Pole ili police poznate su diljem naše zemlje, a izvorno potječu iz Like, gdje se pripremaju od nenadmašnog - ličkog krumpira. Mnogi će se složiti da su jednostavne zapečene polovice krumpira, odnosno, pole - najukusnije jelo koje se može pripremiti od ovog škrobnog povrća.
Svejedno, na njega često zaboravljamo, a razlog tome je vjerojatno skeptičnost prema kvaliteti krumpira budući da se oni za ovo jelo - ne gule. No, htjeli bismo vas potaknuti da se domognetekvalitetnog domaćeg krumpira, idealno – ličkog, i podsjetite na neodoljiv miris i okus pola, od milja zvanih polica.
Kako napraviti police od krumpira?
Potrebno vam je svega nekoliko minuta da operete krumpir, narežete ga na pola i začinite. Pečenje će vam odužeti manje od sat vremena da bi na kraju uživali u savršenom krumpiru iz pećnice. Hrskav izvana, a kremasto pečen iznutra, ovakav krumpir poslužite vruć uz jednostavan dodatak kao što je maslac, a sjajni dodaci su još i pečena paprika, ajvar, kiselo zelje i kobasice.
Police od krumpira - recept
Potrebno vam je:
- 10 komada krumpira
- Slanina
- Sol
- Ulje
Priprema:
- Krumpir dobro operite i režite na pola.
- Premažite jednu polovicu s malo ulja i pospite soli.
- Utrljajte u drugu polovicu i ponavljajte postupak dok ne potrošite sav krumpir.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
- Za to vrijeme nasjeckajte slaninu.
- Zadnjih desert minuta pečenja izvadite police, pospite ih slaninom i pecite dok slanina ne postane hrskava.
- Servirajte vruće.
Dobar tek!
Isprobaj i sljedeće recepte: