Recepti 03. veljače 2023.

Brza i slasna shakshuka po receptu Mary Berry

Shakshuka
Shakshuka prema receptu Mary Berry foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Shakshuka prema receptu Mary Berry ima tek nekoliko osnovnih sastojaka koji su svima dostupni, a ovo jelo možeš obogatiti ako mu dodaš paprike, patlidžane, sir, ljute kobasice...

Shakshuka je omiljeno bliskoistočno i sjevernoafričko jelo, koje se posljednjih godina nalazi na menijima za doručak diljem svijeta. Sam naziv znači "mješavina", a shakshuka je uistinu posebna mješavina raznog ukusnog povrća, jaja i drugih dodataka.

 

Možda vas zanima... Pripremi hummus po receptu slavne Mary Berry! Recepti

 

Naravno, nitko ti ne brani da ovo slasno jelo pripremiš za brzi ručak ili večeru te ga obogatiš i drugim sastojcima. Primjerice, u shakshuki odlično prijaju i paprike, patlidžani, slani sir, ljute kobasice… Mi ti donosimo recept slavne britanske kuharice Mary Berry za shakshuku, koji možeš slijediti u stopu ili pak napraviti svoju varijaciju.

 | Author: Nataliya Vaitkevich/Pexels Shakshuka je odlična ideja za brunch, ali i za brzu i ukusnu večeru foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels

Shakshuka Mary Berry

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 luka, grubo nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 crvena chili papričica, sitno sjeckana, sjemenke uklonjene
  • 2 limenke sjeckanih rajčica
  • 1 vrhom puna žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica šećera
  • 4 jaja
  • 2 žlice nasjeckanih listića svježeg peršina

 

Možda vas zanima... Omiljeni klasik: Lazanje po receptu Mary Berry Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij ulje u velikoj dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj luk i prži ga 5 minuta.
  2. Dodaj češnjak i chili i prži 30 sekundi. Umiješaj rajčice iz konzerve, koncentrat rajčice i šećer te pusti da zavrije. Smanji vatru i pusti da lagano krčka, otklopljeno, oko 10 minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira, a luk ne omekša. Dobro posoli i popapri.
  3. Kuhačom napravi 4 udubine za jaja, te u njih razbij po jedno jaje. Poklopi i pusti da se kuha oko 6 minuta, odnosno dok se bjelanjak ne skuha, a žumanjak ostane tekuć.
  4. Posluži odmah uz pita kruh ili prepečeni kruh.

 | Author: Nataliya Vaitkevich/Pexels U shakshuku se može dodati i papriku, patlidžane te ostalo povrće foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels

Savjet više:

  • Baza od povrća i rajčica može se napraviti i do 8 sati unaprijed i držati u hladnjaku te se kasnije samo zagrije i dodaju se jaja.
  • Ovo jelo nije pogodno za zamrzavanje.

 | Author: Nataliya Vaitkevich/Pexels Shakshuka je omiljeno bliskoistočno jelo, a sam naziv znači - "mješavina" foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels

 

Pečeni krumpir Možda vas zanima... Slasni pečeni krumpiri po receptu Mary Berry Recepti Krem juha od graška Možda vas zanima... Mary Berry ima najbolji recept za juhu od graška Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.