Vještine pečenja mogu se svladati i kod kuće, posebno ako imaš odgovarajuću opremu. Evo nekoliko najosnovnijih dodataka za pečenje koje svaki slastičar amater mora posjedovati.
1. Mjerne zdjelice i/ili digitalna vaga
Točno i precizno izmjereni sastojci presudni su u pripremi ukusnih slastica. Pečenje zahtijeva dosljednost i točna mjerenja sastojaka. Ne možeš se uvijek osloniti na prstohvat soli i 1/4 žličice ekstrakta vanilije, pa tu uskaču mjerne čaše ili digitalne vage, ovisno o preferencijama.
2. Silikonska špatula
Špatula ili lopatica je jedan od najvrjednijih slastičarskih alata koji ti pomaže da savršeno izmiješaš kremu, a potom ju i savršeno rasporediš po tijestu.
Uz to, pomaže ti da izvučeš svaki komadić smjese iz zdjele, bez ostavljanja ogrebotina na zdjeli. Savjetuje se upotreba silikonske lopatice koja je otporna na visoke temperature.
3. Pjenjača
Ukoliko nemaš mikser, pjenjača je neizostavan alat za miješanje različitih sastojaka - od slastičarske kreme do snijega od bjelanjaka.
No imaj na umu da će ti kuhinjski aparat zaista olakšati posao. Možeš se snaći ručnim mikserom ili tradicionalnom pjenjačom da spojiš sve vlažne i suhe sastojke, no tko želi gubiti dragocjeno vrijeme kada stolna miješalica pojednostavljuje proces kuhanja?!
4. Valjak
Za brzu i laku pripremu tijesta kod kuće izaberi klasični drveni valjak za tijesto koji će ti omogućiti jednostavno i praktično razvlačenje različitih vrsta tijesta.
5. Silikonski kist
Silikonski kist za premazivanje slatkih i slanih delicija neizostavan je kuhinjski alat.
6. Kalupići za kekse
Okrugli izrezivač za kekse i različite vrste tijesta je obavezan slastičarski alat. Ostale oblike za izrezivanje keksića slobodno izaberi po svojim željama.
7. Ribež
Korica limuna ili naranče daje intenzivne okuse tortama i kolačima, a kako bi ju uspješno naribala svakako će ti trebati dobar ribež.
8. Cjedilo za posipavanje šećera u prahu
Sito je važan alat za posipanje i jednakomjernu raspodjelu šećera, kokosa, brašna i začina.
9. Zdjele za miješanje različitih veličina
Za miješanje različitih sastojaka bit će ti potrebne zdjele različite veličine. Velika okrugla zdjela i jedna manja, uža zdjela bit će ti sasvim dovoljne za početak tvoje slastičarske avanture.
10. Različite vrste kalupa
Za pripremu različitih slastica bit će ti potrebni kalupi različitih oblika i veličina. Osnovni set kalupa čine pravokutni kalup, okrugli kalup za torte s pomičnim obručem promjera 24 cm te veliki pleh za pečenje. Uz navedeno, bit će ti potreban i duguljasti kalup za kruh, kalupi za muffine, kuglofe i pite.
11. Papir za pečenje i plastična folija
O papiru za pečenje ne trebamo mnogo pisati. Sve je mnogo urednije, jednostavnije i lakše ako koristiš papir za pečenje. Plastičnu foliju uvijek je dobro imati pri ruci, posebno ako radiš tijesto koje zahtjeva odmaranje u hladnjaku.
12. Vrećice za ukrašavanje
Tajna prekrasno dekoriranih kolača i torti krije se upravo u ovom jednostavnom i pristupačnom slastičarskom alatu. Vrećica za ukrašavanje ima različite nastavke pomoću kojih možeš kreirati različite uzorke, istiskivanjem, primjerice šlaga ili čokoladne kreme.
13. Kuhinjski termometar
Profesionalni kuhari i slastičari svakodnevno koriste opremu za nadgledanje temperature. Uz kuhinjske termometre, priprema složenih slastica mnogo je brža i praktičnija. Imaj na umu, da kuhari amateri zaista mogu spremiti izvrsne slastice i bez kuhinjskog termometra, međutim, ovaj alat će ti zasigurno olakšati posao, posebno ako se odlučiš pripremiti nešto kompliciranije slastice poput pralina.
A sada kad imaš sav potreban alat, pripremi ove slastice...