Granatir, granadir, grenadir ili granatir marš - kako god zvali ovo jelo, sigurno ga se svi sjećaju. Spoj kuhanog krumpira, tjestenine i crvene paprike pomalo je zaboravljen, no granatir marš je nekada bio vrlo uobičajeno jelo.
Možda granatir više ne pripremamo tako često, ali još uvijek uživamo u okusima koji bude sjećanja iz djetinjstva. Ako i sami želite pripremiti granatir marš, imamo najbolji recept s kojim će uspjeti iz prve.
Granatir marš ili tijesto s krumpirom
Posluženo kao prilog ili slasno glavno jelo, granatir marš sigurno će te zasititi. Priprema se tako da pomiješamo već kuhan krumpir s kuhanom tjesteninom i tomu dodamo prženi luk s crvenom paprikom.
Kada je dobro skuhan, krumpir će zajedno s crvenom paprikom i lukom stvoriti kremastu smjesu koja će poslužiti kao umak za tjesteninu.
Ako tvoj granatir marš nije dovoljno kremast, jednom kada pomiješaš sve sastojke dodaj nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kuhari vodu od tjestenine nazivaju tekuće zlato i koriste ju često u pripremi umaka za tjesteninu, tako da se nemoj bojati dodati ju u granatir marš.
Dobra paprika ključ je ukusnog granatir marša
Budući da tjestenina i krumpir nemaju jake arome, ono što granatir maršu daje prepoznatljiv okus je crvena paprika. Upravo zato je važno odabrati mljevenu crvenu papriku koja je bogata okusom i mirisom te nije dugo stajala otvorena na polici.
Stajanjem paprika gubi aromu, posebno ako je izložena sunčevoj svjetlosti. Zato prije pripreme granatir marša kreni u potragu za finom domaćom crvenom paprikom i jednom kada ju kupiš, spremi ju dobro zatvorenu na tamno mjesto.
Jednom kada imaš sve sastojke spremne, vrijeme je za pripremu granatir marša. Tjestenina s krumpirom idealno se slaže s kiselim salatama kao što su kisele paprike ili dobro začinjena zelena salata.