Nakon obilne večere ili blagdanskog ručka sigurno si barem jednom pogledao ostatke pečene puretine s upitnikom iznad glave – što sad? Prije nego što pomisliš da nema spasa i odlučiš se riješiti ostataka, dopusti da ti otkrijemo tajnu savršenog zamrzavanja.
S pravim koracima, ostaci gozbe mogu biti ukusni i mjesecima kasnije, spremni za brz i slastan obrok. Krenimo na zamrzavanje i kako ga pravilno izvesti.
Pazi kako režeš puretinu!
Prvi korak je rezanje puretine na kriške ili kockice, ovisno o budućoj namjeni. Tako ćeš uvijek imati spremne porcije za omiljena jela – od ukusne tjestenine, salata, sendviča pa sve do složenaca i pita.
Ako ipak voliš veće komade poput bataka, krila ili bedara ostaviti na kosti, dobro ih omotaj plastičnom folijom prije nego ih staviš u vrećicu za zamrzavanje. Time ćeš dodatno spriječiti oštećenja i očuvati izvornu svježinu mesa.
Ostaci puretine? Bez brige, imamo rješenje
Svaki komad mesa svršeno odvojen
Ne voliš kad se komadići mesa zalijepe jedan za drugi u zamrzivaču? Imamo rješenje i za to! Posloži komade puretine na papir za pečenje ili aluminijsku foliju i ostavi ih u zamrzivaču sat vremena da se lagano stegnu.
Tek tada ih prebaci u vrećicu ili posudu za zamrzavanje. Svakako napiši datum i vrstu mesa na pakiranju – tako ćeš lako pronaći što trebaš, čak i nakon nekoliko mjeseci.
Ambalaža je ključna za svježinu
Najbolji izbor za čuvanje puretine su vrećice sa zatvaračem koje omogućavaju lako istiskivanje zraka i bolje čuvaju od oštećenja koja nastaju prilikom zamrzavanja. Ako voliš koristiti posude, odaberi one koje su taman veličine za količinu mesa koju zamrzavaš.
Manje slobodnog prostora znači manje zraka, a manje zraka znači svježiju puretinu. Za optimalne rezultate pokušaj iskoristiti meso unutar tri mjeseca. Iako može izdržati i do pola godine, kraće vrijeme zamrzavanja jamči bolju teksturu i puniji okus.
Zamrznuta pureća rolada je sasvim dobra ideja
Oštećenje hrane koja se čuva u zamrzivaču ili freezer burn javlja se kad zrak prodre u pakiranje. Da to spriječiš, maksimalno istisni zrak iz vrećica za zamrzavanje.