gastro postao
Govedina bourguignon priprema se dugim, polaganim kuhanjem zbog čega je meso iznimno meko
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1037
Potrebno vam je
- 180 g slanina suha, masna
- 4 žlica ulje suncokretovo
- 900 g govedina, but
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 3 dl crno vino
- 3 dl goveđi temeljac
- 120 g šampinjoni (uzgojeni)
- 1 list lovorov list
- 1 mala žlica mješavina suhih začina
- sol
- svježe mljeveni papar
- 4 žlica peršin, list
- 12 kom luk kozjak
Priprema
- Slaninu nasjeckamo. Govedinu narežemo na kockice od 4 cm. Pećnicu zagrijemo na 160° C. Slaninu popržimo u teflonskoj tavi. Ocijedimo je na kuhinjskom papiru i prebacimo u zdjelu.
- U tavu u kojoj se pržila slanina dodamo još malo ulja, tako da u njoj bude oko 2 – 3 žlice. Pržimo govedinu u turama na jakoj vatri i, čim posmeđi, prebacimo u vatrostalnu zdjelu.
- Smanjimo vatru na srednju jačinu i pržimo luk. Prebacimo ga u zdjelu, a u masnoću u tavi umiješamo brašno. Ako je tava suha, pomiješamo brašno s malo vina ili temeljca. Ulijemo vino i temeljac u tavu i pustimo da zavre, uz miješanje. Dodamo gljive, lovorov list i osušeno provansalsko začinsko bilje. Posolimo i popaprimo.
- Smjesu iz tave prelijemo preko mesa i luka u zdjeli. Poklopimo i pečemo u pećnici oko 2 sata.
Govedina bourguignon priprema se dugim, polaganim kuhanjem zbog čega je meso iznimno meko
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata