Recepti Povrće 09. siječnja 2025.

Slasne pole od krumpira: Jednostavan i ukusan recept

Povrće
15 MIN
40 MIN
5
JEDNOSTAVNO
krumpir pole
Ličke pole
foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pole krumpira, odnosno ličke pole, savršene su u svojoj jednostavnosti. One su odlično samostalno jelo, ali i super prilog, a mi imamo super recept!

Nekad se baš dobro jelo... O, da! Jelo se zdravo, neprerađeno, domaće, sezonski, lokalno, a često i - jednostavno! Sve ono čemu ponovno teži moderna gastronomija.

U potrazi za korijenima i finim, jednostavnim jelima naše gastronomske tradicije stigli smo i do pola od krumpira, odnosno ličkih pola... Pole ili police poznate su diljem naše zemlje, a izvorno potječu iz Like, gdje se pripremaju od nenadmašnog - ličkog krumpira.

krumpir pole | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ličke pole foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ličke pole - najukusnije jelo od krumpira

Mnogi će se složiti da su jednostavne zapečene polovice krumpira, odnosno, pole - najukusnije jelo koje se može pripremiti od ovog škrobnog povrća.

Svejedno, na njega često zaboravljamo, a razlog tome je vjerojatno skeptičnost prema kvaliteti krumpira budući da se oni za ovo jelo - ne gule. No želimo  te potaknuti na nabavku kvalitetnog domaćeg krumpira, idealno – ličkog, i pripremiš ovo slasno staro jelo - ličke pole od krumpira.

krumpir Možda vas zanima... Lički krumpir je među 10 najboljih krumpira na svijetu! Špajza

Kako napraviti pole od krumpira?

Potrebno je svega nekoliko minuta da opereš krumpir, narežeš ih na pola, posoliš i popapriš. Pečenje će ti oduzeti manje od sat vremena, a na kraju ćeš uživati u savršenom krumpiru iz pećnice. Hrskav izvana, a kremast iznutra, ovakav krumpir posluži vruć uz jednostavan dodatak kao što je maslac, a sjajni dodaci su još i prepržena slanina, pečena paprika, ajvar, kiselo zelje i kobasice.

I da, nekad su se stvarno ličke pole pekle u vrućem pepelu, no mi ih pečemo u pećnici i jako su nam fine i takve...

krumpir pole | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ličke pole foto: Ivo Čagalj/PIXSELL krumpir pole | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ličke pole foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ne gasi ekran dok kuham

Ličke pole od krumpira
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krumpir 10 kom
  • Slanina
  • Sol
  • Papar
  • Suncokretovo ulje
Postupak
  1. Krumpir u kori dobro operi i prereži na pola po duljini.


  2. Premaži prerezanu stranu krumpir s malo ulja i posoli.


  3. Peci na 200 stupnjeva oko 40 minuta.


  4. Za to vrijeme slaninu nareži na tanke kriške.


  5. Zadnjih 10 minuta pečenja izvadi pole, na njih složi kriške slanine i peci dok slanina ne postane hrskava.


  6. Serviraj vruće.


Slaninu možeš ispeći i posebno ili ispržiti na tavici, a pole krumpira poslužiti 'prazne' da ih mogu jesti i oni koji ne jedu meso.

pole krumpira | Author: Danijel Berković/PIXSELL Ličke pole sa slaninom foto: Danijel Berković/PIXSELL

Isprobaj i sljedeća fina jela s krumpirima:

Možda vas zanima... Brz i jednostavan recept za krumpirušu Recepti Zapečeni pire krumpir Možda vas zanima... Kremasto-hrskavi prilog: Zapečeni pire krumpir Recepti Možda vas zanima... Neodoljivo: Brzinski složenac od piletine i krumpira Recepti Mladi krumpir Možda vas zanima... Pripremi mladi krumpir na dva slasna načina Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.