Špajza 04. srpnja 2025.

Kako zamrznuti ostatke puretine: lako i bez greške!

Kako zamrznuti ostatke puretine: lako i bez greške!
Kako zamrznuti ostatke puretine: lako i bez greške!
foto: Freepik
Pitaš se kako zamrznuti višak puretine nakon obiteljske gozbe, a očuvati joj teksturu i bogati okus? Uz ove savjete, svaki obrok bit će jednako dobar kao prvi put

Nakon obilne večere ili blagdanskog ručka sigurno si barem jednom pogledao ostatke pečene puretine s upitnikom iznad glave – što sad? Prije nego što pomisliš da nema spasa i odlučiš se riješiti ostataka, dopusti da ti otkrijemo tajnu savršenog zamrzavanja.

S pravim koracima, ostaci gozbe mogu biti ukusni i mjesecima kasnije, spremni za brz i slastan obrok. Krenimo na zamrzavanje i kako ga pravilno izvesti.

zamrznuto voće Možda vas zanima... Je li sigurno jesti zamrznutu hranu s kristalićima leda? Špajza kruh Možda vas zanima... Kako zamrznuti kruh da bi ostao savršeno svjež Špajza

Pazi kako režeš puretinu!

Prvi korak je rezanje puretine na kriške ili kockice, ovisno o budućoj namjeni. Tako ćeš uvijek imati spremne porcije za omiljena jela – od ukusne tjestenine, salata, sendviča pa sve do složenaca i pita.

Ako ipak voliš veće komade poput bataka, krila ili bedara ostaviti na kosti, dobro ih omotaj plastičnom folijom prije nego ih staviš u vrećicu za zamrzavanje. Time ćeš dodatno spriječiti oštećenja i očuvati izvornu svježinu mesa.

Kako zamrznuti ostatke puretine: lako i bez greške! | Author: ILONA SHOROKHOVA Ostaci puretine? Bez brige, imamo rješenje foto: ILONA SHOROKHOVA

Svaki komad mesa svršeno odvojen

Ne voliš kad se komadići mesa zalijepe jedan za drugi u zamrzivaču? Imamo rješenje i za to! Posloži komade puretine na papir za pečenje ili aluminijsku foliju i ostavi ih u zamrzivaču sat vremena da se lagano stegnu.

Tek tada ih prebaci u vrećicu ili posudu za zamrzavanje. Svakako napiši datum i vrstu mesa na pakiranju – tako ćeš lako pronaći što trebaš, čak i nakon nekoliko mjeseci.

lubenica Možda vas zanima... Jesi li moguće zamrznuti lubenicu? Da, uz ove trikove! Špajza

Ambalaža je ključna za svježinu

Najbolji izbor za čuvanje puretine su vrećice sa zatvaračem koje omogućavaju lako istiskivanje zraka i bolje čuvaju od oštećenja koja nastaju prilikom zamrzavanja. Ako voliš koristiti posude, odaberi one koje su taman veličine za količinu mesa koju zamrzavaš.

Manje slobodnog prostora znači manje zraka, a manje zraka znači svježiju puretinu. Za optimalne rezultate pokušaj iskoristiti meso unutar tri mjeseca. Iako može izdržati i do pola godine, kraće vrijeme zamrzavanja jamči bolju teksturu i puniji okus.

Kako zamrznuti ostatke puretine: lako i bez greške! | Author: Timolina / Freepik Zamrznuta pureća rolada je sasvim dobra ideja foto: Timolina / Freepik

Oštećenje hrane koja se čuva u zamrzivaču ili freezer burn javlja se kad zrak prodre u pakiranje. Da to spriječiš, maksimalno istisni zrak iz vrećica za zamrzavanje.

Brownies Možda vas zanima... Otkrivamo možeš li zamrznuti brownieje! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.