Recepti Juha 07. travnja 2024.

Uz pomoć ovog voća možeš ukloniti miris češnjaka

Juha
10 MIN
52 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Češnjak
Češnjak
foto: Karolina Grabowska/Pexels
Voliš češnjak, no smeta ti njegov neugodan miris? Znamo sve trikove kako ga ukloniti, a donosimo i sjajan recept s pečenim češnjakom u kojem miris nije nikakav problem

Svi znamo koliko je češnjak dobar za naše zdravlje, i koliko podiže okus jela, no svejedno imamo problem s njim. Dobro znamo i zašto – njegovog intenzivnog i neugodnog mirisa teško se riješiti.

Ostaje nam na prstima nakon što ga sjeckamo, ali i zadah nakon što pojedemo češnjak nije, recimo to tako – najugodnija stvar na svijetu. Pa kako ga se riješiti?

Možda vas zanima... Evo kako možeš prepoznati je li češnjak previše stajao Špajza

Razne (propale) teorije

Krenimo prvo s rukama i mirisom koji češnja na njima ostavlja nakon sjeckanja. Neki kuhari kunu se u to da ruke jednostavno treba oprati pod mlazom tople vode, s tim da prste istrljate tupom stranicom noža od nehrđajućeg čelika.

No znanstvenik dr. Bob Wolke, profesor kemije na Sveučilištu u Pittsburghu, iskušao je taj savjet i tvrdi – neugodan miris češnjaka nije nestao.

 | Author: Fernando Prado/Unsplash Češnjak foto: Fernando Prado/Unsplash

 

Nakon toga pokušao je kombinirati 2 metode – prvo trljanje nehrđajućim čelikom, a potom i pranje ruku običnim sapunom. Ovaj put rezultat je bio nešto bolji, no i dalje je miris bio prisutan. I zato, ako ti miris češnjaka jako smeta na rukama, a ne želiš (niti ne trebaš) se odreći te namirnice – koristi rukavice!

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Zadak po češnjaku dosta dobro rješavaju sirova jabuka, limunov sok i - zeleni čaj foto: Karolina Grabowska/Pexels

3 savjeta protiv neugodnog zadaha češnjaka

A što je s neugodnim zadahom iz usta? Donosimo 3 savjeta koja su svojim istraživanjem potkrijepili znanstvenici s američkog sveučilišta Ohio State:

  • Pojedi sirovu jabuku – sjeti se kako jabuka oksidira (posmeđi) ako je narežeš i ostaviš dulje na zraku? E pa to je zato što sadrži enzim koji čini povrće ružnijim ako dugo stoji na zraku, ali djeluje i kao prirodni dezodorans, koji primjerice uspješno uklanja neugodan zadah po češnjaku, jer neutralizira sulfite
  • Popij sok od limuna – ovo posebno dobro djeluje ako jedeš zgnječeni češnjak. Kiselina u limunovu soku neutralizira enzim alinazu koji se nalazi u sirovom češnjaku i koji je jedan od uzročnika neugodnog mirisa
  • Popij zeleni čaj - Baš kao što je slučaj sa sirovom jabukom, polifenoli iz limuna "poništavaju" djelovanje tvari koje su u češnjaku odgovorne za neugodan miris
  • Ne moraš svaki put kada pojedeš češnjak cijediti limune i žvakati jabuke, dovoljno je naribati malo limunove korice i iscijediti malo limunova soka u tvoj umak od češnjaka

Svakako, svi ovi savjeti su odlični, no mislimo da je naš ipak najbolji – koristi pečeni češnjak (kao u našem receptu niže) koji ima puno blaži miris i okus, a ni prsti ne pokupe neugodan miris, jer se češnjak peče u ljusci. A ova jednostavna juha od pečenog češnjaka i odlično grije!

 | Author: Shutterstock Juha od pečenog češnjaka s hrskavim kruhom i ribanim parmezanom savršeno je jelo koje grije u hladnim danima i oduševljava okusom foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Juha od pečenog češnjaka
10 MIN
pripreme
52 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Češnjak 2 kom
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Pileći temeljac 4 šalica
  • Krumpir 250 g
  • Parmezan 0,25 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Crni papar 0,25 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Prerezane glavice češnjaka premaži s malo ulja i čvrsto umotaj u aluminijsku foliju te peci oko 40 minuta. Pusti da se ohladi, a potom istisni pečeni češnjak iz ljuske.


  2. Krumpire narezane na kockice i pečeni češnjak ubaci u temeljac i pusti da zavrije. Neka krčka oko 12 minuta, dok krumpiri ne omekšaju. Makni s vatre i umiješaj svježe naribani parmezan.


  3. Pusti da se malo ohladi, a potom ubaci u blender i blendaj dok ne dobiješ gustu, jednoličnu smjesu. Posoli i popapri prema ukusu. Juhu posluži s preprženim domaćim kruhom i posutu s malo ribanog parmezana.


Umjesto pilećeg temeljca možeš koristiti i povrtni temeljac...

Tjestenina s pečenim češnjakom Možda vas zanima... Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom Recepti Kruh s češnjakom i maslacem Možda vas zanima... Napravi kruh s maslacem i češnjakom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.