Recepti Tjestenina 14. lipnja 2025.

5 odličnih recepata za brza i fina ljetna jela

Rižoto
7 MIN
20 MIN
4
JEDNOSTAVNO
5 ljetnih jela
Recepti za 5 brzih ljetnih jela bez paljenja pećnice
foto: Arhiva missGASTRO
Ako ti treba osvježenje nakon napornog radnog dana ili ti se jednostavno jede lagani obrok, slijede recepti koji će te razveseliti..

Tijekom ljetnih mjeseci, visokih temperatura i vrućina biramo lagane i osvježavajuće obroke. Donosimo recepte za ukusna i prije svega, brza jela, pripremljena od svježih sezonskih namirnica. I obećavamo, nećeš trebati provesti sate kraj štednjaka niti paliti pećnicu.

U nastavku ti donosimo 5 odličnih recepata za brza i fina ljetna jela koja se pripremaju bez pećnice. Jako su slasna i jednostavna! Uživaj!

tortilja s tunom iz konzerve | Author: Ala/Pinterest Brzinske tortilje s tunom foto: Ala/Pinterest

Brzinske tortilje s tunom iz konzerve

Pomoću samo jedne konzerve tune, graha, kukuruza i sezonskog povrća pripremi kremasto punjenje, pa mu zatim dodaj topljivi sir po želji i hrskavu svježu zelenu salatu. Uz ovu će se kombinaciju sjajno složiti cheddar, ali poslužit će i klasična gouda. Zarolaj tortilje i posluži ih same ili uz krumpiriće. Brže i slasnije naprosto ne može!

Možda vas zanima... Tortilje s tunom gotove su za manje od pola sata Recepti

gazpacho od rotkvica | Author: Bakd Raw by Karolin Baitinger/Unsplash Gazpacho foto: Bakd Raw by Karolin Baitinger/Unsplash

Gazpacho

Gazpacho, hladna španjolska juha, idealno je jelo za visoke temperature. Priprema je zaista jednostavna, a velik dio posla napravit će multipraktik. Stavimo sve povrće i njega i eto nam naše hladne juhe.

Tradicionalna verzija gazpacha sadrži stari kruh, krastavce, rajčice, luk, češnjak, papriku, sol, papar, ocat i maslinovo ulje. No ljudi danas rade različite verzije i kombiniraju različite namirnice pa si slobodno daj oduška i napravi svoju verziju. Recept ti donosi Sweety&spicy.

Možda vas zanima... Gazpacho: Lagani obrok za visoke temperature Kolumne

rižoto, tikvice | Author: Instagram @monsieur_cuisine_by_zaubermix Rižoto od tikvica foto: Instagram @monsieur_cuisine_by_zaubermix

Kremasti rižoto od tikvica

Kremasti rižoto od tikvica, začina, maslaca i svježe naribanog parmezana savršen je izbor za lagani ručak ili večeru. Za ovaj brz i fin obrok s povrćem bit će ti potrebno samo nekoliko sastojaka. Priprema je zaista jednostavna i neće ti oduzeti mnogo vremena, a uz to, rižoto je sjajan način da iskoristiš višak tikvica.

Ne gasi ekran dok kuham

Rižoto od tikvica
7 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Tikvice 2 kom
  • Luk 0,50 kom
  • Češnjak 1 režanj
  • Sol 0,25 žličica
  • Arborio riža 300 g
  • Povrtni temeljac 600 g
  • Vrhnje za kuhanje 60 g
  • Maslac 2 žlica
  • Listići svježeg peršina
Postupak
  1. U tavi zagrij maslinovo ulje te dodaj tikvicu, luk i češnjak.


  2. Dinstaj na srednje laganoj vatri, povremeno miješajući dok tikvice malo ne omekšaju, oko 5 minuta.


    Tikvice



  3. Potom dodaj rižu i začine te sve podlij sa 300 ml povrtnog temeljca.


    Riža



  4. Rižoto kuhaj 15-ak minuta uz povremeno miješanje i povremeno dolijevanje povrtnog temeljca.


  5. Kada je riža kuhana al dente, umiješaj maslac i vrhnje te sve promiješaj. 


  6. Posluži odmah sa svježe naribanim parmezanom i nasjeckanim svježim peršinom.


rižoto, tikvice Možda vas zanima... Kremasti rižoto od tikvica - prefina ljetna hrana za utjehu Recepti

 | Author: Shutterstock Cezar salata foto: Shutterstock

Cezar salata

Slasna Cezar salata prema originalnom receptu priprema se od rimske salate te krutona, a zatim ju se upotpunjava sastojcima po želji, od kojih su najpopularniji jaja, piletina, mini rajčice, senf, češnjak, parmezan i crni papar. Preljev se obično sastoji od maslinovog ulja te soka od limuna i/ili limete.

Cezar salata Možda vas zanima... Cezar salata: jednostavno i brzo jelo za svaki dan Recepti

 | Author: SHUTTERSTOCK Tjestenina s pestom od špinata i graškom foto: SHUTTERSTOCK

Tjestenina s pestom od špinata i graškom

Priprema pesta je zaista jednostavna, a osim nekoliko svježih namirnica trebat će ti blender i malo dobre volje. Pesto pripremljen po ovom receptu možeš poslužiti i uz rezance od tikvica, mesna i riblja jela, kao dodatak njokima i tjestenini ili kao nadjev za lazanje.

Možda vas zanima... Za ručak: Tjestenina s pestom od špinata i graška Recepti
 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.