Špajza 17. prosinca 2023.

Napravi najljepše blagdanske ukrase od sušenih agruma

Božićni ukrasi od sušenih citrusa
Božićni ukrasi od sušenih citrusa foto: Daiga Ellaby/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Zaboravi na plastične ukrase, vrijeme je da okitiš dom prirodnim ukrasima koje možeš lako izraditi kod kuće

Blagdanski dani mnogima su najdraži dio godine, ne samo zbog druženja s najmilijima nego i cijelog procesa ukrašavanja doma. Ako šarene lampice svijetle u svakom kutku tvog doma, a adventski vijenac krasi stolić dnevne sobe, ovo je svakako projekt za tebe.

Iako danas možemo pronaći cijeli niz cjenovno pristupačnih i lijepih ukrasa za jelku i dom, ima nešto posebno u tome da u dom unesemo dašak prirode i tradicije. Plastični ukrasi i jednokratne kuglice koje ćemo baciti kada blagdani završe nisu nam posebno dragi, a isto tako su štetni i za okoliš.

Ovi potpuno prirodni ukrasi odlično će se uklopiti u tvoj dom, a nakon blagdana ih možeš jednostavno kompostirati. 

Sušeni kolutići naranče, limuna, grejpa, limete ili kumkvata dat će tvom domu dodatnu dozu topline, a dok se budu sušili cijeli će dom mirisati. Odabrati možeš bilo koju vrstu agruma, a sušiti ih možeš na dva načina. 

Nakon što odabereš voćke koje želiš sušiti, najprije ga prebriši mokrom krpom i dobro posuši papirnatim ručnikom. Svaki agrum nareži na ploške debljine oko pola centimetra.

Za što ravnomjernije ploške koristi dobro naoštren nož, a ako ti je teško držati voće rukom, zabodi vilicu u dio koji nećeš sušiti te si tako olakšaj posao. Ploške poslaži na papirnati ručnik kako bi upio višak tekućine. 

 | Author: Getty Images/Unsplash Božićni ukrasi od sušenih citrusa foto: Getty Images/Unsplash

Prva metoda je nešto brža i zahtijeva sušenje u pećnici. Ploške poslaži na metalnu rešetku pećnice i ostavi da se suše u pećnici na 100 stupnjeva 3-6 sati, ovisi o debljini ploški. Svakih pola sata ploške okreni na drugu stranu i provjeri koliko su suhe. 

Druga metoda je nešto vremenski zahtjevnija, no ne zahtijeva korištenje pećnice. Jednom kada si pripremila i posušila ploške papirnatim ručnikom, poredaj ih na rešetku pećnice i ostavi da se suše na radijatoru ili grijalici.

Sušenje na radijatoru će trajati 2-3 dana, a svakih par sati trebaš preokrenuti ploške. 

Jednom kada su sušene ploške naranče, limuna ili grejpa gotove, možeš im dodati komadić konopca te ih tako pretvoriti u ukras za bor ili ih nanizati na duži konopac i dodati kao ukras na zidu. Također mogu biti dio adventskog vijenca, a ako si koristila voće koje nije tretirano pesticidima može postati i dio blagdanskog koktela.

Odlična je ideja pričvrstiti i koju plošku sušenih agruma na upakirani poklon pomoću malo konopca. 

 | Author: Julee Juu/Unsplash Sušeni citrusi mogu biti i odličan dekor vrućih blagdanskih koktela foto: Julee Juu/Unsplash

Uživaj u ovim potpuno prirodnim i eco friendly ukrasima!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.