Špajza 08. lipnja 2017.

Par bitnih stvari o - kuhanju na pari!

Kuhanje na pari
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Nutricionistica Mirja Jošić objasnila nam je zašto su najnježnije metode pripreme hrane ujedno i najzdravije

Jedna od metoda pripreme hrane koja čuva hranjive sastojke je upravo kuhanje na pari. Postupak pripreme hrane pari je vrlo jednostavan. U veći lonac ulijemo vodu i zagrijemo ju na štednjaku, a namirnice umjesto da kuhamo u loncu s vodom, rasporedimo po metalnom cjedilu ili tanjuru s rupicama i postavimo ga iznad lonca.

Orada kuhana na pari Možda vas zanima... Orada kuhana na pari Recepti

 

Voda iz lonca isparava, a vruća para koje ne prelazi 100 stupnjeva celzijusa zaslužna je za kuhanje odnosno termičku obradu hrane.

kuhanje na pari | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Para čuva nutrijente i štedi energiju

Kada hranu kuhamo na pari tada se namirnica kuha u vlastitom soku, a hranjive tvari, boja, tekstura i okus ostaju sačuvani. Tijekom kuhanja na visokim temperaturama može doći do uništavanja vitamina ili ako povrće kuhamo u vodi vitamini mogu iscuriti iz povrća i ostati u vodi. No visoke temperature ne pogoduju samo gubitku hranjivih tvari već doprinose i nastanku nekih štetnih spojeva. Primjerice, jače pečeno meso s roštilja, zagorena hrana poput tosta i dugotrajno prženje u ulju samo su neke od metoda tijekom kojih nastaju štetni karcinogeni spojevi, a svemu "kumuje" visoka temperatura.

 

 

Kuhanje na pari | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Da bismo postigli visoku temperaturu na štednjaku, moramo koristiti puno energije. Pečenje u pećnici najrastrošnija je metoda pripreme hrane jer pećnica tijekom svog rada potroši veliku količinu struje. Klasičnim kuhanjem troši se manje toplinske energije nego pečenjem, a kuhanjem na pari još manje jer se zagrijava manja količina vode. Dodatne uštede energije možemo postići tako da primjerice u većem loncu kuhamo varivo, a iznad njega postavimo metalno cjedilo i istovremeno pripremimo pareno povrće.

 

Ananas Azia Možda vas zanima... Ananas Azia sa savršenom rižom na pari None

 

Namirnice koje se mogu pripremiti na pari

Gotovo se sve vrste povrća mogu pripremiti na pari, no određene su vrste pogodnije poput brokule, cvjetače, mrkve, šparoga, mahuna i tikvica. Kuhanje na pari je relativno brza metoda pripreme jer je za pripremu povrća potrebno otprilike 10 minuta, a mekše povrće narezano na manje komade može biti gotovo i za 5 minuta.

Važno je naglasiti kako se pri parenju hrane ne mora dodavati ulje i druge masnoće stoga je kuhanje na pari idealno za one koji paze na količinu masnoće u hrani. Osim povrća, odlični kandidati za pripremu na pari su i meso i riba.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.