Recepti Desert 11. veljače 2025.

Beignets: pripremi se, ovi uštipci bolji su od krafni!

Desert
155 MIN
20 MIN
8
SREDNJE
beignets
Beignets
foto: Crumbs & Caramel/Pinterest
Zlatno prženi, prekriveni obiljem šećera u prahu i neodoljivo mekani – beignets su klasik iz New Orleansa koji osvaja na prvi zalogaj

Beignets su kultni desert iz New Orleansa, poznati po laganoj, prozračnoj teksturi i bogatom sloju šećera u prahu. Ove male kvadrate prženog tijesta najbolje je poslužiti tople, uz šalicu jake crne kave, baš kao u legendarnom Café du Monde. 

Beignets vs. krafne

Iako na prvi pogled izgledaju slično, beignets se od krafni razlikuju po načinu dizanja tijesta. Dok krafne prolaze kroz dva dizanja – prvo prije oblikovanja, a zatim ponovno nakon rezanja – beignetsi imaju samo jedno.

Nakon što se tijesto digne, odmah se reže i prži, što cijeli proces čini bržim. Kad su gotovi, beignetsi se obilno posipaju šećerom u prahu – i to doslovno tako da su potpuno prekriveni slatkim, snježnobijelim slojem.

beignets | Author: Crumbs & Caramel/Pinterest Beignets foto: Crumbs & Caramel/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

New Orleans Beignets
155 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 415 g
  • Sol 0,75 žličica
  • Šećer 3 žlica
  • Mlijeko 1 šalica
  • Suhi kvasac 2 žličica
  • Jaje 1 kom
  • Maslac 3 žlica
  • Suncokretovo ulje 1,50 l
  • Šećer u prahu 3 šalica
Postupak
  1. U zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje dodaj 3 šalice brašna, sol i 2 žlice šećera.


  2. U mjernoj posudi od 4 šalice ili srednje velikoj zdjeli pomiješaj toplo mlijeko (oko 38°C), preostalu žlicu šećera i kvasac. Ostavi da odstoji dok ne postane pjenasto, otprilike 5 minuta.


  3. Umiješaj jaje u pjenastu smjesu s mlijekom, a zatim sve dodaj u zdjelu s brašnom. Miješaj ručno ili mikserom s nastavkom za miješanje na niskoj ili srednje niskoj brzini dok ne dobiješ mekano, ljepljivo tijesto s neravnomjerno raspoređenim suhim dijelovima. Ovisno o načinu miješanja, to može trajati od 30 sekundi do 1,5 minute. Zamijeni nastavak za miješanje kukom za tijesto, dodaj otopljeni maslac i nastavi mijesiti na srednje niskoj brzini dok se maslac potpuno ne sjedini, otprilike 1 minutu.


  4. Povećaj brzinu miksera na srednju ili srednje visoku (ovisno o veličini i težini miksera) i mijesi oko 6 minuta. Tijesto bi trebalo biti blago ljepljivo na dodir, ali ne toliko da se ne može oblikovati.


  5. Oblikuj tijesto u kuglu i stavi ga u namašćenu zdjelu. Pokrij plastičnom folijom i ostavi da se diže dok ne udvostruči volumen, što može trajati od 1 do 2 sata, ovisno o temperaturi prostorije.


  6. Ulij nekoliko centimetara biljnog ulja (1,5-2 litre) u veliku posudu od 4 litre. Postavi rešetku za hlađenje na lim za pečenje i stavi je pored posude s uljem. Pripremi hvataljke za okretanje beigneta. Prosij 3 šalice šećera u prahu u srednje veliku zdjelu i stavi je pored rešetke i lima za pečenje.


  7. Kad je tijesto naraslo, prebaci ga na pobrašnjenu površinu i razvaljaj u pravokutnik (otprilike 25x35 cm, debljine 6 mm). Tijesto izreži na 16 nepravilnih pravokutnika i pokrij krpom posutom brašnom dok se ulje zagrijava.


  8. Zagrij ulje na 165°C. Prži beignete u manjim serijama dok ne postanu zlatnosmeđi, oko 1,5 do 2 minute po strani.


  9. Pomoću hvataljki ili mrežaste žlice izvadi pržene beignete i stavi ih na rešetku za hlađenje. Ostavi ih da se ocijede oko minutu prije nego što ih uvaljaš u šećer u prahu. Beignete treba uvaljati dok su topli, ali ne odmah nakon prženja dok su još masni. Ubaci ih u zdjelu sa šećerom u prahu i okreći dok ne budu potpuno prekriveni. Ponavljaj postupak sa svim beignetima.


  10. Posluži ih tople, uz još jedan sloj šećera u prahu i vruću kavu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

458 kcal

22 %

MASTI

20,00 g

27 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

63,00 g

22 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Kako se poslužuju? Najčešće se jedu topli, prekriveni šećerom u prahu i uz šalicu kave. Ponekad se poslužuju s džemom sa strane, ali to nije pravilo. Klasična kombinacija beignetsa i jake crne kave jedan je od najpoznatijih u New Orleansu.

Isprobaj i ova fina dizana tijesta!

poderane gaće Možda vas zanima... RECEPT DANA Najslasnije i najmasnije poderane gaće Recepti Možda vas zanima... Savjeti za pripremu savršene babke Špajza Dizano tijesto Možda vas zanima... Kako pripremiti najbolje dizano tijesto? Špajza Možda vas zanima... Cimet rolice - ljubav na prvi zalogaj Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:06 11. Veljača 2025.

    Dobri su