Špajza 20. listopada 2021.

Međunarodni je dan kuhara. Pitali smo chefove kako će ga proslaviti

Josip Tomas, Ivana Bekavac i Marin Medak
gastro postao gastro.24sata.hr
Svog 20. listopada slavi se Međunarodni dan kuhara. Izazovan je period iza svih pojedinaca u ovoj profesiji, ali entuzijazma i zahvalnosti ipak ne nedostaje. O ovoj smo temi popričali s renomiranim chefovima

Prethodne dvije godine bile su izazovne za zdravstveni sustav, obiteljski život, a ozbiljno su stradale i uslužne djelatnosti. Vlasnici ugostiteljskih objekata, glavni chefovi i restoransko osoblje prošli su kroz fazu lockdowna i borbe za opstanak, a onda ih je dočekala i neočekivano dobra sezona, za koju mnogi nisu bili spremni. Bilo je dinamično i stresno, bili su primorani prilagoditi poslovanje i ekspresno odreagirati na svaku novu mjeru. Upravo zato danas s osobitim ponosom slavimo kuharsku profesiju i sve duge sate koje glavni chefovi i kuhari provode u kuhinjama kako bi gostu servirali ukusan obrok - i iskustvo vrijedno pamćenja. 

Kako bi obilježili Međunarodni dan kuhara, popričali smo s renomiranim chefovima o njihovim razlozima za slavlje, zahvalnosti te planovima u nadolazećim mjesecima. 

Chefica Ivana Bekavac (Kut)

"Na Međunarodni dan kuhara treba ukazati na činjenicu da nema blagdana i dana kada kuhari stanu. Bilo bi lijepo kada bi se više isticalo da je ovo profesija u kojoj većina nema dva slobodna dana i rade svaki praznik. Neka se na ovaj dan svi prisjete da iza tanjura koji im dođe na stol stoji cijela jedna mala vojska koja ne staje i daje sve od sebe da uljepša nečiji dan", poručuje Ivana Bekavac, vlasnica šarmantne zalogajnice Kut.

"U narednom razdoblju voljela bih kada bi se poslovno sve nastavilo kao i do sada. Kao jedna od onih koji su otvorili za vrijeme pandemije, nemam neku referencu kako bi bilo da je 'normalno'. Zahvalna sam na sretnim ljudima koji nam dolaze i kolegama koji rade sa mnom. Hvala i dobrom momku koji me privatno hrani, inače bi moja prehrana bila svedena na konzervu tune. Tako da - sretan njemu Međunarodni dan kuhara", dodala je chefica Bekavac. 

 | Author: Marijana Zlomislić Ivana Bekavac ispred svog "Kuta"; foto: foto: Marijana Zlomislić

Chef Marin Medak (RougeMarin)

“Na ovogodišnji Međunarodni dan kuhara svakako se trebamo prisjetiti protekle dvije, vrlo izazovne godine koje su uvelike utjecale na poslovanje i gastronomsku scenu u Hrvatskoj. Uspješno smo preokrenuli posao, počeli s dostavama, potpuno novim konceptima i relativno se brzo prilagodili potpuno novoj situaciji", prisjetio se Marin Medak, renomirani chef i vlasnik poznatog zagrebačkog restorana RougeMarin. “Pokrenuli smo Rougemarin Doma kako bi ljudima omogućili da hranu koju uobičajeno konzumiraju u restoranima, mogu pripremati i kod kuće, odnosno da ljudi doma rade identičnu hranu kao u restoranu", dodao je. 

Medak se osvrnuo i na ovogodišnju sezonu koja je sve iznenadila te na buduće projekte.  “Ljeto ove godine bilo je potpuno neočekivano, takvu navalu zaista nismo očekivali, a ponekad se činilo da smo svi zaboravili raditi. Bili smo maksimalno opterećeni, ali ono što nas je motiviralo je entuzijazam za rad, za nove gastronomske avanture. Ovu zimu pripremamo novi sustav rada u skladu s digitalnim poslovanjem, odnosno namjeravamo digitalne tehnologije prilagoditi poslovanju. U narednom razdoblju ulagat ćemo mnogo vremena u projekt održivog bara, pokušat ćemo minimalizirati carbon food print i posvetiti se maksimalno ovom projektu", poručio je chef Medak. 

 | Author: Boris Scitar Chef Marin Medak, Foto: foto: Boris Scitar

Chef Josip Tomas (restoran Freyja)

"Na ovogodišnji Međunarodni dan kuhara možemo s ponosom proslaviti što smo iz ovog teškog perioda izišli puno jači, educiraniji, s višom sviješću prema lokalnoj namirnici, i u pustoj želji za radom i velikom ambicijom pokrenuo je se jedan val nove hrvatske kuhinje, za koju smatram da bi nas vrlo lako mogla brendirati kao iduću veliku gastro destinaciju", poručuje Josip Tomas, chef restorana Freyja u Tučepima i član žirija Gastro zvijezde. 

Iskoristili smo priliku i upitali ga čemu se veseli u narednim mjesecima. "Upravo sam završio s uspješnom ljetnom sezonom. Planiram se posvetiti radu s ekološkim uzgajivačima s ciljem da si osiguram najbolje moguće lokalne namirnice te razvoju novih jela koje ću prilagođene objavljivati široj publici.  Uz to sve naravno ostavljam vremena za putovanja, istraživanja i posjete kolegama kuharima te novim degustacijama", kazao je chef Tomas. 

 | Author: Privatni album Chef Josip Tomas iz restorana Freyja; foto: foto: Privatni album

Redakcija missGASTRO ovom se prilikom zahvaljuje svim kuharima na ukusnim jelima. Sretan vam Međunarodni dan kuhara! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.