Kolumne 09. siječnja 2024.

Slana gibanica od čvaraka je sve što nam treba ove zime!

Ocvirkova potica
Ocvirkova potica foto: Instagram @okusi_italije
gastro postao gastro.24sata.hr
Riječ je o specijalitetu naših susjeda Slovenaca - ocvirkovoj potici, slanoj gibanici od čvaraka, koju sam nedavno kušala u Idriji i od tada mi je u mislima. Donosim recept do kojeg sam došla nakon nekoliko probnih verzija

Prilikom nedavnog posjeta Sloveniji (bila sam krajem listopada u Idriji, na 5. izdanju festivala crnog pinota Modri Les Noirs u slavnom Kendovu dvorcu), nakon brojnih kušanih vina, poslužili su mi odličan, slan zalogaj koji me je oduševio. Riječ je o slavnoj slovenskoj ocvirkovoj potici, dizanoj slanoj savijači, odnosno gibanici punjenoj – čvarcima!

Savršen nadjev od čvaraka i luka, u slanom dizanom tijestu, dovoljno masnom (ni previše, ni premalo), oduševio me je i bio odlična pratnja uz kušane vrhunske crne pinote, a potom je slijedilo otrežnjenje. Naime, zatražila sam recept, no tamošnji recept je tajna pa sam od tog trenutka bila u potrazi za savršenim receptom uz koji ću rekreirati taj slasni doživljaj.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Slasni čvarci glavna su zvijezda neodoljive ocvirkove potice foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Možda vas zanima... Pogačice s čvarcima - prva poslastica prosinca Kolumne

 

U potrazi na internetu pronašla sam gomilu različitih recepata. Recepti za tijesto nisu se toliko razlikovali, no nadjevi jesu. U nekima je bila kuhana šunka, neki su bili bez luka… Probala sam se sjetiti okusa iz Kendova dvorca i krenula u istraživanje.

Nakon nekoliko pečenja, i dosta pohvala kušača, došla sam do recepta koji vam od srca darujem. Vjerujem da će vam pružiti puno slasnih zalogaja, baš kao i mojim dragim kušačima i meni!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Zavrl (@urska.zavrl)

Ocvirkova potica

Sastojci - za tijesto:

  • 500-600 g brašna (počni sa 500 g, pa dodaj još ako je potrebno)
  • 22 g svježeg kvasca (ili 1 paketić, odnosno 7 g instant kvasca)
  • 350 ml mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice svinjske masti

Sastojci - za nadjev i premaz:

  • 250 g čvaraka
  • 1 žlica svinjske masti (za prženje čvaraka i luka)
  • 1 glavica luka
  • 1 jaje – za premazati gibanicu prije pečenja
  • 1 žlica masti (za namastiti kalup)
  • svježe mljeveni crni papar

 

Možda vas zanima... Pašteta od čvaraka - ovo naprosto morate isprobati! Recepti

 

Postupak:

  1. Prvo pripremi kvas od 100 ml toplog mlijeka, šećera, žličice brašna i kvasca. Nakon 10-ak minuta, kad se kvas digne, zamijesi tijesto.
  2. Tijesto zamijesi od dignutog kvasa, brašna, soli, jaja na sobnoj temperaturi, ostatka mlijeka (treba biti toplo, odnosno mlako, no ne i vruće) te masti. Tijesto mijesi minimalno 10-ak minuta, kako bi se razvio gluten, a smjesa postala jednolična i glatka. Tijesto ostavi na toplo, pokriveno krpom ili prozirnom folijom i pusti da se diže 60 minuta.
  3. Nakon prvog dizanja premijesi tijesto i pusti ga da se diže još 90 minuta (pokriveno, na toplom).
  4. Dok se tijesto diže, pripremi nadjev. Na malo masti zagrij čvarke da i oni otpuste dio masti. Izvadi ih iz tave, pusti da se ohlade pa usitni. Možeš ih usitniti u mašini za mljevenje mesa, sjeckalici ili pak nožem (ova zadnja opcija dosta je umarajuća i dugotrajna). Na ostatku masti preprži luk do karamelizacije, odnosno smeđe boje.
  5. Tijesto stavi na pobrašnjenu površinu, razvaljaj u pravokutnik, na debljinu od 1 cm. Rubove tijesta namaži razmućenim jajem, po tijestu rasporedi čvarke, a na njih i luk. Zarolaj tijesto, stavi ga u lim (obično se potica oblikuje u krug s rupom u sredini) i pusti da se diže 30-ak minuta.
  6. Prije pečenja premaži jajem i peci na 180 stupnjeva oko 45 minuta, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju.

Savjet više: Često se u ocvirkovu poticu stavlja i nasjeckana domaća kuhana šunka. U tom slučaju smanji količinu čvaraka, s obzirom na količinu šunke koju ćeš koristiti. (Uobičajen je omjer 150 g čvaraka i 150 g šunke).

 | Author: Instagram @damjanapeklaj Ocvirkova potica foto: Instagram @damjanapeklaj

I još malo slasnih recepata s čvarcima...

 

Možda vas zanima... Začinite dan: Vedranove slane fritule s čvarcima Špajza Možda vas zanima... Pogača sa slaninom i čvarcima – ultimativna slana torta Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.