Kolumne 24435 prikaza 26. siječnja 2019.

Dugo, sporo pečeno meso koje se raspada na dodir - evo kako!

Lidija Lončarić
Dugo i sporo pečeno meso idealno je za slasni vikend ručak i druženje s prijateljima koje će vaša mesna pečenja oduševiti na nekoj posve novoj razini.

Kod sporo pečenog mesa najvažniji će biti dobar odabir posuđa, vrijeme pečenja i odabir povrća koje ćete kombinirati s mesom. Donosimo nekoliko ključnih činjenica koje morate znati prije upuštanja u dugotrajnu, mirisnu i slasnu pripremu mesa.

Na ovaj način možete pripremati guste gulaše ili slasna pečenja. Želite li pripremati gulaš, svakako najprije kratko pirjajte veću količinu luka kako biste dobili što gušću teksturu, a pripremate li pečenje, dodajte više različitog povrća za bogatije okuse.

 

Knedle od kruha Možda vas zanima... Kako napraviti knedle od kruha Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Posuda u kojoj se meso peče mora imati debelo dno te mora biti pogodna za pečenje u pećnici. Ne smije imati niti jedan plastični dio koji bi se mogao otopiti prilikom većih temperatura, a poželjno je da je u pitanju teška gusana posuda s poklopcem. Možete je pronaći i pod nazivom dutch oven.

Vrijeme pečenja najbolje ćete odrediti po količini mesa koje pripremate, no najbolja opcija svakako će biti što dulje pečenje na što manjoj temperaturi. Tako je primjerice jednu kilu svinjetine potrebno peći oko tri sata na temperaturi od oko 150 stupnjeva kako bi se meso na sam dodir počelo raspadati.

 

Možda vas zanima... Sporo pečena svinjetina i druge delicije za blagdanski stol Kolumne

 

Iako će vas mirisi mesa mamiti već iz pećnice, ne odustajte i ne vadite posudu iz pećnice prije vremena. Vjerujte, čekanje će se itekako isplatiti. Posudu možete otklopiti tek pola sata prije nego što ste meso planirali izvaditi iz pećnice i samo u slučaju da je u posudi ostalo previše tekućine.

Kod odabira povrća, svakako se bazirajte na korjenastim primjercima kojima je potrebno više vremena kako bi omekšali. Tako pečenjima možete dodati mrkvu, krumpir, celer i peršin u korijenu. Preskočite dodatak patlidžana, tikvica, mahuna ili graška kako nakon tri sata pečenja ne biste dobili raskuhanu kašu.

Dobar odabir bit će i rog paprika te cherry rajčice koje su okusima i teksturom divan dodatak baš svakom jelu čak i nakon dugotrajnog kuhanja.

 

Možda vas zanima... Pravo je vrijeme da sezonsko pečeno povrće pretvorite u najfiniji prilog Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

U nastavku donosimo recept za svinjsko pečenje kakvo smo i sami pripremali. Količine prilagodite vlastitim potrebama i željama. Također, dodatak začina i povrća ovisi samo o vama. Pripremate li gulaš iz pećnice, meso nasjeckajte na nešto manje komade, no svakako pripazite da komad mesa ne usitnite previše kako razvlačenje vlakana ne bi izgubilo svu čar. Kod pripreme pečenja, meso naprosto ostavite u komadu, a prije samog pečenja dobro ga natrljajte začinima.

Potrebno vam je:

  • Svinjski but
  • Mrkva
  • Luk
  • Celer
  • Peršin (korijen i listovi)
  • Vino
  • Temeljac
  • Lovorov list
  • Sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Meso najprije možete držati u marinadi, no ako ste se na pečenje odlučili isti dan kada meso pripremate, začinite ga tek soli i paprom.
  2. U posudu s debelim dnom koja može u pećnicu stavite ulje, pustite da se zagrije, pa dodajte meso. Pržite dok ne poprimi boju sa svih strana.
  3. Dodajte povrće koje ste nasjeckali na veće komade.
  4. Začinite.
  5. Dodajte vino i temeljac ili vodu tako da prekrije meso, pa ubacite u pećnicu na 150 stupnjeva.
  6. Pecite najmanje tri sata ili dok se meso ne počne raspadati na dodir vilicom.
  7. Poslužite uz prilog po želji ili tek krišku domaćeg kruha. Sjajan odabir bit će knedle od kruha.

Dobar tek!


 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.