gastro postao
Ovu slatko-kiselu marinadu iskoristiti i kao premaz po mesu i ražnjićima za vrijeme grilanja...
Ključni korak za pripremu mesa na roštilju ili tavici svakako je dobar recept za marinadu. Sastojci unutar ove istaknut će ono najbolje od svinjetine i luka, uz kratku i jednostavnu pripremu.
Osim spomenutih, svoje ražnjiće po želji upotpuniti možeš i drugim sastojcima, odnosno povrćem, kao što je paprika, tikvica ili gljive i tako dobiti raznoliku družinu šarolikih boja.
Sastojci:
- 700 g svinjetine
- 1 crveni luk
- 80 mL biljnog ulja
- 60 mL suhog crvenog vina
- 3 žlice vinskog octa
- 3 žlice sojinog umaka
- 1 žlica nasjeckanog češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog đumbira
- 1 1⁄2 žličice šećera
Priprema:
- Pripremi štapiće za ražnjiće i na svaki od njih poslaži dva komada svinjetine i dva komada luka ili više, ovisno o veličini na koju meso narežeš.
- Začini ih solju i paprom. Posloži ih u posudu s poklopcem.
- Sve preostale sastojke umuti u srednje velikoj posudi.
- Prelij marinadu preko ražnjića.
- Ostavi na sobnoj temperaturi, oko dva sata ili ih poklopi i stavi u hladnjak preko noći. Povremeno ih okreći.
- Marinadu ocijedi u manju tavicu i podgrij ju. Pusti da prokipi, dvije minute.
- Ražnjiće pripremi na vanjskom roštilju ili u tavici. Povremeno ih premaži dobivenim umakom nastalim od marinade dok se peku.
- Posluži toplo i uz prilog po želji!
U slast!
Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGASTRO uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.