Recepti Svinjetina 09. srpnja 2025.

Imamo odlične recepte za svinjska rebarca u dvije varijante - u pećnici i na grillu

ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca
Ravlić marinirana svinjska rebarca
foto: silovinac
Marinada je wellness & spa tretman za meso, to je mješavina ulja, raznih kiselina, mirisnih začina i poneke tajne arome, u kojoj se meso kupa prije pečenja, kuhanja ili roštiljanja. Sve o marinadama i kako u njoj uživaju svinjska rebarca (i mi koji ih kasnije jedemo!), najbolje zna Ravlićev mesar koji nam otkriva čak 2 recepta

Marinade su neizostavan dio svakodnevnog rada svakog iskusnog mesara i iskusne kuharice koja drži do toga što i kako iznosi na stol. Povijest marinada seže tisućama godina unatrag, još u doba starih Rimljana i Kineza, kada su ljudi prvi put shvatili da kiselina, sol i začini ne samo da produljuju trajnost mesa, nego mu i daju poseban okus i mekoću.

meso na grillu Možda vas zanima... Savjet omiljenog mesara: Kako da meso na roštilju uvijek bude mekano i sočno Kolumne

Tisuće varijacija marinada diljem svijeta

Prve marinade bile su na bazi octa i citrusa, a s vremenom su se razvile u tisuće varijacija diljem svijeta. Danas se pod marinadom obično podrazumijeva mješavina ulja, kiseline poput octa, limuna ili jogurta te raznih začina i aromatičnog bilja, u kojoj meso odstoji prije pečenja, kuhanja ili roštiljanja.

U marinadu može ići sve: razni začini, češnjak, soja sos, med, pivo, senf, smeđi šećer, voćni sokovi pa čak i Coca-Cola. U kopnenim krajevima marinade se najčešće rade na bazi luka, senfa, papra, suncokretovog ulja, dok se uz obalu više koriste mediteranske trave, limun, maslinovo ulje i češnjak. U Slavoniji je pak bilo kakvu marinadu teško i zamisliti bez nezaobilazne dimljene paprike, piva i ljute paprike.

Ravlićev mesar | Author: Ravlić Ravlićev mesar foto: Ravlić

 

Ravlić ćevapi Možda vas zanima... Nepisana pravila za savršeno neodoljive ćevape Kolumne

Pravimo se Francuzi uz fine marinade s vinom

Svaki kraj ima neku svoju specifičnost, a kad je priprema jela u pitanju mnogi će Europljanin rado zaviriti u susjedovo dvorište i primijeniti ono što mu prilikom pripreme hrane zapne za oko. Ne morate tako biti Francuz da biste zavoljeli njihove marinade s vinom i začinskim biljem ili one talijanske s maslinovim uljem, limunom i ružmarinom, a i tko bi mogao imati nešto protiv njemačke tradicije kupanja mesa u pivu i senfu.

U svijetu su poznate američke BBQ marinade s dimljenom paprikom i šećerom, karipske "jerk" marinade s čilijem i cimetom, indijske marinade s jogurtom i curryjem te kineske sa soja sosom, đumbirom i rižinim vinom.

ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca | Author: silovinac Ravlić marinirana rebarca foto: silovinac

Svaka marinada ima 3 osnovna sastojka, sve ostalo su varijacije

Recepti za marinade razlikuju se od podneblja do podneblja no svaka marinada ima 3 osnovna sastojka: sol koja pojačava okus i pomaže mesu zadržati sočnost, kiselinu koja će mu omekšati vlakna i začine koji stvaraju aromu.

Važno je marinadu prilagoditi vrsti mesa, a ovo su neke osnovne kombinacije:

  • piletina najbolje reagira na jogurt, limun i mediteranske trave
  • svinjetina voli pivo, senf i dimljenu papriku
  • junetina traži crveno vino, soja sos i ružmarin
  • janjetina voli maslinovo ulje, limun i origano
  • riba se najčešće marinira u limunu, maslinovom ulju i kopru
  • divljač se paca u vinu, povrću i začinima poput lovora i papra
ravlićev mesar Možda vas zanima... Dimljena roštiljka je kraljica proljetnih piknika! Imamo i super recept! Kolumne

Tajna uspjeha je u strpljenju i ljubavi

Dakako, marinada i pac nisu isto, iako im je svrha slična. Marinada je obično mješavina ulja, kiseline i začina, dok je pac tradicionalno slana voda s povrćem i začinima, bez ulja, i koristi se ponajviše za divljač i veće komade mesa.

Vrijeme mariniranja ovisi o vrsti mesa: piletini i ribi dovoljno je 1-2 sata, svinjetini i junetini treba 4-12 sati, a divljač u pacu može stajati i do 24 sata. Ne treba pretjerivati: predugo mariniranje u jakoj kiselini može "skuhati" meso i učiniti ga gnjecavim pa je važno pronaći pravu mjeru.

ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca | Author: silovinac Ravlić marinirana rebarca foto: silovinac

Topla je preporuka da se prilikom mariniranja ne štedi na začinima i da se uvijek koriste svježi sastojci. Eksperimenti koji se ne otmu kontroli uvijek su dobro došli.

Dobra marinada ne prodire duboko u meso, ali ono što ostavi na površini daje poseban štih svakom zalogaju. Prava tajna uspjeha je strpljenje i ljubav prema mesu. A kad je meso koje mariniraš iz mesnice Ravlić tu sigurno nećeš pogriješiti.

U nastavku donosimo 2 recepta za pripremu mariniranih svinjskih rebarca Ravlić - jedan je u pećnici,a drugi na roštilju. Biraj koji ti se više sviđa, no mi ti preporučujemo da isprobaš oba jer mi se ne možemo odlučiti koji nam je ukusniji...

Ravlić svinjska rebarca spadaju u Ravlić grill program, u kojem su uvijek svježe mesne prerađevine s visokokvalitetnim mješavinama začina prema recepturi omiljenog Ravlić mesara, koje stvaraju novu razinu gastro užitka. Mogu se nabaviti već marinirana svinjska rebra, ali i ona svježa koja će ti biti potrebna za pripremu drugog recepta. U mesnicama Ravlić mogu kupiti i prethodno marinirana rebarca u honey marinadi

ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca | Author: silovinac Marinirana Ravlić svinjska rebarca iz pećnice s coleslaw salatom foto: silovinac

Ne gasi ekran dok kuham

Marinirana svinjska rebra Ravlić - iz pećnice
40 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
REBARCA I DIP
Sastojci
  • Marinirana svinjska rebra Ravlić
  • Kečap
  • Soja umak
  • Aceto Balsamico
  • Med
  • Smeđi šećer
  • Dimljena paprika
  • Češnjak u prahu
  • Mljevena ljuta paprika
  • Bourbon whiskey
COLESLAW SALATA
Sastojci
  • Kelj
  • Ljubičasti kupus
  • Mladi luk
  • Ljubičasti luk
  • Rotkvice
  • Jabuka
  • Mileram
  • Majoneza
  • Sok od limuna
  • Kim
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Marinirana rebra zamotajte dobro u aluminijsku foliju i pecite 75-90 minuta na 160-180 stupnjeva. Neka kosti budu na donjoj strani. 


    ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca



  2. U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za umak - dip pa prokuhajte kratko na laganoj vatri dok alkohol i kiseline ne ispare, a umak blago reducira.


    ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca



  3. Narežite kupus i kelj na tanje rezance, jabuku i rotkvicu na tanje listiće, mladi luk i ljubičasti luk također.

    Pomiješajte mileram s majonezom i limunovim sokom pa prelijte sastojke za salatu, dodajte kim pa promiješajte.

    Salatu stavite u hladnjak da se dobro rashladi.


    ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca



  4. Zadnjih 10-ak minuta pečenja sklonite gornji dio folije pa premažite rebra i vratite u pećnicu još 10 minuta. Narežite i poslužite uz osvježavajuću coleslaw salatu i puno ubrusa za ljepljive prste.

    Dobar tek!


    ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca ravlić, kolumna, ravlićev mesar, rebarca, marinirana rebarca



marinirana svinjska rebra ravlić | Author: silovinac Marinirana rebarca Ravlić - s roštilja foto: silovinac

Ne gasi ekran dok kuham

Marinirana rebarca Ravlić - s roštilja
35 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
MESO I SUHA MARINADA
Sastojci
  • Svinjska rebra Ravlić
  • Dimljena paprika
  • Kajenska papričica
  • Češnjak u prahu
  • Smeđi šećer
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
BBQ UMAK
Sastojci
  • Slanina Ravlić
  • Luk srebrenac
  • Tamno pivo
  • Bourbon whiskey
  • Kečap
  • Senf
  • Tabasco
  • Worcestershire umak
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Dimljena paprika
  • Smeđi šećer
ŠARENA SALATA
Sastojci
  • Mladi luk
  • Kukuruz
  • Ljuta papričica
  • Avokado
  • Bijeli grah iz konzerve
  • Crveni grah iz konzerve
  • Crvena rog paprika
  • Bučino Ulje
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Dan prije nego ste isplanirali roštiljanje s ekipom, napravite suhu marinadu i marinirajte meso.

    Napravite suhu marinadu od navedenih začina, izmiješajte i dobro natrljajte meso sa svih strana. Tako marinirano meso zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku 24 sata.

    Dan ranije možete napraviti i BBQ umak i čuvati ga u hladnjaku-


    marinirana svinjska rebra ravlić



  2. Napravite BBQ umak - Nasjeckajte slaninu pa je popržite na suhoj tavi. Izvadite slaninu van pa na toj masnoći popržite sitno nasjeckani luk srebrenac. Podlijte ga crnim pivom. Kada pivo ispari, ulijte bourbon. Kada i on ispari, dodajte senf, kečap, tabasco, worcestershire umak i druge začine.

    Promiješajte i ostavite da zavrije, malo reducirajte. Ostavite da se umak ohladi i spremite u bočicu za buduće roštilje.


  3. Naložite vatru za roštilj. Za rebarca neka ne bude na početku jaka, dapače. Najsigurniji ste kada ih stavite peći skroz sa strane, gdje se temperatura i žar nikada neće toliko razviti visoku temperaturu i spaliti meso prije nego se ispeče.

    Meso pecite bar 2 sata na laganoj temperaturi u foliji u koju ste ga s marinadom ostavili dan prije.


  4. Dok se meso peče, napravite salatu. Nasjeckajte povrće, ocijedite kukuruz, začinite i promiješajte.


  5. Odmotajte foliju i provjerite jesu li rebarca pečena. Ako su pečena, izvadite ih iz folije i stavite na rešetku da se zapeku, sada može biti i malo jača vatra. Stranu koja nije na žaru premažite BBQ umakom. Kada se umak zapeče, okrenute pa i tu drugu stranu namažite.


    marinirana svinjska rebra ravlić



  6. Nazdravite uz rakiju i uživajte u ljepljivim i sočnim rebarcima uz osvježavajuću salatu.