Špajza 10. ožujka 2017.

Rukola - izvor zdravlja i vječne mladosti

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova ukusna salata, može se uzgajati cijele godine, a pristaje uz sva jela.

Ova divna biljka jednostavno se uzgaja, a odlična je za gotovo svaku salatu - od one najjednostavnije s grahom, do neke kompliciranije s narom ili narančama

Rukola ima lišće koje pomalo podsjeća na hrast, a okus joj je pomalo gorak i mirisan, te vrlo specifičan. Ne sliči ni radiču, ali ni primjerice gorkoj endiviji.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Rukolu možete uzgojiti i sami - na svom balkonu. Potreban vam je samo neki malo veći cvjetnjak, ili žardinjera, malo zemlje i, naravno, sjeme rukole. Tijekom zimskih mjeseci držite ju u hodniku, a tijekom proljeća i ljeta može biti na balkonu. Ako želite ubrzati klijanje - pokrijte cvjetnjak/žardinjeru najlonom.

Izuzev toga što je vrlo ukusna, rukola je odlična i za one koji paze na prehranu zato što na 100 g sadrži samo 10 kalorija.

Zbog visokog udjela vitamina A, odlična je za kožu i održavanje njene elastičnosti, jer na 100 g rukola ima čak 47% vitamina A, ali i 25 % vitamina C. Oba navedena vitamina odlična su za održavanje kože zdravom, elastičnom i ono najvažnije - mladolikom.

Salata | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

S obzirom na već spomenuti specifičan okus rukole, odlično se slaže s namirnicama koje inače ne preuzimaju previše okuse - poput krušaka. No, s druge strane, rukola sjajno pristaje uz malo jače sireve - poput kozjeg sira ili gorgonzole. Tako rukolu možete poslužiti kao sjajno hladno predjelo s kruškama narezanim na ploškice i gorgonzolom te sve zamotano rukolom. 

Osim ovakvog načina pripreme, možete ju i kratko kuhati i poslužiti uz kuhanu ribu, meso ili pak kuhani krumpir.

Sjajan okus rukola ima i sljubljena u salatu s narom, narančama, feta sirom i matovilcem ili potočarkom.

Također, vrlo je popularna i kao dodatak na pizzu gdje na pečenu pizzu poslažete svježu rukolu. Time ćete dobiti jedan zanimljiv twist u uobičajenim okusima pizze. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Osim salata, rikulu možete koristiti i za sendvič s jagodama - pomiješajte jagode, rukolu i kozji sir/gorgonzolu te dobiven namaz namažite na prepečeni kruh. Ovo je jedan sjajan način spajanja okusa koje inače vjerojatno nikad ne bismo spojili. No sve zajedno, dat će jedan divan okus i miris i savršeno će se sljubiti.

Možete ju također kratko blanširati te poput špinata nasjeckati na sitno i pomiješati sa svježim sirom i napuniti lisnato tijesto te ćete dobiti jedan zanimljiv i slastan obrok. Na isti način rukolu možete koristiti za pripremu tarta ili quichea, ali i savijače.

quiche bez tijesta | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Osim navedenih, rukola ima još mnogih zdravih sastojaka - poput visokog udjela klorofila, cinka, folne kiseline, željeza i kalcija.

Nadamo se da ćete se odlučiti rukolu jesti što češće, ali i možda - uzgojiti koju! Svakako nam šaljite slike ako sami uzgajate rukolu!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.