Špajza 07. ožujka 2017.

Mala enciklopedija novih hit okusa - od maslaca do voćki

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Naučite što se krije iza egzotičnog imena yuzu, kakva je to zabranjena riža i zašto je ghee maslac bolji od običnog

Zamjena za već postojeće ili neki novi okusi u vašu će kuhinju donijeti divne promjene koje će preokrenuti vaše kuhanje na neku zanimljiviju i kvalitetniju razinu. Portal The Kitchn donosi nova značenja nekih nepoznattih namirnica, a na vama je samo da saznate što je to aquafaba, ghee, yuzu...

Aquafaba ili slanutkova voda je tekućina u kojoj stoji slanutak u konzervi. Osim što slanutak održava jestivim, ona može poslužiti i kao izvrsna zamjena za bjelanjke. Naime, tek kratkim miksanjem dobit ćete pjenu nalik na snijeg od bjelanjaka koju zatim možete koristiti za pripremu meringe kreme ili je dodati omiljenim biskvit  kolačima. Aquafaba je divan dodatak veganskim jelima, ali i sjajno otkriće za one koji ne podnose jaja.
 

Slanutak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Iako još uvijek nedovoljno poznat, smen se polako uvlači u kuhinje diljem svijeta. Riječ je slanom, fermentiranom maslacu iz Maroka. Jakog je okusa, nalik na plavi sir i jedan je od glavnih dodataka u marokanskoj kuhinji. Jednom kada ga isprobate, shvatit ćete i zašto.

Crna ili zabranjena riža dolazi iz Kine i pravo je blago među prilozima. Baš kao nekada, i danas je izrazito cijenjena pa je tako možemo pronaći u specijaliziranim trgovinama po nešto višim cijenama. Na tanjuru izgleda izuzetno efektno, a osim lijepog izgleda, crna riža je bogata antioksidansima i vitaminom E. Zdravo i fino, može li bolje?
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ghee maslac i nije neka novotarija, koristi se u kozmetici, a izvrstan je i zdrav dodatak brojnim jelima. Prvi su ga upotrebljavali Indijanci, a danas se može kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini ili dućanu zdrave hrane. Pogodan je za kuhanje na visokim temperaturama, a od klasičnog maslaca razlikuje se ponajprije po finim, orašastim aromama.

U voćnom svijetu, osim brojnih egzotičnih voćki kojima teško izgovaramo ime, nalazi se i yuzu. Uzgaja se u Japanu, Koreji i Kini, a sam okus vrlo je intenzivan pa se najčešće koristi samo sok. Sok iz yuzu voćke odličan je za pripremu marinada, koktela i dressinga.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.