Roštiljanje je puno uzbudljiviji proces od kuhanja, a hrana koja silazi s rešetke roštilja u pravilu je ukusnija i sočnija od one kuhane. Zato zdravo povrće poput brokule nauči pripremati na neočekivane načine i dobit ćeš jela čiji te okus tjera da ih iznova stavljaš na tanjur.
Ok, možda stvarno voliš samo brzo prokuhati brokulu u slanoj vodi, ali daj priliku i hrskavoj brokuli iz pećnice. Brokulu možeš poslužiti kao prilog glavnom jelu ili je pretvoriti u salatu, saviti u tjesteninu ili umutiti u pesto – evo nekoliko dobrih ideja!
Baci brokulu na roštilj
Možda brokula nije roštiljski klasik - ali bi mogla postati! Poput pečenja, roštiljanje daje brokuli sočniji okus i hrskavu teksturu, a brokuli je potrebno samo 10 do 15 minuta da bude gotova.
Postavi rešetku roštilja na visoku razinu. Dok se roštilj zagrijava, prelij brokulu maslinovim uljem i posoli je. Stavi grill košaricu s brokulom na rešetku roštilja i peci, povremeno miješajući, 10 do 15 minuta. Brokula je gotova kad dobije lijepu boju i postane hrskava.
Peci brokulu u pećnici
Ako nisi baš ljubitelj ljubitelj kuhane brokule, pokušaj je ispeći u pećnici. Pečenje na visokoj temperaturi daje brokuli hrskavu teksturu i karamelizirani okus. Da osiguraš da bude sočna i hrskava, obavezno brokulu prije pečenja potpuno osuši.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Cvjetove brokule prelij maslinovim uljem, posoli i stavi u lim za pečenje. Ostavi mjesta između cvjetova. Peci 15-20 minuta, pažljivo prebaci na tanjur i posluži.
Kad je frka, dobra je i mikrovalna
Da, brokulu možeš kuhati i na pari u mikrovalnoj pećnici. Imaj na umu da nema svaka mikrovalna pećnica istu snagu, pa će možda trebati malo vremena da usavršiš ovu metodu.
Brokulu stavi u zdjelu prikladnu za mikrovalnu, ulij malo vode (otprilike ¼ šalice), prekrij zdjelu tanjurom i kuhaj 4 do 5 minuta ili dok brokula ne omekša. Procijedi brokulu i posluži.
Skuhaj brokulu na pari
Brokula kuhana na pari klasičan je prilog, a gotova je za 5 do 6 minuta. Gotovu brokulu začini sokom od limuna, maslinovim uljem i solju i dobit ćeš hranjivi prilog spreman u trenu.
U lonac ulij vodu i zakuhaj je. Potom iznad vode postavi košaru za kuhanje na pari i nju ubaci brokulu. Poklopi, smanji vatru i kuhaj na pari 5 do 6 minuta (dok brokula ne poprimi svjetlozelenu nijansu i omekša).
Brokulu možeš i pirjati
Ako više voliš da brokula bude hrskavija, možeš je nekoliko minuta pirjati u tavi na malo maslinovog ulja. Za ovu metodu najbolji su manji cvjetići jer će velikim komadima brokule trebati predugo da omekšaju. Da pirjanoj brokuli dodatno poboljšaš okus, dodaj malo češnjaka u tavu s maslinovim uljem.
Zagrij tavu u kojoj je malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, stavi brokulu u tavu i pirjaj 3 do 4 minute, redovito miješajući. Gotovu brokulu možeš začiniti i posipanjem komadića crvene paprike ili parmezana.
Ah, da, možeš je i skuhati
Ok, brokula se najčešće kuha – ali radiš li to kako treba? Ono što je ključno jest veća količina soli u vodi, stoga slobodno dodaj malo više soli.
Zakuhaj vodu na štednjaku, dodaj u posoljenu vodu cvjetove brokule i kuhaj nekoliko minuta, ili dok ne postanu svjetlozeleni i hrskavi. Ocijedi i posluži.
Isprobaj i ove recepte s brokulom...