnu juhu – gazpacho.

U woku

Kad ju tanko narežeš, kora od lubenice je poput ostalog tvrdog povrća te se kao takva može lijepo termički obraditi u woku, s ostalim povrćem, mesom, tofuom, orašastim plodovima… Odlična je kombinacija s mrkvom, svježim đumbirom, češnjakom, vlascem, medom, soja sosom te svježim začinskim biljem…

 | Author: Tanalee Youngblood/Unsplash Nakon što pojedeš njezinu unutrašnjost, iskoristi i koru od lubenice! foto: Tanalee Youngblood/Unsplash

Slatke varijante

Od džema do sladoleda na štapiću, pita, tartova… široka je lepeza načina na koje možeš iskoristiti koru od lubenice u desertima.

Za još genijalnih ideja kako iskoristiti koru od lubenice posjeti web stranicu watermelon.org, gdje ćeš pronaći pregršt recepata s lubenicom, kao i korisnih savjeta i nutricionističkih podataka o ovom omiljenom ljetnom voću. No prije toga baci se na pripremu slaw salate s korom od lubenice…

Slaw salata s korom od lubenice

(za 4 porcije)

Sastojci:

  • ¼ šalice (62,5 ml) grčkog jogurta
  • ¼ šalice kiselog vrhnja
  • 1 i ½ žličice senfa sa sjemenkama gorušice
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 4 žličice svježe cijeđenog soka od limuna
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica sjemenki maka (cijelih, ne mljevenih)
  • 2 žličice maslinova ulja
  • prstohvat soli i svježe mljevenog crnog papra
  • 4 šalice naribane kore od lubenice (tamnozeleni dio ipak ukloni)
  • 1 šalica naribane mrkve
  • 1 i 1/2 šalica nasjeckanog svježeg anananasa

Postupak:

  1. U maloj zdjelici izmiješaj sve sastojke za dresing (to je sve osim zadnja 3 navedena sastojka - kore od lubenice, mrkve i ananasa).
  2. Naribanu koru od lubenice u tankom sloju rasporedi po kuhinjskim ubrusima, da upiju višak vode.
  3. U srednjoj zdjeli rukama dobro izmiješaj voće, povrće i dresing. Stavi u hladnjak da se dobro ohladi. Posluži hladno uz fina jela s roštilja.
@msshiandmrhe Watermelon Rind Candies ✨Enjoy the cooking sound? #comfortfood #asmrfood #homecook #cookingasmr #dessert #vegan #foodtiktok #asmr #food ♬ original sound - Ms Shi & Mr He

Isprobaj sljedeće recepte s lubenicom...

 

Piña colada s lubenicom Možda vas zanima... Piña colada s lubenicom, nova verzija klasike Recepti 'Pizza' od lubenice Možda vas zanima... Najzabavniji načini kako jesti lubenicu Recepti Ražnjići od lubenice i feta sira Možda vas zanima... Ražnjići od lubenice i feta sira, sjajna alternativa salati Recepti Možda vas zanima... Ovaj 'pijani' napitak od lubenice rashlađivat će te cijelo ljeto Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.