Zlatno prženi, prekriveni obiljem šećera u prahu i neodoljivo mekani – beignets su klasik iz New Orleansa koji osvaja na prvi zalogaj
Beignets su kultnidesert iz New Orleansa, poznati po laganoj, prozračnoj teksturi i bogatom sloju šećera u prahu. Ove male kvadrate prženog tijesta najbolje je poslužiti tople, uz šalicu jake crne kave, baš kao u legendarnom Café du Monde.
Beignets vs. krafne
Iako na prvi pogled izgledaju slično, beignets se od krafni razlikuju po načinu dizanja tijesta. Dok krafne prolaze kroz dva dizanja – prvo prije oblikovanja, a zatim ponovno nakon rezanja – beignetsi imaju samo jedno.
Nakon što se tijesto digne, odmah se reže i prži, što cijeli proces čini bržim. Kad su gotovi, beignetsi se obilno posipaju šećerom u prahu – i to doslovno tako da su potpuno prekriveni slatkim, snježnobijelim slojem.
Beignets
foto: Crumbs & Caramel/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
New Orleans Beignets
155 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
415
g
Sol
0,75
žličica
Šećer
3
žlica
Mlijeko
1
šalica
Suhi kvasac
2
žličica
Jaje
1
kom
Maslac
3
žlica
Suncokretovo ulje
1,50
l
Šećer u prahu
3
šalica
Postupak
U zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje dodaj 3 šalice brašna, sol i 2 žlice šećera.
U mjernoj posudi od 4 šalice ili srednje velikoj zdjeli pomiješaj toplo mlijeko (oko 38°C), preostalu žlicu šećera i kvasac. Ostavi da odstoji dok ne postane pjenasto, otprilike 5 minuta.
Umiješaj jaje u pjenastu smjesu s mlijekom, a zatim sve dodaj u zdjelu s brašnom. Miješaj ručno ili mikserom s nastavkom za miješanje na niskoj ili srednje niskoj brzini dok ne dobiješ mekano, ljepljivo tijesto s neravnomjerno raspoređenim suhim dijelovima. Ovisno o načinu miješanja, to može trajati od 30 sekundi do 1,5 minute. Zamijeni nastavak za miješanje kukom za tijesto, dodaj otopljeni maslac i nastavi mijesiti na srednje niskoj brzini dok se maslac potpuno ne sjedini, otprilike 1 minutu.
Povećaj brzinu miksera na srednju ili srednje visoku (ovisno o veličini i težini miksera) i mijesi oko 6 minuta. Tijesto bi trebalo biti blago ljepljivo na dodir, ali ne toliko da se ne može oblikovati.
Oblikuj tijesto u kuglu i stavi ga u namašćenu zdjelu. Pokrij plastičnom folijom i ostavi da se diže dok ne udvostruči volumen, što može trajati od 1 do 2 sata, ovisno o temperaturi prostorije.
Ulij nekoliko centimetara biljnog ulja (1,5-2 litre) u veliku posudu od 4 litre. Postavi rešetku za hlađenje na lim za pečenje i stavi je pored posude s uljem. Pripremi hvataljke za okretanje beigneta. Prosij 3 šalice šećera u prahu u srednje veliku zdjelu i stavi je pored rešetke i lima za pečenje.
Kad je tijesto naraslo, prebaci ga na pobrašnjenu površinu i razvaljaj u pravokutnik (otprilike 25x35 cm, debljine 6 mm). Tijesto izreži na 16 nepravilnih pravokutnika i pokrij krpom posutom brašnom dok se ulje zagrijava.
Zagrij ulje na 165°C. Prži beignete u manjim serijama dok ne postanu zlatnosmeđi, oko 1,5 do 2 minute po strani.
Pomoću hvataljki ili mrežaste žlice izvadi pržene beignete i stavi ih na rešetku za hlađenje. Ostavi ih da se ocijede oko minutu prije nego što ih uvaljaš u šećer u prahu. Beignete treba uvaljati dok su topli, ali ne odmah nakon prženja dok su još masni. Ubaci ih u zdjelu sa šećerom u prahu i okreći dok ne budu potpuno prekriveni. Ponavljaj postupak sa svim beignetima.
Posluži ih tople, uz još jedan sloj šećera u prahu i vruću kavu.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
458 kcal
22 %
MASTI
20,00 g
27 %
KOLESTEROL
0,03 g
0 %
UH
63,00 g
22 %
PROTEINI
7,00 g
14 %
Kako se poslužuju? Najčešće se jedu topli, prekriveni šećerom u prahu i uz šalicu kave. Ponekad se poslužuju s džemom sa strane, ali to nije pravilo. Klasična kombinacija beignetsa i jake crne kave jedan je od najpoznatijih u New Orleansu.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.