Pire krumpir je bezvremenski klasik kad je u pitanju hrana za utjehu, popularni comfort food – topao je, kremast, pun maslaca i okusa. Ipak, priznajmo: ponekad mu nedostaje malo karaktera. Srećom, rješenje se često krije tamo gdje ga najmanje očekuješ – u zamrzivaču.
Za više teksture i boje
Dodavanje zamrznutog povrća u pire krumpir jednostavan je način da dobiješ više teksture, boje i obogatiš nutritivnu vrijednost ovog omiljenog priloga koji ide skoro uz sve.
Zamrznuto povrće bere se u punoj zrelosti i brzo zamrzava, pa zadržava okus, vitamine i minerale. Grašak, mrkva, kukuruz, špinat ili brokula lako će podići običan pire na novu razinu i pretvoriti ga u ozbiljan prilog ili čak glavno jelo.
Pire krumpir
Slasna baza za niz comfort food klasika
Ne radi se samo o tome da povrće umiješaš u pire – iako je i to sasvim dobra brza opcija. Pire krumpir s dodacima čini bazu za niz poznatih comfort food klasika.
Britanci, primjerice, imaju svoju omiljenu pastirsku pitu – meso u umaku s povrćem, prekriveno slojem pirea i zapečeno do zlatne boje. A postoji i riblja varijanta, popularna fish pie. Tu su i bangers and mash, kobasice s umakom od luka poslužene uz bogati pire i porciju povrća.
Posebno simpatičan klasik je bubble and squeak, jelo od pirea i kupusa, kelja, prokulica ili drugog zelenog povrća (uz dodatak mrkve primjerice) koje se prži dok ne postane hrskavo izvana. Idealno za iskorištavanje ostataka i brzi ručak ili večeru.
Ideje se same nižu...
Kad jednom kreneš, ideje se same nižu: popečci od pirea i povrća, složenci, riblje pite, zapečena jela s piletinom i špinatom ili graškom. Čak i gotovi pire iz trgovine može poslužiti kao dobra baza kad ste u stisci s vremenom. Uz malo povrća iz zamrzivača klasični pire krumpir postaje jelo kojem ćeš se rado vraćati.