Iako se povezuje s obiljem, stol za Uskrs, za razliku od trpeze drugih blagdana, ipak uključuje mnoštvo povrća i druge, "laganije“ hrane. Uskrsna trpeza služi se već od jutra, što odgovara mnogima koji su se tijekom prethodnih dana suzdržavali od hrane.
Jaja, šunka i mladi luk za doručak
Doručku se na Uskrs posvećuje najviše pažnje, stoga se i najviše pamti i povezuje s ovim blagdanom. Glavnu ponudu bogatog uskrsnog doručka prije svega čine tvrdo kuhana jaja čija se ljuska, kako bi se ukazalo na svečanost – ukrašava.
Ljuska crvenog i ljubičastog luka, listovi špinata, koprive i crvenog kupusa, zeleni dijelovi poriluka, ostaci od guljenja cikle i kurkuma samo su neki od sastojaka koji kuhanjem s jajima mogu na njih prenijeti svoju intenzivnu boju. Želiš li bojati jaja kako su to činile naše bake predlažemo sljedeći recept za Uskrsna jaja.
Osim cijelih jaja, za uskrsni doručak mogu se poslužiti i punjene polovice jaja, a neizostavnu namirnicu čini i kuhana šunka, koja se poslužuje samostalno ili pečena, obložena tijestom za kruh. Isprobaj sljedeće recepte - Šunka u kruhu i Šunka u tijestu.
Ovu ponudu često upotpunjuju razni sirevi, kruhovi i peciva, a na stolu se obavezno moraju naći i mladi luk i rotkvice, koji se mogu ponuditi sami ili kao sastojci salata. Na popisu se još nalazi i hren – korjenasto povrće ljutog okusa koje se uglavnom koristi za pripremu umaka na bazi vrhnja ili jogurta, uz dodatak začina i eventualno majoneze.
Pinca – kraljica uskrsnih kolača
Sve ljubitelje kolača od dizanog tijesta Uskrs posebno veseli zbog pince – mirisnog slatkog kruha koji se tradicionalno priprema u našim obalnim krajevima samo za prigode ovog blagdana. Priprema se od takozvanog 'teškog' dizanog tijesta, kojeg su domaćice nekada ostavljale da se "diže“ čak preko noći. Recept potražite ovdje.
Od teškog dizanog tijesta mogu se pripremiti i razne druge varijante uskrsnih slatkih kruhova.
Ručak za Uskrs
Na obiteljskim okupljanjima, za vrijeme ručka, iz kuhinja se najčešće šire mirisi mesnih pečenja. Odabir mesa ovisi o podneblju i ukusima, a na uskrsne stolove najčešće stižu janjetina, teletina ili puretina.
Mesne štruce su također čest izbor, a oni skloniji eksperimentiranju, pečenjem kuhanih jaja obloženih smjesom od mljevenog mesa – pripremit će pečene "mesne pisanice“, tj. scotch eggs.
Mlado povrće kao prilog te hren kao glavni začin
S obzirom na navedeno obilje te dolazak proljeća, a s njime i slasnog mladog povrća, za prilog se poslužuju šparoge, špinat, mrkva te razne salate od svježeg lisnatog povrća, poput radiča, matovilca, rikole i zelene salate.
Lisnatim salatama se obilno dodaju već spomenuti mladi luk i rotkvice, a neizostavni hren se, ili u obliku umaka poslužuje uz meso, ili se kao sastojak dresinga prelijeva preko salata.