Predlažem vam da se prepustite mediteranskom osjećaju i ljetnom stanju uma. Zaboravite na datum jer po ovom kalendaru ljeto na vaš tanjur stiže za 10, najviše 15 minuta.
Palentu je uvijek poželjno obogatiti na način da joj dodate začinsko bilje po želji te ju učinite kremastijom dodavajući joj maslac i/ili sir. Također je možete kuhati u mlijeku ili kombinaciji vode i mlijeka. Opcija je zaista mnogo.
Omjer kukuruzne krupice i tekućine bi bio 1:4 ako želite gušću i čvršću palentu. Ako ste ljubitelj rjeđe palente, koristite omjer od 1:6.
Potrebni sastojci za dvije osobe:
- 100 grama kukuruzne krupice
- 100 grama sušenih rajčica
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice naribanog parmezana
- kockica maslaca
- maslinovo ulje
- ružmarin ili majčina dušica
- sol, papar
Priprema:
- Sušene rajčice sitno nasjeckati.
- Nasjeckati češnjak i zagrijati ga na maslinovom ulju. Poželjno je iskoristiti aromatizirano ulje iz staklenke u kojoj su bile rajčice. Tako ćete dobiti intenzivniji okus.
- Češnjaku dodajte usitnjene rajčice i sve skupa kuhajte 2-3 minute na laganoj vatri.
- Zagrijte vodu za palentu. Dodajte joj sol, papar, majčinu dušicu ili sjeckani ružmarin. Kad voda proključa, postupno sipajte kukuruznu krupicu stalno miješajući pjenjačom. Ako koristite instant krupicu poput mene, dovoljno je svega 2 minute da se skuha.
- Kad ste ugasili vatru, dodajte maslac i ribani sir te sve skupa dobro promiješajte.
Palentu poslužite vruću, s umakom od rajčica na vrhu. Dobar tek!
Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty by Matea!