18. rujna 2016.

Nećete vjerovati: Kako pravilno skuhati mahune?

mahune
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mahune se vole sa salatama i varivima, na maslacu uz meso ili u kombinaciji s drugim povrćem, no znate li kako se mahune zapravo pravilno kuhaju?

Kod pripreme variva s mahunama, kuhanje istih i nije neki problem. Ubacimo ih u lonac s ostalim povrćem i kuhamo dok sve zajedno ne omekša. Ipak, kada je riječ o mahunama kao prilogu ili kada one postaju dio vaše najdraže salate, s njima je važno postupati ispravno.

Kuhanje mahuna sastoji se od dva ključna koraka. Pirjanja i kuhanja na pari.

Na tavu dodajte malo maslaca ili maslinovog ulja i mahune koje ste oprali. Pustite da mahune puste vodu, a u njima ostane samo čisti okus. Mahune na tavi držite nekoliko minuta, a zatim se prebacite na kuhanje. Odlična stvar kod pirjanja jest činjenica da ono zagrije tavu pa kasnije, kada kuhamo na pari, cijeli proces postaje još malo brži.

Mahune | Author: Stockfood Stockfood

Kuhanje na pari korak je koji će omekšati mahune točno do teksture kakva treba biti. Jednostavniji način jest onaj kod kojeg u tavu u kojoj ste pirjali dodate tek malo vode. Mahune ne smiju biti u potpunosti prekrite već se lagano krčkati u manjoj količini vode. Takav način kuhanja pomaže nam da se mahune ne prekuhaju i zadrže divnu zelenu boju. Kuhati na pari možete i pomoću dvije različite posude na način da u jednoj zagrijete vodu, a mahune stavite u drugu posudu ili cijedilo koje stoji iznad kipuće vode. 

Kada ste skuhali svoje mahune, inspiraciju za ručak potražite među našim receptima:

Toplo, hrskavo i ljetno: salata od mahuna, cherry rajčica i pancete

Tjestenina s mahunama u umaku od rajčice

Pikantan stir fry s mahunama

Salata s feta sirom i mahunama

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.