Špajza 03. listopada 2025.

Obično to ne radimo, no ovo povrće ipak treba oprati!

pranje povrća, celer
Pranje povrća
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Misliš da s lukom nema problema? Evo zašto bi ovo povrće ipak trebalo prati prije rezanja...

I onaj tko ne kuha zna da luk ima slojeve. Kad ga počneš rezati, skidaš koru, sloj po sloj, i dolaziš do onog što zaista želiš – čistog, čvrstog, sočnog dijela koji će dati dubinu svakom jelu.

Ali prije nego što dođeš do tog dijela, taj vanjski omotač može povući sa sobom sve što je pokupio u zemlji, skladištu i transportu. Zato neki stručnjaci predlažu da luk najprije treba oprati.

luk Možda vas zanima... Žuti luk, ljubičasti luk, srebrenac, ljutika… koji se koristi za koja jela? Špajza

Što se sve može nalaziti na luku?

Luk raste pod zemljom. Kad se izvadi, ostaje mu zemlja u naborima, korijenje često bude blatnjavo, a suha kora zna zadržati čestice koje ne vidiš golim okom. Također, tijekom skladištenja i prijevoza luka prolazi kroz ruke, mreže, kutije i sanduke...

Na površini luka mogu se zadržati bakterije iz tla. Iako su rizici za zdravlje mali, one se lako mogu prenijeti u unutrašnjost ako koristiš nož prije nego što skineš vanjske slojeve. U tom trenutku nož postaje most između vanjskog i unutarnjeg, pa ono što nije za jelo može završiti u hrani.

Garešnica: Strojno va?enje luka   | Author: Damir Spehar/PIXSELL Luk - ljubičasti, žuti i srebrenac s hrvatskih polja foto: Damir Spehar/PIXSELL

Pranje da, ali ne u svakom trenutku

Ako luk ide izravno iz vrećice na dasku, pranje prije guljenja ima svoju logiku. Ne trebaš ga ribati, namakati niti sterilizirati – dovoljno je isprati luk pod laganim mlazom vode. Na taj način se uklanjaju vidljive i nevidljive nečistoće koje se mogu prenijeti tijekom guljenja.

Važno je da se luk opere prije nego što počneš s guljenjem i rezanjem, kako bi nož bio u kontaktu samo s čistim slojevima. Ako je luk potpuno suh, bez traga zemlje, i ide ravno u tavu, pranje nije neophodno. Ali kad dvojiš, osobito ako se vanjska kora ljušti, ako je sluzav ili pomalo ljepljiv, voda je najjednostavnije rješenje.

Luk Možda vas zanima... Kako čuvati luk da ne proklije i zadrži savršen okus Špajza

Kad luk ne smije biti mokar

Pranje luka ima smisla samo ako odmah krećeš s pripremom. Ako pereš luk i zatim ga spremaš, činiš mu medvjeđu uslugu.

Vlažnost ubrzava propadanje, pogoduje razvoju plijesni i potiče klijanje. Luk tada gubi aromu, postaje mekan, počinje dobivati tamne mrlje, a katkad i neugodan miris.

Kad kupiš veće količine luka, drži ga na suhom i prozračnome mjestu, bez prethodnog pranja. To vrijedi i za mladi luk – bilo kakva vlaga u zatvorenom prostoru može ubrzati kvarenje.

ljubičasti luk | Author: Olimpia Davies/Unsplash Ljubičasti luk foto: Olimpia Davies/Unsplash

Gdje i kako luk voli boraviti

Luku ne odgovaraju plastika, zatvorene vrećice ni kutije bez cirkulacije zraka. Mjesto koje mu najbolje odgovara je hladna, tamna i suha smočnica, kuhinjski ormarić ili podrum. Tamo gdje zrak može slobodno kružiti, a sunčeva svjetlost ne dopire.

Ako luk držiš na otvorenom, koristi mrežaste vrećice, drvene ili žičane košare. Tako će trajati i do nekoliko tjedana, ponekad i mjeseci. Ako narežeš luk, spremi ga u hladnjak, dobro zatvoren, potroši ga što prije – oguljeni i narezani luk puno brže gubi svoju teksturu i aromu.

Imamo i odlične recepte u kojima je upravo luk glavna zvijezda:

ukiseljeni luk Možda vas zanima... Na brzinu ukiseli luk, za samo 10 minuta Recepti luk, rezanje luka Možda vas zanima... Nareži luk bez suza i ispeci od njega divnu slanu pitu! Recepti onion rings chips Možda vas zanima... Onion Ring Chips - nova hit grickalica s TikToka Recepti Francuska juha od luka Možda vas zanima... Pripremi juhu od luka, slasni francuski klasik Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.