Recepti 12. prosinca 2016.

Omiljena jela za hladne dane: Što jesti u prosincu?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako zima slovi za plodovima najsiromašnije godišnje doba, postoji cijeli niz divnih namirnica koje možete upakirati u najslasnija jela.

Prosinac je mjesec kada se najviše volimo razmaziti slasnim delicijama bez da brinemo o kalorijama. Kolači i purica ili kakvo dobro pečenje neizostavan su dio blagdanskog stola. Osim tih, poznatih i omiljenih jela, donosimo vam cijeli niz delicija u kojima i sami volimo uživati u ovo doba godine.

Sezona je jabuka, cikle, brokula i cvjetače, kupusa, mrkve, slatko kiselih agruma, gljiva. Uživati možemo i u krumpiru te svježem lisnatom povrću poput špinata ili blitve. Osim toga, još uvijek traje sezona bundeve i batata, a tu su i super zdravi kelj i poriluk.

Od cijelog niza jela s jabukama, izvukli smo naše omiljene recepte kojima se uvijek rado vraćamo. Svevremenski cheesecake, slatke fritule ili čitav kolač s bademima i sirom. Teško je odabrati u čemu bismo prije voljeli uživati!

Cheesecake od jabuka
Brze fritule s jabukama
Kocke od prhkog tijesta sa sirom, bademima i jabukama


Kisela jela od kupusa najslasniji su način da zagrijete tijelo i dušu. Pripremite jednostavan dinstani kupus s kobasicama, varivo od kupusa i graha ili pak uživajte u slasnoj piti kakvu još niste isprobali.

Klasik koji volimo: Kiseli kupus s grahom
Savijača od kiselog kupusa za prste polizati
Ma je li to moguće: Škrta sarma bez kiselog kupusa


kupus | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Brokula i cvjetača možda ne ulaze na top listu najdražih jela ikad, ali se od njih svakako mogu pripremiti neviđena gastronomska čuda u kojima će uživati sva vaša osjetila. Jednako dobro se slažu u jednostavnim jelima poput krem juha, ali i egzotičnim slatko slanim kombinacijama sa sezamom, đumbirom ili pak medom. Cvjetaču ubacite u aromatičan sezonski kremasti namaz od kopra pa u ovim zdravim plodovima uživajte za doručak, ručak i večeru.

Kremasti namaz od cvjetače, kopra i mente
Egzotična svakodnevnica: Slatko slana piletina s brokulom
Prija svakom jelu: Pripremite sjajan pire od cvjetače
Najbolja juha od brokule

Osim što je prepun vitamina i željeza, špinat ima poseban okus koji divno nadopunjuje pite od sira i punjenja različitih mesnih delicija, a najviše ga ipak volimo onako po domaće, na mlijeku.

Mama, što ima za večeru? Špinat na mlijeku...
Pileća prsa punjena špinatom
Burek od špinata
Savršen spoj - tjestenina punjena gljivama, pancetom i špinatom

Burek | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Limuni, naranče, mandarine, grejp... Osim što ih volimo u čaju, domaćim sokovima i omiljenom zimskom kuhanom vinu, koricu i sok agruma obožavamo ubaciti u tijesta i kreme za blagdanske keksiće, kolače i pite. Nikako ne smijemo zaboraviti lemon curd pie, a niti domaće džemove od ovih zdravih loptica. Purica ili patka s narančom oduševljavaju okusima dok piletina s limunom daje neku novu dimenziju jednostavnom odabiru mesa.

Krema bolja od marmelade: Lemon curd
Aromatično pečeno pile s medom i narančom
Neodoljivi Stollen prema receptu Jamieja Olivera
Djeca će vas obožavati: Tjestenina s limunom i pohana piletina

Dobar tek i dobar vam prosinac!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.