Špajza 16. rujna 2023.

Osnovni pribor kojeg treba svaki slastičar amater

Macarons
Svaki slastičar, pa i amaterski, mora imati nužnu opremu foto: Holly Stratton/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Pribor će ti olakšati pripremu kolača, torti, pralina i drugih slatkih zalogaja

Vještine pečenja mogu se svladati i kod kuće, posebno ako imaš odgovarajuću opremu. Evo nekoliko najosnovnijih dodataka za pečenje koje svaki slastičar amater mora posjedovati.

1. Mjerne zdjelice i/ili digitalna vaga 

Točno i precizno izmjereni sastojci presudni su u pripremi ukusnih slastica. Pečenje zahtijeva dosljednost i točna mjerenja sastojaka. Ne možeš se uvijek osloniti na prstohvat soli i 1/4 žličice ekstrakta vanilije, pa tu uskaču mjerne čaše ili digitalne vage, ovisno o preferencijama. 

 | Author: Sincerely Media/Unsplash Silikonska špatula uistinu je vrijedan i svestran slastičarski alat foto: Sincerely Media/Unsplash

2. Silikonska špatula

Špatula ili lopatica je jedan od najvrjednijih slastičarskih alata koji ti pomaže da savršeno izmiješaš kremu, a potom ju i savršeno rasporediš po tijestu.

Uz to, pomaže ti da izvučeš svaki komadić smjese iz zdjele, bez ostavljanja ogrebotina na zdjeli. Savjetuje se upotreba silikonske lopatice koja je otporna na visoke temperature. 

3. Pjenjača

Ukoliko nemaš mikser, pjenjača je neizostavan alat za miješanje različitih sastojaka - od slastičarske kreme do snijega od bjelanjaka.

No imaj na umu da će ti kuhinjski aparat zaista olakšati posao. Možeš se snaći ručnim mikserom ili tradicionalnom pjenjačom da spojiš sve vlažne i suhe sastojke, no tko želi gubiti dragocjeno vrijeme kada stolna miješalica pojednostavljuje proces kuhanja?!

 

Možda vas zanima... Šest čestih pogrešaka kojima oštećuješ kuhinjski pribor Špajza

 

4. Valjak

Za brzu i laku pripremu tijesta kod kuće izaberi klasični drveni valjak za tijesto koji će ti omogućiti jednostavno i praktično razvlačenje različitih vrsta tijesta.

5. Silikonski kist

Silikonski kist za premazivanje slatkih i slanih delicija neizostavan je kuhinjski alat. 

6. Kalupići za kekse

Okrugli izrezivač za kekse i različite vrste tijesta je obavezan slastičarski alat. Ostale oblike za izrezivanje keksića slobodno izaberi po svojim željama. 

 | Author: Shutterstock Obavezni slastičarski alat foto: Shutterstock

7. Ribež

Korica limuna ili naranče daje intenzivne okuse tortama i kolačima, a kako bi ju uspješno naribala svakako će ti trebati dobar ribež. 

8. Cjedilo za posipavanje šećera u prahu

Sito je važan alat za posipanje i jednakomjernu raspodjelu šećera, kokosa, brašna i začina

9. Zdjele za miješanje različitih veličina

Za miješanje različitih sastojaka bit će ti potrebne zdjele različite veličine. Velika okrugla zdjela i jedna manja, uža zdjela bit će ti sasvim dovoljne za početak tvoje slastičarske avanture. 

 | Author: Nordwood Themes / Unsplash Ovi kolači ne bi bili tako primamljivi kad ih se uz pomoć cjedila ne bi posulo šećerom u prahu foto: Nordwood Themes / Unsplash

10. Različite vrste kalupa

Za pripremu različitih slastica bit će ti potrebni kalupi različitih oblika i veličina. Osnovni set kalupa čine pravokutni kalup, okrugli kalup za torte s pomičnim obručem promjera  24 cm te veliki pleh za pečenje. Uz navedeno, bit će ti potreban i duguljasti kalup za kruh, kalupi za muffine, kuglofe i pite. 

 

Možda vas zanima... Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led Recepti

 

11. Papir za pečenje i plastična folija

O papiru za pečenje ne trebamo mnogo pisati. Sve je mnogo urednije, jednostavnije i lakše ako koristiš papir za pečenje. Plastičnu foliju uvijek je dobro imati pri ruci, posebno ako radiš tijesto koje zahtjeva odmaranje u hladnjaku. 

12. Vrećice za ukrašavanje

Tajna prekrasno dekoriranih kolača i torti krije se upravo u ovom jednostavnom i pristupačnom slastičarskom alatu. Vrećica za ukrašavanje ima različite nastavke pomoću kojih možeš kreirati različite uzorke, istiskivanjem, primjerice šlaga ili čokoladne kreme. 

13. Kuhinjski termometar

Profesionalni kuhari i slastičari svakodnevno koriste opremu za nadgledanje temperature. Uz kuhinjske termometre, priprema složenih slastica mnogo je brža i praktičnija. Imaj na umu, da kuhari amateri zaista mogu spremiti izvrsne slastice i bez kuhinjskog termometra, međutim, ovaj alat će ti zasigurno olakšati posao, posebno ako se odlučiš pripremiti nešto kompliciranije slastice poput pralina.  

 | Author: Leonardo Cirimbelli/Unsplash Ukrašavanje kolača foto: Leonardo Cirimbelli/Unsplash

A sada kad imaš sav potreban alat, pripremi ove slastice...

 

Možda vas zanima... Slastičarska krema - osnova brojnih slastica Recepti Možda vas zanima... Staklena glazura: Sve što trebaš znati prije pripreme Špajza Možda vas zanima... Recept za choux potražili smo kod slastičarke Mije Salman Recepti Možda vas zanima... Tražiš ideje za ukrašavanje slastica? Pogledaj ovo! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.