Shakshuka je omiljeno bliskoistočno i sjevernoafričko jelo, koje se posljednjih godina nalazi na menijima za doručak diljem svijeta. Sam naziv znači "mješavina", a shakshuka je uistinu posebna mješavina raznog ukusnog povrća, jaja i drugih dodataka.
Naravno, nitko ti ne brani da ovo slasno jelo pripremiš za brzi ručak ili večeru te ga obogatiš i drugim sastojcima. Primjerice, u shakshuki odlično prijaju i paprike, patlidžani, slani sir, ljute kobasice… Mi ti donosimo recept slavne britanske kuharice Mary Berry za shakshuku, koji možeš slijediti u stopu ili pak napraviti svoju varijaciju.
Shakshuka je odlična ideja za brunch, ali i za brzu i ukusnu večeru
Shakshuka Mary Berry
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 luka, grubo nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 crvena chili papričica, sitno sjeckana, sjemenke uklonjene
- 2 limenke sjeckanih rajčica
- 1 vrhom puna žlica koncentrata rajčice
- 1 žlica šećera
- 4 jaja
- 2 žlice nasjeckanih listića svježeg peršina
Postupak:
- Zagrij ulje u velikoj dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj luk i prži ga 5 minuta.
- Dodaj češnjak i chili i prži 30 sekundi. Umiješaj rajčice iz konzerve, koncentrat rajčice i šećer te pusti da zavrije. Smanji vatru i pusti da lagano krčka, otklopljeno, oko 10 minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira, a luk ne omekša. Dobro posoli i popapri.
- Kuhačom napravi 4 udubine za jaja, te u njih razbij po jedno jaje. Poklopi i pusti da se kuha oko 6 minuta, odnosno dok se bjelanjak ne skuha, a žumanjak ostane tekuć.
- Posluži odmah uz pita kruh ili prepečeni kruh.
U shakshuku se može dodati i papriku, patlidžane te ostalo povrće
Savjet više:
- Baza od povrća i rajčica može se napraviti i do 8 sati unaprijed i držati u hladnjaku te se kasnije samo zagrije i dodaju se jaja.
- Ovo jelo nije pogodno za zamrzavanje.
Shakshuka je omiljeno bliskoistočno jelo, a sam naziv znači - "mješavina"