Davne 1792. godine izumio ih je jedan američki pekar, a kako su zbog dugotrajnosti bili omiljeni među mornarima, u početku su ih zvali i mornarskim keksima.
Krekeri se tradicionalno rade od pšeničnog brašna, vode i soli koji se umijese u tijesto, a potom se dodaju ribani sirevi, špinat, gljive, slanina te razne sjemenke i usitnjeni orašasti plodovi. Da bi tijesto bilo što hrskavije, prije nego što ga oblikujete u krekere, ostavite ga da se stisne u hladnjaku barem pola sata. Prije pečenja možete ih izbuštiti vilicom i premazati žumanjkom kako bi dobili lijepu zlatnu boju. Osim u tijesto, sir ili sjemenke, posebno lana ili sezama, možete staviti na površinu krekera.
Idealan su izbor za predjelo, osobito uz namaze. Najjednostavniji i najbrži namaz je onaj od svježeg sira. Pomiješajte svježi kravlji sir sa žlicom-dvije kiselog vrhnja i solju. Po želji možete dodati i vlasac ili češnjak.
Thinkstock
Donosimo vam recepte za domaće krekere:
Krekeri od sjemenki - grickalica bolja od čipsa
Hrskavi i ukusni: Krekeri od parmezana i timijana
Brzi domaći krekeri od samo 3 sastojka
Krekeri od maslina i krema od avokada
Integralni krekeri sa sjemenkama sezama i suncokreta