Sezona roštiljanja se već dobrano zahuktala, a ako si imalo poput nas, već sigurno imaš spremne razne odreske da ih čim prije baciš na roštilj. Već smo duboko u planovima za jelovnike i roštiljanje na otvorenom te istražujemo što sve možemo baciti na žar.
Ali jedna očigledna stavka na svim našim kontrolnim popisima je definitivno manje ugodna: čišćenje roštilja. Nakon što je nekoliko mjeseci stajao na hladnom, više je nego vjerojatno da tvoj roštilj izgleda istrošeno i prljavo.
Premda iskusni majstori roštilja često kažu kako je za roštiljanje potrebno nekoliko minuta na vrućem ugljenu da bi se roštilj vratio u top formu ne slažemo se s tom definicijom jer roštilj definitivno treba dobro očistiti prije ponovne upotrebe.
Meso s roštilja je najukusnije
Koliko je važno redovito čistiti roštilj?
Kuhanje na prljavom roštilju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Prema studiji iz 2013., prosječni roštilj sadrži 1,7 milijuna bakterija i mikroba po kvadratnom centimetru (za tvoju informaciju, to je prljavije od većine WC školjki!). Zaostali ostaci hrane lako se mogu zalijepiti za hrapave površine rešetki i unutrašnjost poklopca.
Ovisno o vanjskom okruženju i načinu na koji pohranjuješ svoj roštilj preko zime, riskiraš da vanjski zagađivači uđu u roštilj na drveni ugljen. To mogu biti i najmanje klice i insekti, ali u nekim slučajevima čak i nepozvani stanovnici poput – glodavaca!
Ovaj rizik od bakterija i plijesni može imati veliki utjecaj na hranu koju pripremaš. A bolesti koje se prenose hranom možeš prenijeti i na sebe i na sve članove obitelji.
Uz to, nakupljena prljavština utječe i na okus hrane. Dok se hrana peče na rešetkama, ugljik se nakuplja i stvara sloj filma na željezu.
To stvara barijeru koja neravnomjerno raspoređuje toplinu iz plamena. Dakle, kada se tvoji odresci ispeku, bit će teže postići savršene tragove pečenja i idealnu unutarnju temperaturu.
Roštilj - čišćenje
Koliko često treba čistiti roštilj?
Kratak odgovor? Ovisi o tome koliko ga intenzivno čistiš i koliko često koristiš roštilj. No generalno, rešetke za roštilj trebaš uvijek dobro obrisati nakon svake upotrebe. I barem jednom godišnje posvetiti vrijeme dubinskom čišćenju.
Zato, ako je tvoj roštilj već spreman a ti u 'niskom startu' s pladnjom odrezaka i kobasica spremnih da ih baciš na žar – prvo dobro očisti roštilj! Ako, pak, planiraš ove sezone upotrebljavati roštilj više puta tjedno, pametno je postupak čišćenja ponavljati što češće. Dobro pravilo je čišćenje roštilja na početku i na kraju sezone roštiljanja.
Roštilj