Špajza 10. siječnja 2017.

Sezonske radosti: Slasni recepti s prokulicama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U finom umaku, pečene u pećnici, s tjesteninom ili na varivo, prokulice su svestran plod u kojem je tako divno uživati...

Intenzivnijeg okusa, male zelene kuglice koje zovemo još i prokulice divan su dodatak brojnim jelima, ali i divno, aromatično samostalno jelo. Pogodne su za različite vrste pripreme. Mogu se kuhati, ubaciti u pećnicu ili pripremati na pari. Slažu se s ostalim povrćem u toplim varivima, uz sočna pečenja ili pak tek gratinirane ili karamelizirane na tavi.

Prokulice se kuhaju kratko i dovoljno im je tek pet minuta na pari dok će kuhanje u vodi trajati još kraće. Kada su gotove, one izvana moraju biti mekane, a iznutra još uvijek hrskave. Pripremljene na takav način, svakom će jelu dati upravo onu potrebnu dozu okusa.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Prokulice se izvrsno slažu s različitim umacima, tjesteninama i rižom. Sjajno će nadopuniti čitavu paletu sireva i mliječnih proizvoda, a divan je spoj i onaj u kojem se kombiniraju s orašastim plodovima poput oraha ili badema.

Kako biste lakše odabrali spoj koji upravo vama najbolje odgovara, donosimo vam pet najukusnijih recepata za ove slasne, neobične loptice zdravlja.

Spoj vina, slanine i prokulica
bit će upravo onaj u kojem želite uživati uz finu domaću paštu. Pripremite neodoljivo dobar umak pa u njega ubacite al dente kuhanu tjesteninu. Mirisno, aromatično - divno!

Kremasta tjestenina s umakom od vina, slanine i prokulica

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Heljda se izvrsno slaže u robusnijim kombinacijama, s finim, sočnim pečenjima i, naravno, prokulicama. Kombinirajte ih sa šipkom i orasima i navalite na toplu sezonsku salatu.

Čisto zdravlje: Topla salata s heljdom

Mesne okruglice nikada nisu bile ukusnije. Kuhajte ih u umaku s prokulicama pa iskusite neki potpuno novi svijet još neistraženih okusa.

Mesne okruglice s prokulicama

Tko ne voli dobar sir, neće voljeti ni ovu okusom savršenu pitu od prokulica i gorgonzole. Znamo da je takvih malo stoga se bacite na pripremu divne bogate quiche pite i u potpunosti se prepustite uživanju.

Quiche od prokulica i gorgonzole

Iako je jesen daleko iza nas, toplo varivo uvijek dobro dođe. Dok ima prokulica, bit će i finih variva s kobasicama. Vjerujte, ovo jelo na žlicu grije najfinije u svako doba godine.

Jesenske prokulice

prokulice i kobasica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!   

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.