Recepti Tjestenina 16. lipnja 2024.

GRANATIR MARŠ Recept za fino zaboravljeno jelo

Tjestenina
10 MIN
30 MIN
4
SREDNJE
Granatir marš
Granatir marš
foto: Shutterstock
Naš omiljeni recept za granatir marš, odnosno tjesteninu s krumpirom, odmah će te vratiti u djetinjstvo

Granatir, granadir, grenadir ili granatir marš - kako god zvali ovo jelo, sigurno ga se svi sjećaju. Spoj kuhanog krumpira, tjestenine i crvene paprike pomalo je zaboravljen, no granatir marš je nekada bio vrlo uobičajeno jelo.

Možda granatir više ne pripremamo tako često, ali još uvijek uživamo u okusima koji bude sjećanja iz djetinjstva. Ako i sami želite pripremiti granatir marš, imamo najbolji recept s kojim će uspjeti iz prve. 

Krpice sa zeljem Možda vas zanima... Jedi s veseljem - krpice sa zeljem! Špajza

Granatir marš ili tijesto s krumpirom

Posluženo kao prilog ili slasno glavno jelo, granatir marš sigurno će te zasititi. Priprema se tako da pomiješamo već kuhan krumpir s kuhanom tjesteninom i tomu dodamo prženi luk s crvenom paprikom.

Kada je dobro skuhan, krumpir će zajedno s crvenom paprikom i lukom stvoriti kremastu smjesu koja će poslužiti kao umak za tjesteninu.

Ako tvoj granatir marš nije dovoljno kremast, jednom kada pomiješaš sve sastojke dodaj nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kuhari vodu od tjestenine nazivaju tekuće zlato i koriste ju često u pripremi umaka za tjesteninu, tako da se nemoj bojati dodati ju u granatir marš.

 | Author: Shutterstock Crvena paprika foto: Shutterstock

Dobra paprika ključ je ukusnog granatir marša

Budući da tjestenina i krumpir nemaju jake arome, ono što granatir maršu daje prepoznatljiv okus je crvena paprika. Upravo zato je važno odabrati mljevenu crvenu papriku koja je bogata okusom i mirisom te nije dugo stajala otvorena na polici.

Stajanjem paprika gubi aromu, posebno ako je izložena sunčevoj svjetlosti. Zato prije pripreme granatir marša kreni u potragu za finom domaćom crvenom paprikom i jednom kada ju kupiš, spremi ju dobro zatvorenu na tamno mjesto. 

Jednom kada imaš sve sastojke spremne, vrijeme je za pripremu granatir marša. Tjestenina s krumpirom idealno se slaže s kiselim salatama kao što su kisele paprike ili dobro začinjena zelena salata.

 | Author: Shutterstock Granatir marš foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Granatir marš
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Krumpir 500 g
  • Tjestenina 300 g
  • Luk 1 kom
  • Crvena paprika 2 žlica
  • Suncokretovo ulje
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Krumpir očisti, nareži na kockice pa skuhaj u slanoj vodi. 


  2. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. 


  3. Luk očisti, nareži na kockice i poprži na ulju dok ne postane staklast. Dodaj mljevenu crvenu papriku i promiješaj. 


  4. U smjesu luka i paprike dodaj najprije krumpir, promiješaj, pa dodaj tjesteninu. Po potrebi ulij malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. 


  5. Sve dobro promiješaj, kušaj i po potrebi dodaj još soli i papra. 


  6. Posluži toplo uz salatu po izboru. 


Možda vas zanima... Rezanci s makom i mirisom djetinjstva Recepti Makaroni sa sirom Možda vas zanima... Makaroni sa sirom – trikovi za najkremastiju verziju Špajza

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:05 08. Lipanj 2022.

    Prekrasno