Špajza 21. siječnja 2024.

Raspada se na dodir: Sporo pečeno meso

Pečena svinjetina
Sporo pečena svinjetina foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dugo i sporo pečeno meso idealno je za slasni vikend ručak i druženje s prijateljima koje će vaša mesna pečenja oduševiti na nekoj posve novoj razini

Imamo super ideju za savršen nedjeljni ručak oko kojeg se nećeš puno namučiti. Ipak, priprema je duga pa treba početi na vrijeme. Naime, predlažemo ti sporo pečeno meso, konkretno svinjski but, koji samo prije pečenja treba dobro nasoliti i utrljati začine po želji, a onda pustiti da pećnica odradi glavninu posla...

Kod sporo pečenog mesa najvažniji će biti dobar odabir posuđa, vrijeme pečenja i odabir povrća koje ćete kombinirati s mesom. Donosimo nekoliko ključnih činjenica koje trebaš znati prije upuštanja u dugotrajnu, mirisnu i slasnu pripremu mesa.

Na ovaj način možeš pripremati i guste gulaše ili slasna pečenja. Želiš li pripremati gulaš, svakako najprije kratko pirjaj veću količinu luka da dobiješ što gušću teksturu, a pripremaš li pečenje, dodaj više različitog povrća za bogatije okuse.

 

Knedle od kruha Možda vas zanima... Kako napraviti knedle od kruha Recepti

 

Posuda u kojoj se meso peče mora imati debelo dno te mora biti pogodna za pečenje u pećnici. Ne smije imati niti jedan plastični dio koji bi se mogao otopiti prilikom većih temperatura, a poželjno je da je u pitanju teška gusena posuda s poklopcem. Možete je pronaći i pod nazivom dutch oven.

 | Author: Shutterstock Dugu pripremu gulaša u pećnici gotovo da nećeš ni osjetiti foto: Shutterstock

Vrijeme pečenja najbolje ćete odrediti po količini mesa koje pripremaš, no najbolja opcija svakako će biti što dulje pečenje na što nižoj temperaturi. Tako je primjerice jednu kilu svinjetine potrebno peći oko 3 sata na temperaturi od oko 150 stupnjeva kako bi se meso na sam dodir počelo raspadati.

Iako će te mirisi mesa mamiti već iz pećnice, ne odustaj i ne vadi posudu iz pećnice prije vremena. Vjeruj, čekanje će se itekako isplatiti. Posudu možeš otklopiti tek pola sata prije nego bi meso trebalo izvaditi iz pećnice i samo u slučaju da je u posudi ostalo previše tekućine.

 

Možda vas zanima... Pravo je vrijeme da sezonsko pečeno povrće pretvorite u najfiniji prilog Recepti

 

Kod odabira povrća, svakako se baziraj na onom korjenastom kojem je potrebno više vremena kako bi omekšalo. Tako pečenjima možeš dodati mrkvu, krumpir, celer i peršin u korijenu. 

Dobar odabir bit će i rog paprika te cherry rajčice koje su okusima i teksturom divan dodatak baš svakom jelu čak i nakon dugotrajnog kuhanja.

 | Author: Shutterstock Sporo pečeni svinjski but foto: Shutterstock

Sporo pečeni svinjski but

Sastojci:

  • svinjski but
  • mrkva
  • luk
  • celer
  • peršin (korijen i listovi)
  • vino
  • temeljac
  • lovorov list
  • sol, papar

Postupak:

  1. Meso najprije možeš držati u marinadi, no ako se na pečenje odlučiš isti dan kada meso pripremaš, samo ga posoli i popapri.
  2. U posudu s debelim dnom koja može u pećnicu stavi ulje, pusti da se zagrije, pa dodaj meso. Prži dok ne poprimi boju sa svih strana.
  3. Dodaj povrće nasjeckano na veće komade.
  4. Začini.
  5. Dodaj vino i temeljac ili vodu tako da prekrije meso, pa ubaci u pećnicu na 150 stupnjeva.
  6. Peci najmanje 3 sata ili dok se meso ne počne raspadati na dodir vilicom.
  7. Posluži uz prilog po želji ili tek krišku domaćeg kruha. Sjajan odabir bit će knedle od kruha.

 

Možda vas zanima... Sporo pečena svinjetina i druge delicije za blagdanski stol Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.