Špajza 06. veljače 2025.

Je li sigurno jesti zelene krumpire?

Je li sigurno jesti zelene krumpire?
Je li sigurno jesti zelene krumpire?
foto: Jcomp / Freepik
Zelenkasta nijansa na krumpiru često izaziva sumnju – je li riječ o prirodnoj pojavi ili znaku upozorenja? Evo što trebaš znati prije nego što odlučiš hoćete li ga staviti na tanjur

Krumpir je jedna od namirnica koja se može dugo čuvati, ali povremeno se dogodi da dobije zelenkastu nijansu. Treba li takav krumpir baciti ili je dovoljno samo ukloniti zeleni dio? Nastavi čitati i doznaj sve.

Zašto krumpir postaje zelen?

Zelena boja na dijelu krumpira nije plijesan niti kvarenje – riječ je o klorofilu, pigmentu koji nastaje kada je krumpir izložen svjetlu. Iako klorofil sam po sebi nije štetan, njegova prisutnost može ukazivati na povećane količine glikoalkaloida, prirodnih spojeva među kojima se nalazi i solanin.

krumpir Možda vas zanima... Kako da krumpir mjesecima ostane savršeno svjež? Špajza

Solanin je toksičan u velikim količinama i može uzrokovati probavne smetnje, bolove u trbuhu, povraćanje i znojenje. Najviše se nakuplja u kori i oko očiju krumpira, odnosno na mjestima gdje počinje klijati. No, dobra vijest je da zeleni krumpir rijetko sadrži dovoljno solanina da bi izazvao ozbiljne tegobe jer ima izrazito gorak okus, što otežava konzumaciju velikih količina.

Je li sigurno jesti zelene krumpire? | Author: azerbaijan_stockers / Freepik Zelena boja nije plijesan, već klorofil nastao zbog izlaganja svjetlu foto: azerbaijan_stockers / Freepik

Može li se zeleni krumpir spasiti?

Ako je zelena površina na krumpiru mala, može se jednostavno ukloniti guljenjem kore i izrezivanjem zahvaćenog dijela. No, ako je veći dio krumpira zelen, bolje ga je baciti ili kompostirati. Nakon guljenja, krumpir je uvijek preporučljivo termički obraditi jer toplina dodatno smanjuje razinu solanina.

Kako spriječiti zelenjenje krumpira? Pravilno skladištenje ključno je za očuvanje svježine krumpira. Najbolje ga je čuvati na tamnom, hladnom i suhome mjestu, daleko od svjetla koje potiče stvaranje klorofila. Idealna temperatura skladištenja je između 7 i 10 °C.

Dobar trik je spremanje krumpira u papirnatu vrećicu s nekoliko rupica za protok zraka. Također, preporučuje se kupovati samo onoliko krumpira koliko će se potrošiti u nekoliko dana, kako bi se smanjila mogućnost dugog izlaganja svjetlu i posljedičnog zelenjenja.

krumpir i batat Možda vas zanima... Batat ili klasični krumpir – koji je bolji? Špajza

A što sa zelenim čipsom?

Ponekad se u vrećici čipsa mogu naći kriške s blagim zelenim tonom. Takvi krumpiri također su bili izloženi svjetlu prije prerade, ali su tijekom pečenja prošli toplinsku obradu koja donekle smanjuje razinu solanina

 Povremena konzumacija zelenih komadića čipsa nije opasna, ali ako ih ima previše, bolje je odabrati drugu vrećicu.

Krumpir | Author: Lars Blankers/Unsplash Krumpir treba čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Tamo sigurno neće pozelenjeti foto: Lars Blankers/Unsplash Moraš probati ove praline od krumpira. Da, dobro si pročitao! Možda vas zanima... Ne šalimo se: Ove praline od krumpira su pravi slatki hit! Recepti pečeni krumpir Možda vas zanima... Savršen pečeni krumpir iz mikrovalne pećnice Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.