Špajza 26. svibnja 2023.

Koliko često treba čistiti roštilj na drveni ugljen?

Roštilj
Roštilj foto: Min An/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Prema jednoj studiji prosječni roštilj sadrži 1,7 milijuna bakterija po kvadratnom centimetru - dakle, više nego dovoljan razlog da ga dobro očistitš prije ponovne upotrebe!

Sezona roštiljanja se zahuktala, a ako si imalo poput nas, već sigurno imaš spremne razne odreske da ih čim prije baciš na roštilj. Već smo duboko u planovima za jelovnike i roštiljanje na otvorenom te istražujemo što sve možemo baciti na žar.

Ali jedna očigledna stavka na svim našim kontrolnim popisima je definitivno manje ugodna: čišćenje roštilja. Nakon što je nekoliko mjeseci stajao na hladnom, više je nego vjerojatno da tvoj roštilj izgleda istrošeno i prljavo.

 

Možda vas zanima... Najčešći uzroci trovanja hranom – bilo da je skuhana ili s roštilja Špajza

 

Premda iskusni majstori roštilja često kažu kako je za roštiljanje potrebno nekoliko minuta na vrućem ugljenu da bi se roštilj vratio u top formu ne slažemo se s tom definicijom jer roštilj definitivno treba dobro očistiti prije ponovne upotrebe.

 | Author: Gonzalo Guzman/Pexels Roštilj foto: Gonzalo Guzman/Pexels

 

Koliko je važno redovito čistiti roštilj?

Kuhanje na prljavom roštilju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Prema studiji iz 2013., prosječni roštilj sadrži 1,7 milijuna bakterija i mikroba po kvadratnom centimetru (za tvoju informaciju, to je prljavije od većine WC školjki). Zaostali ostaci hrane lako se mogu zalijepiti za hrapave površine rešetki i unutrašnjost poklopca.

Ovisno o vanjskom okruženju i načinu na koji pohranjuješ svoj roštilj preko zime, riskiraš da vanjski zagađivači uđu u roštilj na drveni ugljen. To mogu biti i najmanje klice i insekti, ali u nekim slučajevima čak i nepozvani stanovnici poput – glodavaca!

Ovaj rizik od bakterija i plijesni može imati veliki utjecaj na hranu koju pripremaš. A bolesti koje se prenose hranom možeš prenijeti i na sebe i na sve članove obitelji. 

 

Možda vas zanima... 5 stvari koje majstori vrhunskog roštilja jako dobro znaju Špajza

 

Uz to, nakupljena prljavština utječe i na okus hrane. Dok se hrana peče na rešetkama, ugljik se nakuplja i stvara sloj filma na željezu.

To stvara barijeru koja neravnomjerno raspoređuje toplinu iz plamena. Dakle, kada se tvoji odresci ispeku, bit će teže postići savršene tragove pečenja i idealnu unutarnju temperaturu.

 | Author: Mehmet Ali Turan/Pexels Roštilj - čišćenje foto: Mehmet Ali Turan/Pexels

Koliko često treba čistiti roštilj?

Kratak odgovor? Ovisi o tome koliko ga intenzivno čistiš i koliko često koristiš roštilj. No generalno, rešetke za roštilj trebaš uvijek dobro obrisati nakon svake upotrebe. I barem jednom godišnje posvetiti vrijeme dubinskom čišćenju. 

Zato, ako je tvoj roštilj već spreman a ti u 'niskom startu' s pladnjom odrezaka i kobasica spremnih da ih baciš na žar – prvo dobro očisti roštilj! Ako, pak, planiraš ove sezone upotrebljavati roštilj više puta tjedno, pametno je postupak čišćenja ponavljati što češće. Dobro pravilo je čišćenje roštilja na početku i na kraju sezone roštiljanja.

 | Author: Sindre Fs/Pexels Roštilj foto: Sindre Fs/Pexels

 

Možda vas zanima... Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.