U pet dana Chill&Grill očekuje nas mnogo dobre hrane, pića, glazbe i chillanja, kao i izvrsni cooking showovi. Izađite iz kuće, posjetite nas na Bundeku i uživo pratite demonstracije Davida Skoke, Marka Palfija, Marina Rendića, Mišela Tokića i Zorana Delića...
Skokina kužina na zagrebačkom Bundeku
Na Chill&Grill se vraća chef David Skoko, vlasnik konobe Batelina i lice specijaliziranog kanala 24Kitchen. Najavio je kako će pripremati South African braai, južnoafričku verziju roštilja. „Grilat ću janjetinu i piletinu u marinadi s egzotičnim voćem. Meso se ostaviti u marinadi 12 sati i ona ga ujedno omekša. Ananas će mi biti baza. Usitnit ću ga u blenderu, dodati mu čili, med, začinsko bilje poput korijandera, kumin, kardamom... Uključit ću malo egzotičnije začine jer Južna je Afrika bila križište kroz koje su putovali začini iz Indije u Europu“, kazao nam je David Skoko.
Naglasio je da je najveća čar grilla druženje uz vatru i osjećaj topline koje vam ono pruža. „Za grilanje je jako važan dobar žar i prava vatra, jer je sastavni dio dobrog roštilja i taj miris dima“, dodao je.
Povratnik Marko Palfi "odvest" će nas u Koreju
Atmosfera na Chill&Grillu sviđa se i chefu The Gardena Marku Palfiju, koji će po treći put svoje vještine prezentirati u našoj festivalskoj kuhinji. Inspiraciju je povukao iz azijske tradicije grilanja i pripremat će korejski pork belly.
„Radit ću specifičnu azijsku marinadu od korejske paste od čilija, mladog luka, malo kruške, sezamovog ulja... Svinjska potrbušina nareže se na ploške od 4X2 cm, oko 2-3 mm debele. Meso se marinira, složi na ražnjić i peče na roštilju sa svake strane minutu, dvije. Na kraju se rade smotuljci – meso se stavi primjerice u list romana salate s korejskim umakom samyang. Zamota se i jede kao wrap", pojasnio je Palfi.
Vraćaju se Podravkini Zoran Delić i Mišel Tokić
I Podravkini chefovi Zoran Delić i Mišel Tokić za Chill&Grill pripremaju vrhunske specijalitete. „Kuhamo prvi puta u nedjelju, kada je tema Južna Amerika. Pripremat ćemo zdrave obroke koji su super i za djecu. Pravit ćemo salatu s kvinojom, piletinom, ananasom i grilanom bananom, arepas – male pogačice od kukuruznog brašna, punjene povrćem, sirom.", rekli su Podravkini chefovi.
U ponedjeljak imamo after work party s jelima središnje Europe, pa ćemo pripremati rebarca s medom tipična za dijelove poput Češke i Slovačke. Mariniramo ih u crvenoj paprici, malo Vegete za grill, soli, papra dan prije i tijekom pečenja ih mažemo s medom pomiješanim s maslinovim uljem. Med se karamelizira i može početi gorjeti pa s njim treba biti oprezan. Prije grilanja rebarca se mogu i malo ispeći u pećnici“, rekao je chef Delić. Dodao je kako će spremati i bramborak – slovački snack od krumpira, kobasice sa špekom, verzije bečkog odreska...
„U utorak je na redu Azija, pa ćemo pripremati jela poput woka i spring rolls. Na Praznik rada tema je Afrika, gdje se koristi puno graha, koji se na taj dan jede i kod nas, pa ćemo pripremiti jednu verziju graha, koji super paše s kobasicama i špekom s grilla“, otkrio je chef Delić iz Podravke.
Premijera Marina Rendića na Chill&Grillu
Chef zagrebačkog Bistro Apetita Marin Rendić u suradnji s Pevecom pokušat će od jeftinije namirnice napraviti vrhunsku priču i vrhunsko jelo. Na jelovniku će se naći i porchetta, piletina, srdele, fuzija kebaba i ćevapa te odlična domaća peciva.
„Dobar roštilj uvijek mora biti na ugljen i imati čelične rešetke. Bitna je temperatura, ali i tajming, kao i vrhunske marinade za meso. Tehnike kuhanja koje koristim u restoranu Apetit bit će prilagođene kako bi jela pripremili brže, ali da zadrže izvorni okus“, najavio je chef Rendić.
Chill&Grill 3.0 New Experience
Chill&Grill 3.0 New Experience U konceptu po imenu New Experience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Let 3, Nipplepeoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih.
Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni.
Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostalo je još nekoliko dana, koje ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih!
Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani.
Mastercard® i Maestro® koji omogućuju 10% niže cijene za kartično plaćanje.
U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade.
Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.
Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.
Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.
Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.
Za čiste i blistave roštilje Chill&Grilla zaslužan je Permetal.
Vidimo se na Chill&Grillu od 27. travnja do 3. svibnja na Bundeku!
*Zbog najavljenih pljuskova može doći do promjena u satnici Festivala!