gastro postao
Jednostavan kolač od jabuke i cimeta bit će gotov za samo 45 minuta, uključujući i pečenje.
Kolač od jabuka s posipom od cimeta sočan je, mirisan i pun okusa, a popis sastojaka je kratak i pristupačan. Neće ti trebati čak ni mikser, već samo mutilica, dvije posude i drvena žlica. Dakle, vrlo malo prljavog posuđa u zamjenu za čisto zadovoljstvo.
Sastojci u nastavku prikladni su za pečenje u kalupu za tortu promjera 20 cm i dostatni su za 8 ili 10 serviranja, ovisno o apetitu gostiju. U slast!
Kolač od jabuka i cimeta
Sastojci - za kolač:
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode
- 1/4 žličice soli
- 150 g šećera
- 1 velika jabuka
- 2 jaja (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml ulja
- 120 ml grčkog jogurta
Sastojci - za posip:
- 50 g šećera
- 1 puna žličica cimeta
- 1 žlica rastopljenog maslaca
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli kalup za tortu promjera 20 cm obloži papirom za pečenje.
- Jabuku oguli i nareži na kockice.
- U jednoj većoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i šećer.
- U suhe sastojke dodaj jabuku pa promiješaj.
- U drugoj posudi umuti jaja s vanilijom, uljem i jogurtom.
- Prelij u smjesu suhih sastojaka i jabuka pa lagano promiješaj špatulom ili drvenom žlicom.
- Tijesto prelij u pripremljeni kalup i zagladi.
- Pomiješaj cimet, šećer i rastopljeni maslac u mrvičastu smjesu, nalik mokrom pijesku, pa posip rasporedi po tijestu.
- Peci kolač otprilike pola sata, dok čačkalica ne izađe čista. Izvadi ga i pusti da se u potpunosti ohladi prije rezanja.