Špajza 26. lipnja 2024.

Savršenim preljevom običnu salatu učini kraljevskom!

salata, dresing
Tajna savršene salate je i u savršenom preljevu
foto: Getty Images/Unsplash
Stvari koje idu na salatu često su važnije od onoga što ide u nju. Stoga prelij svoju salatu preljevima koje možeš napraviti u vlastitoj kuhinji, bez puno muke

Kad se priprema salata za posebne prilike, uobičajena kombinacija preljeva ulje/ocat/sol nije dovoljna. Umjesto toga, okus salate obogati odgovarajućim preljevom – evo kako odabrati pravi preljev za određene tipove salata.

Razmisli o okusu i teksturi

Kada razmišljaš o preljevu, prvo razmisli što će se najbolje sljubiti s okusom i teksturom salate. Ako je salata gorčeg okusa, poput salate od endivije, tada će kiseliji preljev ublažiti gorčinu.

salata, dresing | Author: Olivie Strauss/Unsplash Salata i savršen preljev foto: Olivie Strauss/Unsplash

S druge strane, za salatu od povrća delikatnijeg okusa, bolji je manje kiseli preljev. Slično je i s teksturom salate: onim hrskavijim bolje će odgovarati kremasti preljev, a za one s nježnijim sastojcima bolji je laganiji vinaigrette preljev.

salata, dresing Možda vas zanima... Chefovi znaju: Kako napraviti najbolji dresing za salatu Špajza

Napravi vrhunski vinaigrette

Vinaigrette je jednostavan preljev za salatu, sa samo 2 važna sastojka: masnoćom (najčešće maslinovim uljem) i kiselinom (obično s octom ili citrusima). O omjerima ta dva sastojka ovisi kiselost preljeva.

Kod klasičnog je vinaigrettea omjer obično 3 dijela ulja i 1 dio octa, ali za isključivo povrtne ili gorče salate omjer može biti i 2:1. Ovisno o salati, vinaigrette možeš dodatno začiniti i drugim sastojcima poput senfa, začinskog bilja, meda...

 | Author: Alexandra Andersson/Unsplash Kremasti preljevi više odgovaraju hrskavijim salatama foto: Alexandra Andersson/Unsplash

Odaberi odgovarajuće ulje

Maslinovo ulje najčešći je izbor, ali može biti presnažnog okusa koji će "utišati" ostale sastojke. Dobre alternative mogu biti ulja od avokada ili kikirikija (kad želiš neutralniju bazu) te ulje oraha ili prženog sezama (za još jači okus).

Bulgur Možda vas zanima... Ukusno osvježenje: Pikantna salata s bulgurom i povrćem Recepti

Kiselije je (ponekad) bolje

Pravilo je jednostavno: biraj ocat koji najbolje nadopunjuje okuse tvoje salate. Bijeli ocat bolje će se sljubiti s gorčom salatom, dok će ekstra pikantni crveni vinski ocat savršeno ići uz grah ili leću.

Čak i limun, limeta i naranča mogu poslužiti za preljev za salatu. Ponekad nisu dovoljno kiseli, ali to se može popraviti s malo octa. Iznenaditi možeš i korištenjem soka od rajčice, i on može salatu dodatno obogatiti svojim okusom.

salata od krastavaca | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Salata od krastavaca foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Ne zaboravi začiniti preljev

Svakom preljevu za salatu možeš udahnuti drukčiji život dodavanjem začina ili začinskog bilja. Na primjer, u preljev umiješaj sitno nasjeckanu ljutiku, ribani češnjak, začinsko bilje ili začine.

Tako ćeš, recimo, svom omiljenom preljevu od limuna dati mediteransku notu tako što ćeš umiješati malo mljevenog kumina i korijandera. Ili pokušaj u vinaigrette umiješati nasjeckani svježi list peršina ili majčine dušice.

salata Možda vas zanima... VRIJEME SALATA Imamo 2 lagana (i jako fina) recepta! Recepti

Uvijek prvo probaj

Prije posluživanja obavezno kušaj prvo preljev, a zatim i kakvog je okusa spoj preljeva i salate. Jer preljev koji je sam po sebi finog okusa može postati bljutav kad ga pomiješaš sa salatom.

Ako okus nije zadovoljavajuć, prilagodi ga. Recimo, više ulja ili mala količina šećera, poput meda ili javorovog sirupa, spriječit će kiselost. S druge strane, više octa ili limunovog soka učinit će premasni preljev prihvatljivijim.

salata | Author: Monika Borys/Unsplash Salata od rajčice = ljeto, a još kad joj dodaš savršeni preljev... foto: Monika Borys/Unsplash

Možda vas zanima... Tri osvježavajuće salate s krastavcima Recepti Ljetna salata s piletinom i sezonskim voćem Možda vas zanima... Fenomenalna ljetna salata sa sezonskim voćem! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.