Recepti Desert 21. srpnja 2024.

Domaći sladoled od šljiva - super brzo slatko osvježenje

Desert
30 MIN
10 MIN
10
SREDNJE
sladoled od šljiva
Sladoled od šljiva
foto: Irena Gavran
Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a okusom je fantastičan. Donosimo recept za ledenu slasticu od šljiva i njome slavimo Svjetski dan sladoleda, najslađi praznik koji se slavi treće nedjelje u srpnju

Kako smo dobili par kilograma domaćih, prekrasnih šljiva počela me hvatati panika što s njima. Rakiju zakonski ne smijem peći, pećnicu po ovoj vrućini nemam snage paliti, pa sam odlučila smiksati ovaj ledeni desert i bome je bio odličan. 

Tips&Tricks:

  1. Ako želiš malo manje slatku verziju možeš umjesto 300 ml vrhnja za šlag koristiti 150 ml vrhnja za šlag i 150 ml grčkog jogurta.
  2. Kekse biraj prema ukusu - mogu biti petit beurre, čajni kolutići, plazma, Oreo... Koji god su ti najdraži, ili ih baš imaš kod kuće,

 | Author: Irena Gavran Sladoled od šljiva foto: Irena Gavran

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći sladoled od šljiva
30 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šljive 450 g
  • Šećer kristal 250 g
  • Bjelanjak 2 kom
  • Vrhnje za šlag 300 ml
  • Keksi 300 g
  • Voda 100 ml
  • Voda 2 žlica
Postupak
  1. Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obloži papirom za pečenje.


  2. Šljive očisti od koštic, potom ih u posudi pomiješaj sa 2 žlice vode i 100 g šećera.


  3. Stavi na laganu vatru i kuhaj 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.


  4. Pusti da se šljive malo ohlade, a zatim ih smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom.


  5. Šljive procijedi kroz cjedilo da ukloniš komadiće kože. Ostavi da se hladi.


  6. Ostalih 150 g šećera pomiješaj sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhaj oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne rastopi.


  7. Bjelanjke miksaj dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipaj sirup od šećera i vode.


  8. U drugoj posudi smiksaj šlag, a zatim lagano umiješaj šljive, bjelanjke i natrgaj kekse. Ovaj put sam koristila zobene kekse. Prebaci u pripremljeni pleh i stavi na hlađenje. Izvadi iz zamrzivača 5-10 minuta prije posluživanja.


Još genijalnih recepata Irene Gavran potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu. A neke ti donosimo i u nastavku...

Možda vas zanima... Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita Kolumne Možda vas zanima... Nježna i osvježavajuća mousse torta od malina i čokolade Kolumne Možda vas zanima... Slatki spoj: Brownie cheesecake kocke s kupinama Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:21 21. Srpanj 2024.

    ODLICAN sladoled