Špajza 13. prosinca 2021.

Napravi najljepše blagdanske ukrase od sušenih agruma

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zaboravi na plastične ukrase, vrijeme je da okitiš dom prirodnim "uradi sama" ukrasima

Blagdanski dani mnogima su najdraži dio godine, ne samo zbog druženja s najmilijima nego i cijelog procesa ukrašavanja doma. Ako šarene lampice svijetle u svakom kutku tvog doma, a adventski vijenac krasi stolić dnevne sobe, ovo je svakako projekt za tebe.

Iako danas možemo pronaći cijeli niz cjenovno pristupačnih i lijepih ukrasa za jelku i dom, ima nešto posebno u tome da u dom unesemo dašak prirode i tradicije. Plastični ukrasi i jednokratne kuglice koje ćemo baciti kada blagdani završe nisu nam posebno dragi, a isto tako su štetni i za okoliš. Ovi potpuno prirodni ukrasi odlično će se uklopiti u tvoj dom, a nakon blagdana ih možeš jednostavno kompostirati. 

Sušeni kolutići naranče, limuna, grejpa, limete ili kumkvata dat će tvom domu dodatnu dozu topline, a dok ih budeš sušila cijeli će dom mirisati. Odabrati možeš bilo koju vrstu agruma, a sušiti ih možeš na dva načina. 

Nakon što odabereš voćke koje želiš sušiti, najprije ga prebriši mokrom krpom i dobro posuši papirnatim ručnikom. Svaki agrum nareži na ploške debljine oko pola centimetra. Za što ravnomjernije ploške koristi dobro naoštren nož, a ako ti je teško držati voće rukom, zabodi vilicu u dio koji nećeš sušiti te si tako olakšaj posao. Ploške poslaži na papirnati ručnik kako bi upio višak tekućine. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tania (@taniacooling)

Prva metoda je nešto brža i zahtijeva sušenje u pećnici. Ploške poslaži na metalnu rešetku pećnice i ostavi da se suše u pećnici na 100 stupnjeva Celzijevih od tri do šest sati, ovisi o debljini ploški. Svakih pola sata ploške okreni na drugu stranu i provjeri koliko su suhe. 

Druga metoda je nešto vremenski zahtjevnija, no ne zahtijeva korištenje pećnice. Jednom kada si pripremila i posušila ploške papirnatim ručnikom, poredaj ih na rešetku pećnice i ostavi da se suše na radijatoru ili grijalici. Sušenje na radijatoru će trajati dva do tri dana, a svakih par sati trebaš okrenuti ploške na drugu stranu. 

Jednom kada su sušene ploške naranče, limuna ili grejpa gotove, možeš im dodati mali komadić konopca kako bi ih pretvorila u ukras za bor ili ih nanizati na duži konopac i dodati kao ukras na zidu. Također mogu biti dio adventskog vijenca, a ako si koristila voće koje nije tretirano pesticidima može postati i dio blagdanskog koktela. Odlična je ideja pričvrstiti i koju plošku sušenih agruma na upakirani poklon pomoću malo konopca. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sip + Dried (@sipanddried)

Uživaj u ovim potpuno prirodnim i eco friendly ukrasima!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.