Špajza 16. prosinca 2025.

Panettone vs. pandoro – u čemu je razlika i koji je bolji?

panettone, pandoro
Panettone vs. pandoro - koji je bolji?
foto: Karolina Grabowska/Unsplash; AC/Unsplash
Panettone ili pandoro? Evo u čemu je razlika i kako odabrati pravi božićni klasik za tvoj božićni stol

Na božićnim se stolovima, i to ne samo talijanskim, nego i diljem svijeta, sve se češće vodi još jedna slatka dilema: panettone ili pandoro? Jedni ne odustaju od klasičnog panettonea s grožđicama, drugi biraju čokoladu, treći vole “običnu", "praznu" varijantu. No ovaj zadnji spomenuti, "prazan" i visok, mekan kolač posut šećerom u prahu. u obliku zvijezde, to uopće nije panettone, nego pandoro.

Ako ti sve to zvuči zbunjujuće, donosimo mali vodič koji će ti pomoći da ih napokon razlikuješ– i lakše odabereš onaj koji je idealan za tvoj slatki Božić.

motta, slani panettone Možda vas zanima... Kako je slani panettone posvađao Talijane Najave

Znanje, razumijevanje, preciznost...

Poznavatelji slastičarstva i pekarstva kažu da je panettone pravi test umijeća dobrog pekara. Njegova izrada zahtijeva znanje, strpljenje i tehničku preciznost, pa čak i iskusni majstori prema njemu imaju veliko poštovanje. U posljednjim godinama, uz panettone, sve više pažnje na blagdanskim stolovima dobiva i pandoro – jednako talijanski, ali sasvim drugačiji kolač.

Iako na prvi pogled mogu djelovati slično, panettone i pandoro razlikuju se gotovo u svemu: receptu, obliku, aromi i teksturi. Zajednički su im dugi procesi fermentacije, uporaba kiselog tijesta i zahtjevna ručna izrada – no tu sličnosti uglavnom prestaju.

panettone | Author: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash Panettone foto: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash

Panettone - milanski simbol Božića

Panettone potječe iz Milana i obavijen je brojnim legendama. Najpoznatija ga veže uz Tonijev kruh, raskošniju verziju blagdanskog kruha koja je, prema predaji, nastala slučajnom greškom na dvoru Ludovica Mora.

Moderna verzija panettonea kakvu danas poznajemo oblikovala se krajem 19. stoljeća, kada je slastičar Giovanni Felice Luraschi u recept uveo kvasac, čime je dobio visoku, prozračnu strukturu obogaćenu kandiranim voćem i grožđicama. U Italiji je panettone nezaobilazan dio božićne tradicije – i jede se danima nakon blagdana.

dubravica panettone Možda vas zanima... Dubravica ponovno donosi blagdansku čaroliju uz vrhunski zanatski panettone Najave

Pandoro - elegantna slastica iz Verone

Pandoro podrijetlo vuče iz Verone i prepoznatljiv je po svojoj mekoći i profinjenosti. Radi se od kiselog tijesta, velike količine maslaca, jaja i bourbon vanilije, a poslužuje se bogato posut šećerom u prahu koji mu daje prepoznatljiv “snježni” izgled.

Iako je službeno patentiran krajem 19. stoljeća zahvaljujući slastičaru Domenicu Melegattiju, njegovi korijeni sežu u stare venecijanske i veronske slastice, pa čak i u povijesni “zlatni kruh” koji se posluživao u Mletačkoj republici. Kultni oblik zvijezde sa 8 krakova ostao je nepromijenjen do danas.

pandoro | Author: AC/Unsplash Pandoro foto: AC/Unsplash

Boogie panettone Možda vas zanima... Vraća se Boogie panettone, i to sa 2 nova okusa! Najave

Panettone vs. pandoro - u čemu je ključna razlika?

Razlike su najvidljivije u teksturi i aromi. Panettone ima rahliju, ali čvršću strukturu s velikim rupicama, a miris i okus obilježavaju kandirano voće i grožđice.

Pandoro je nježniji, maslačniji i profinjen, s dominantnom aromom vanilije. Razlikuju se i po obliku: panettone je cilindričan s kupolom i hladi se naopako, dok je pandoro prepoznatljiva zvijezda.

Odabir između panettonea i pandora stvar je ukusa – i trenutka. Pandoro osvaja svojom jednostavnošću i savršen je za doručak ili popodnevnu kavu, dok je panettone aromatičniji te je idealan kao desert nakon svečanog ručka. Panettone i pandoro dva su talijanska klasika, različita po karakteru, ali ravnopravna po božićnoj tradiciji. Dakle, izbor ovisi samo o tvome ukusu i prilici.

Isprobaj i ove slatke varijacije panettonea:

panettone tiramisu Možda vas zanima... Panettone tiramisu je novi slatki hit božićnog stola Recepti Panettone keksi Možda vas zanima... Panettone keksi: talijanski klasik u novom ruhu Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.