Kod pripreme variva s mahunama, kuhanje istih i nije neki problem. Ubacimo ih u lonac s ostalim povrćem i kuhamo dok sve zajedno ne omekša. Ipak, kada je riječ o mahunama kao prilogu ili kada one postaju dio vaše najdraže salate, s njima je važno postupati ispravno.
Kuhanje mahuna sastoji se od dva ključna koraka. Pirjanja i kuhanja na pari.
Na tavu dodajte malo maslaca ili maslinovog ulja i mahune koje ste oprali. Pustite da mahune puste vodu, a u njima ostane samo čisti okus. Mahune na tavi držite nekoliko minuta, a zatim se prebacite na kuhanje. Odlična stvar kod pirjanja jest činjenica da ono zagrije tavu pa kasnije, kada kuhamo na pari, cijeli proces postaje još malo brži.
Kuhanje na pari korak je koji će omekšati mahune točno do teksture kakva treba biti. Jednostavniji način jest onaj kod kojeg u tavu u kojoj ste pirjali dodate tek malo vode. Mahune ne smiju biti u potpunosti prekrite već se lagano krčkati u manjoj količini vode. Takav način kuhanja pomaže nam da se mahune ne prekuhaju i zadrže divnu zelenu boju. Kuhati na pari možete i pomoću dvije različite posude na način da u jednoj zagrijete vodu, a mahune stavite u drugu posudu ili cijedilo koje stoji iznad kipuće vode.
Kada ste skuhali svoje mahune, inspiraciju za ručak potražite među našim receptima:
Toplo, hrskavo i ljetno: salata od mahuna, cherry rajčica i pancete
Tjestenina s mahunama u umaku od rajčice
Salata s feta sirom i mahunama
Dobar tek!