Špajza 10. rujna 2019.

Tajna savršeno kuhane riže krije se u omjeru vode

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Čini se jednostavno skuhati običnu rižu, no činjenica je da većini ispadne ili prekuhana ili nedovoljno kuhana. Ova američka kuharica ističe da na većini pakiranja piše krivo i otkriva svoje tajne

Danielle Centoni iz Portlanda u SAD-u otkriva tajnu savršeno pripremljene riže u svojoj novoj kuharici 'Fried Rice: 50 Ways to Stir Up the World’s Favorite Grain' (Pržena riža: 50 načina kako oduševiti svjetski najdražom žitaricom). Ona tvrdi da je najčešće korištena metoda kuhanja u omjeru 2:1 pogrešna i to je razlog zašto mnogim domaćicama riža bude prekuhana.

Kaže da su i na pakiranjima riže često krive upute jer se savjetuje dodavanje prevelike količine vode pa ona nakon kuhanja bude kašasta. 

 

Možda vas zanima... Novo ruho riže na mlijeku sa šumskim voćem Recepti

 

"Kada savjete potražiš na webu, nailaziš na različite teorije i mišljenja. Ono što sam ja otkrila je to da je omjer vode i riže 1:1 savršen uz mali dodatak ako se u obzir uzme isparavanje vode. Kuhanje tako neće rezultirati ljepljivom kašom", objasnila je Danielle i dodala da količina vode koja se dodaje mimo tog omjera ovisi o tome koliko dugo je potrebno rižu kuhati i svaka domaćica bi to trebala procijeniti sama.

Po njezinom iskustvu, bijela riža se skuha brzo pa je dovoljno 3/4 šalice vode na omjer 1:1. Na primjer, kuhaš li šalicu riže tada u nju dodaješ 1 i 3/4 šalice vode. Ako kuhaš dvije šalice riže, tada trebaš 2 i 3/4 vode, pojasnila je.

kuhanje riže | Author: Thinkstock foto: Thinkstock Smeđoj riži je potrebno otprilike dvostruko vrijeme da bi bila kuhana kako treba pa je važno dodati više vode predviđene za isparavanje. Njezina preporuka je dodavanje jedne do 1 i 1/4 šalice vode na temeljni omjer 1:1. Dakle, na šalicu smeđe riže trebaš dodati 2 do 2 i 1/4 vode. Na dvije šalice količina vode se povećava i to tako da dodaš 3 do 3 i 1/4 vode. Danielle je napomenula da se smeđa riža može kuhati i u većoj količini vode poput tjestenine i na kraju ocijediti.

Treba li rižu ispirati?

Mnoge domaćice pomalo su u dilemi - isprati rižu pod vodom prije kuhanja ili ne? Danielle savjetuje ispiranje kako bi se uklonio suvišni škrob kako ne bi kasnije bila ljepljiva, posebno ako rižu prije ulijevanja vode želiš prepržiti jer će tako svako zrno biti lijepo odvojeno, što je savršeno za ukusan rižoto.

Napomenula je kako s ispiranjem riže ne treba pretjerivati i očekivati da to treba raditi sve dok voda ne bude posve bistra. Dovoljno je nekoliko ispiranja kako bi se uklonio najveći dio škroba.

 

Možda vas zanima... Ružičasto čudo: Rižoto od cikle Recepti

 

Kako savršeno skuhati bijelu i smeđu rižu?

Bijela riža

Nakon što si rižu isprala, stavi je u lonac s debelim teškim dnom pa dodaj vodu i žličicu košer soli (manje je rafinirana i krupnija morska sol) na svaku šalicu riže koju planiraš kuhati, znači - jedna šalica riže, jedna žličica soli. Kuhaj je na srednje jakoj temperaturi uz miješanje kako se ne bi zalijepila. Potom stavi poklopac i skroz smanji temperaturu. Kuhaj tako 15 minuta. Nakon toga ukloni lonac sa štednjaka, skini poklopac i prekrij ga čistom kuhinjskom krpom. Ostavi tako 10 do 15 minuta kako bi para napravila svoje. Na kraju prođi vilicom kroz rižu kako bi razdvojila zrna te poslužite. Ostatke riže dobro ohladi prije stavljanja u hladnjak, savjetuje Danielle.

Smeđa riža

Kod kuhanja smeđe riže slijedi upute kao i kod bijele uz dodatak veće količine vode kako je ranije objašnjeno, jer se kuha duže. Kuhaj je 25 do 30 minuta pa uklonite sa štednjaka i prekrijte krpom kao što je savjet i za bijelu rižu, prenosi OregonLive.com.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.