Marinada je wellness & spa tretman za meso, to je mješavina ulja, raznih kiselina, mirisnih začina i poneke tajne arome, u kojoj se meso kupa prije pečenja, kuhanja ili roštiljanja. Sve o marinadama i kako u njoj uživaju svinjska rebarca (i mi koji ih kasnije jedemo!), najbolje zna Ravlićev mesar koji nam otkriva čak 2 recepta
Marinade su neizostavan dio svakodnevnog rada svakog iskusnog mesara i iskusne kuharice koja drži do toga što i kako iznosi na stol. Povijest marinada seže tisućama godina unatrag, još u doba starih Rimljana i Kineza, kada su ljudi prvi put shvatili da kiselina, sol i začini ne samo da produljuju trajnost mesa, nego mu i daju poseban okus i mekoću.
Prve marinade bile su na bazi octa i citrusa, a s vremenom su se razvile u tisuće varijacija diljem svijeta. Danas se pod marinadom obično podrazumijeva mješavina ulja, kiseline poput octa, limuna ili jogurta te raznih začina i aromatičnog bilja, u kojoj meso odstoji prije pečenja, kuhanja ili roštiljanja.
U marinadu može ići sve: razni začini, češnjak, soja sos, med, pivo, senf, smeđi šećer, voćni sokovi pa čak i Coca-Cola. U kopnenim krajevima marinade se najčešće rade na bazi luka, senfa, papra, suncokretovog ulja, dok se uz obalu više koriste mediteranske trave, limun, maslinovo ulje i češnjak. U Slavoniji je pak bilo kakvu marinadu teško i zamisliti bez nezaobilazne dimljene paprike, piva i ljute paprike.
Svaki kraj ima neku svoju specifičnost, a kad je priprema jela u pitanju mnogi će Europljanin rado zaviriti u susjedovo dvorište i primijeniti ono što mu prilikom pripreme hrane zapne za oko. Ne morate tako biti Francuz da biste zavoljeli njihove marinade s vinom i začinskim biljem ili one talijanske s maslinovim uljem, limunom i ružmarinom, a i tko bi mogao imati nešto protiv njemačke tradicije kupanja mesa u pivu i senfu.
U svijetu su poznate američke BBQ marinade s dimljenom paprikom i šećerom, karipske "jerk" marinade s čilijem i cimetom, indijske marinade s jogurtom i curryjem te kineske sa soja sosom, đumbirom i rižinim vinom.
Ravlić marinirana rebarca
foto: silovinac
Svaka marinada ima 3 osnovna sastojka, sve ostalo su varijacije
Recepti za marinade razlikuju se od podneblja do podneblja no svaka marinada ima 3 osnovna sastojka: sol koja pojačava okus i pomaže mesu zadržati sočnost, kiselinu koja će mu omekšati vlakna i začine koji stvaraju aromu.
Važno je marinadu prilagoditi vrsti mesa, a ovo su neke osnovne kombinacije:
piletina najbolje reagira na jogurt, limun i mediteranske trave
svinjetina voli pivo, senf i dimljenu papriku
junetina traži crveno vino, soja sos i ružmarin
janjetina voli maslinovo ulje, limun i origano
riba se najčešće marinira u limunu, maslinovom ulju i kopru
divljač se paca u vinu, povrću i začinima poput lovora i papra
Dakako, marinada i pac nisu isto, iako im je svrha slična. Marinada je obično mješavina ulja, kiseline i začina, dok je pac tradicionalno slana voda s povrćem i začinima, bez ulja, i koristi se ponajviše za divljač i veće komade mesa.
Vrijeme mariniranja ovisi o vrsti mesa: piletini i ribi dovoljno je 1-2 sata, svinjetini i junetini treba 4-12 sati, a divljač u pacu može stajati i do 24 sata. Ne treba pretjerivati: predugo mariniranje u jakoj kiselini može "skuhati" meso i učiniti ga gnjecavim pa je važno pronaći pravu mjeru.
Ravlić marinirana rebarca
foto: silovinac
Topla je preporuka da se prilikom mariniranja ne štedi na začinima i da se uvijek koriste svježi sastojci. Eksperimenti koji se ne otmu kontroli uvijek su dobro došli.
Dobra marinada ne prodire duboko u meso, ali ono što ostavi na površini daje poseban štih svakom zalogaju. Prava tajna uspjeha je strpljenje i ljubav prema mesu. A kad je meso koje mariniraš iz mesnice Ravlić tu sigurno nećeš pogriješiti.
U nastavku donosimo 2 recepta za pripremu mariniranih svinjskih rebarca Ravlić - jedan je u pećnici,a drugi na roštilju. Biraj koji ti se više sviđa, no mi ti preporučujemo da isprobaš oba jer mi se ne možemo odlučiti koji nam je ukusniji...
Ravlić svinjska rebarca spadaju u Ravlić grill program, u kojem su uvijek svježe mesne prerađevine s visokokvalitetnim mješavinama začina prema recepturi omiljenog Ravlić mesara, koje stvaraju novu razinu gastro užitka. Mogu se nabaviti već marinirana svinjska rebra, ali i ona svježa koja će ti biti potrebna za pripremu drugog recepta. U mesnicama Ravlić mogu kupiti i prethodno marinirana rebarca u honey marinadi
Marinirana Ravlić svinjska rebarca iz pećnice s coleslaw salatom
foto: silovinac
Ne gasi ekran dok kuham
Marinirana svinjska rebra Ravlić - iz pećnice
40 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
REBARCA I DIP
Sastojci
Marinirana svinjska rebra Ravlić
Kečap
Soja umak
Aceto Balsamico
Med
Smeđi šećer
Dimljena paprika
Češnjak u prahu
Mljevena ljuta paprika
Bourbon whiskey
COLESLAW SALATA
Sastojci
Kelj
Ljubičasti kupus
Mladi luk
Ljubičasti luk
Rotkvice
Jabuka
Mileram
Majoneza
Sok od limuna
Kim
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Marinirana rebra zamotajte dobro u aluminijsku foliju i pecite 75-90 minuta na 160-180 stupnjeva. Neka kosti budu na donjoj strani.
U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za umak - dip pa prokuhajte kratko na laganoj vatri dok alkohol i kiseline ne ispare, a umak blago reducira.
Narežite kupus i kelj na tanje rezance, jabuku i rotkvicu na tanje listiće, mladi luk i ljubičasti luk također.
Pomiješajte mileram s majonezom i limunovim sokom pa prelijte sastojke za salatu, dodajte kim pa promiješajte.
Salatu stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
Zadnjih 10-ak minuta pečenja sklonite gornji dio folije pa premažite rebra i vratite u pećnicu još 10 minuta. Narežite i poslužite uz osvježavajuću coleslaw salatu i puno ubrusa za ljepljive prste.
Dobar tek!
Marinirana rebarca Ravlić - s roštilja
foto: silovinac
Ne gasi ekran dok kuham
Marinirana rebarca Ravlić - s roštilja
35 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
MESO I SUHA MARINADA
Sastojci
Svinjska rebra Ravlić
Dimljena paprika
Kajenska papričica
Češnjak u prahu
Smeđi šećer
Sol
Svježe mljeveni crni papar
BBQ UMAK
Sastojci
Slanina Ravlić
Luk srebrenac
Tamno pivo
Bourbon whiskey
Kečap
Senf
Tabasco
Worcestershire umak
Svježe mljeveni crni papar
Dimljena paprika
Smeđi šećer
ŠARENA SALATA
Sastojci
Mladi luk
Kukuruz
Ljuta papričica
Avokado
Bijeli grah iz konzerve
Crveni grah iz konzerve
Crvena rog paprika
Bučino Ulje
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Dan prije nego ste isplanirali roštiljanje s ekipom, napravite suhu marinadu i marinirajte meso.
Napravite suhu marinadu od navedenih začina, izmiješajte i dobro natrljajte meso sa svih strana. Tako marinirano meso zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku 24 sata.
Dan ranije možete napraviti i BBQ umak i čuvati ga u hladnjaku-
Napravite BBQ umak - Nasjeckajte slaninu pa je popržite na suhoj tavi. Izvadite slaninu van pa na toj masnoći popržite sitno nasjeckani luk srebrenac. Podlijte ga crnim pivom. Kada pivo ispari, ulijte bourbon. Kada i on ispari, dodajte senf, kečap, tabasco, worcestershire umak i druge začine.
Promiješajte i ostavite da zavrije, malo reducirajte. Ostavite da se umak ohladi i spremite u bočicu za buduće roštilje.
Naložite vatru za roštilj. Zarebarca neka ne bude na početku jaka, dapače. Najsigurniji ste kada ih stavite peći skroz sa strane, gdje se temperatura i žar nikada neće toliko razviti visoku temperaturu i spaliti meso prije nego se ispeče.
Meso pecite bar 2 sata na laganoj temperaturi u foliji u koju ste ga s marinadom ostavili dan prije.
Dok se meso peče, napravite salatu. Nasjeckajte povrće, ocijedite kukuruz, začinite i promiješajte.
Odmotajte foliju i provjerite jesu li rebarca pečena. Ako su pečena, izvadite ih iz folije i stavite na rešetku da se zapeku, sada može biti i malo jača vatra. Stranu koja nije na žaru premažite BBQ umakom. Kada se umak zapeče, okrenute pa i tu drugu stranu namažite.
Nazdravite uz rakiju i uživajte u ljepljivim i sočnim rebarcima uz osvježavajuću salatu.