Špajza 09. listopada 2023.

Kako pravilno skuhati mahune

mahune
Mahune nas uvijek vesele foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mahune savršeno prijaju u salatama i varivima, na maslacu uz meso ili u kombinaciji s drugim povrćem, no znaš li kako se mahune zapravo pravilno kuhaju?

Kod pripreme variva s mahunama, kuhanje istih i nije neki problem. Ubacimo ih u lonac s ostalim povrćem i kuhamo dok sve zajedno ne omekša. Ipak, kada je riječ o mahunama kao prilogu ili kada one postaju dio tvoje najdraže salate, s njima je važno postupati ispravno.

Kuhanje mahuna sastoji se od dva ključna koraka - pirjanja i kuhanja na pari. Na tavu dodaj malo maslaca ili maslinovog ulja i oprane mahune. Pusti da mahune puste vodu, a u njima ostane samo čisti okus.

Mahune na tavi drži nekoliko minuta, a zatim se prebaci na kuhanje. Odlična stvar kod pirjanja jest činjenica da ono zagrije tavu pa kasnije, kada kuhamo na pari, cijeli proces postaje još malo brži.

Mahune | Author: Stockfood Mahune su sjajan prilog, a odlično pašu i u salatama foto: Stockfood

Kuhanje na pari korak je koji će omekšati mahune točno do teksture kakva treba biti. Jednostavniji način jest onaj kod kojeg u tavu u kojoj su se pirjale mahune dodaš tek malo vode. Mahune ne smiju biti u potpunosti prekrivene, već se trebaju lagano krčkati u manjoj količini vode.

Takav način kuhanja pomaže nam da se mahune ne prekuhaju i zadrže divnu zelenu boju. Kuhati na pari možeš i pomoću dvije različite posude na način da u jednoj zagriješ vodu, a mahune staviš u drugu posudu ili cijedilo koje stoji iznad kipuće vode. 

 | Author: Gaby Yerden/Unsplash Mahune foto: Gaby Yerden/Unsplash

Kada skuhaš mahune, ideju što dalje s njima potraži među našim receptima:

Toplo, hrskavo i ljetno: salata od mahuna, cherry rajčica i pancete

Tjestenina s mahunama u umaku od rajčice

Pikantan stir fry s mahunama

Salata s feta sirom i mahunama

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:06 09. Listopad 2023.

    zdravo povrce