Kolumne 3188 prikaza 13. kolovoza 2018.

Domaći sladoled od šljiva - super brzo slatko osvježenje

Irena Gavran
Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a okusom je fantastičan ako ste ljubitelj šljiva. Donosim vam recept za ledenu slasticu od šljiva!

Kako smo dobili par kilograma domaćih, prekrasnih šljiva počela me hvatati panika što s njima. Rakiju zakonski ne smijem peći, pećnicu po ovoj vrućini nemam snage paliti, pa sam odlučila smiksati ovaj ledeni desert i bome je bio odličan. 

 

Možda vas zanima... Nježna i osvježavajuća mousse torta od malina i čokolade Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Slatki spoj: Brownie cheesecake kocke s kupinama Kolumne Možda vas zanima... Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

 

Trebat će vam:

  • 450 g zrelih plavih šljiva
  • 250 g šećera
  • 2 bjelanjka
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 100 g keksa (Oreo, čajni, petit...)
  • 100 ml vode + 2 žlice vode


Priprema:

  1. Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obložite papirom za pečenje.
  2. Šljive očistite od koštica i onda u posudi pomiješajte s 2 žlice vode i 100 g šećera.
  3. Stavite na laganu vatru i kuhajte 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.
  4. Pustite da se malo ohlade a zatim ih smiksajte u blenderu ili štapnim mikserom.
  5. Šljive procijedite kroz cjedilo kako bi uklonili kožu. Ostavite da se hladi.
  6. Ostalih 150 g šećera pomiješajte sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhajte oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
  7. Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipajte sirup od šećera i vode.
  8. U drugoj posudi smiksajte šlag a zatim lagano umiješajte šljive, bjelanjke i nakidajte kekse. Ovaj put sam koristila zobene kekse. Prebacite u pripremljeni pleh i stavite na hlađenje. Prije serviranja izvadite bar 5 minuta ranije.

Tips&Tricks

Ako želite malo manje slatku verziju možete umjesto 300 ml vrhnja za šlag koristiti 150 ml vrhnja za šlag i 150 ml grčkog jogurta.

U slast!

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.