Ova divna biljka jednostavno se uzgaja, a odlična je za gotovo svaku salatu - od one najjednostavnije s grahom, do neke kompliciranije s narom ili narančama.
Rukola ima lišće koje pomalo podsjeća na hrast, a okus joj je pomalo gorak i mirisan, te vrlo specifičan. Ne sliči ni radiču, ali ni primjerice gorkoj endiviji.
Rukolu možete uzgojiti i sami - na svom balkonu. Potreban vam je samo neki malo veći cvjetnjak, ili žardinjera, malo zemlje i, naravno, sjeme rukole. Tijekom zimskih mjeseci držite ju u hodniku, a tijekom proljeća i ljeta može biti na balkonu. Ako želite ubrzati klijanje - pokrijte cvjetnjak/žardinjeru najlonom.
Izuzev toga što je vrlo ukusna, rukola je odlična i za one koji paze na prehranu zato što na 100 g sadrži samo 10 kalorija.
Zbog visokog udjela vitamina A, odlična je za kožu i održavanje njene elastičnosti, jer na 100 g rukola ima čak 47% vitamina A, ali i 25 % vitamina C. Oba navedena vitamina odlična su za održavanje kože zdravom, elastičnom i ono najvažnije - mladolikom.
S obzirom na već spomenuti specifičan okus rukole, odlično se slaže s namirnicama koje inače ne preuzimaju previše okuse - poput krušaka. No, s druge strane, rukola sjajno pristaje uz malo jače sireve - poput kozjeg sira ili gorgonzole. Tako rukolu možete poslužiti kao sjajno hladno predjelo s kruškama narezanim na ploškice i gorgonzolom te sve zamotano rukolom.
Osim ovakvog načina pripreme, možete ju i kratko kuhati i poslužiti uz kuhanu ribu, meso ili pak kuhani krumpir.
Sjajan okus rukola ima i sljubljena u salatu s narom, narančama, feta sirom i matovilcem ili potočarkom.
Također, vrlo je popularna i kao dodatak na pizzu gdje na pečenu pizzu poslažete svježu rukolu. Time ćete dobiti jedan zanimljiv twist u uobičajenim okusima pizze.
Osim salata, rikulu možete koristiti i za sendvič s jagodama - pomiješajte jagode, rukolu i kozji sir/gorgonzolu te dobiven namaz namažite na prepečeni kruh. Ovo je jedan sjajan način spajanja okusa koje inače vjerojatno nikad ne bismo spojili. No sve zajedno, dat će jedan divan okus i miris i savršeno će se sljubiti.
Možete ju također kratko blanširati te poput špinata nasjeckati na sitno i pomiješati sa svježim sirom i napuniti lisnato tijesto te ćete dobiti jedan zanimljiv i slastan obrok. Na isti način rukolu možete koristiti za pripremu tarta ili quichea, ali i savijače.
Osim navedenih, rukola ima još mnogih zdravih sastojaka - poput visokog udjela klorofila, cinka, folne kiseline, željeza i kalcija.
Nadamo se da ćete se odlučiti rukolu jesti što češće, ali i možda - uzgojiti koju! Svakako nam šaljite slike ako sami uzgajate rukolu!