Shakshuka prema receptu Mary Berry ima tek nekoliko osnovnih sastojaka koji su svima dostupni, a ovo jelo možeš obogatiti ako mu dodaš paprike, patlidžane, sir, ljute kobasice...
Shakshuka je omiljeno bliskoistočno i sjevernoafričko jelo, koje se posljednjih godina nalazi na menijima za doručak diljem svijeta. Sam naziv znači "mješavina", a shakshuka je uistinu posebna mješavina raznog ukusnog povrća, jaja i drugih dodataka.
Naravno, nitko ti ne brani da ovo slasno jelo pripremiš za brzi ručak ili večeru te ga obogatiš i drugim sastojcima. Primjerice, u shakshuki odlično prijaju i paprike, patlidžani, slani sir, ljute kobasice…
Mi ti donosimo recept slavne britanske kuharice Mary Berry za shakshuku, koji možeš slijediti u stopu ili pak napraviti svoju varijaciju.
Shakshuka je odlična ideja za brunch, ali i za brzu i ukusnu večeru
foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Shakshuka - recept Mary Berry
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Luk
2
kom
Češnjak
2
režanj
Chili
1
kom
Limenka sjeckane rajčice
2
kom
Koncentrat rajčice
1,50
žlica
Šećer
1
žlica
Jaje
4
kom
Svježi peršin
2
žlica
Postupak
Zagrij ulje u velikoj dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj luk i prži ga 5 minuta.
Dodaj češnjak i chili i prži 30 sekundi. Umiješaj rajčice iz konzerve, koncentrat rajčice i šećer te pusti da zavrije. Smanji vatru i pusti da lagano krčka, otklopljeno, oko 10 minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira, a luk ne omekša. Dobro posoli i popapri.
Kuhačom napravi 4 udubine za jaja, te u njih razbij po jedno jaje. Poklopi i pusti da se kuha oko 6 minuta, odnosno dok se bjelanjak ne skuha, a žumanjak ostane tekuć.
Posluži odmah uz pita kruh ili prepečeni kruh.
Savjet više:
Baza od povrća i rajčica može se napraviti i do 8 sati unaprijed i držati u hladnjaku te se kasnije samo zagrije i dodaju se jaja.
Ovo jelo nije pogodno za zamrzavanje.
U shakshuku se može dodati i papriku, patlidžane te ostalo povrće
foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.