Marinade su neizostavan dio svakodnevnog rada svakog iskusnog mesara i iskusne kuharice koja drži do toga što i kako iznosi na stol. Povijest marinada seže tisućama godina unatrag, još u doba starih Rimljana i Kineza, kada su ljudi prvi put shvatili da kiselina, sol i začini ne samo da produljuju trajnost mesa, nego mu i daju poseban okus i mekoću.
Tisuće varijacija marinada diljem svijeta
Prve marinade bile su na bazi octa i citrusa, a s vremenom su se razvile u tisuće varijacija diljem svijeta. Danas se pod marinadom obično podrazumijeva mješavina ulja, kiseline poput octa, limuna ili jogurta te raznih začina i aromatičnog bilja, u kojoj meso odstoji prije pečenja, kuhanja ili roštiljanja.
U marinadu može ići sve: razni začini, češnjak, soja sos, med, pivo, senf, smeđi šećer, voćni sokovi pa čak i Coca-Cola. U kopnenim krajevima marinade se najčešće rade na bazi luka, senfa, papra, suncokretovog ulja, dok se uz obalu više koriste mediteranske trave, limun, maslinovo ulje i češnjak. U Slavoniji je pak bilo kakvu marinadu teško i zamisliti bez nezaobilazne dimljene paprike, piva i ljute paprike.
Ravlićev mesar
Pravimo se Francuzi uz fine marinade s vinom
Svaki kraj ima neku svoju specifičnost, a kad je priprema jela u pitanju mnogi će Europljanin rado zaviriti u susjedovo dvorište i primijeniti ono što mu prilikom pripreme hrane zapne za oko. Ne morate tako biti Francuz da biste zavoljeli njihove marinade s vinom i začinskim biljem ili one talijanske s maslinovim uljem, limunom i ružmarinom, a i tko bi mogao imati nešto protiv njemačke tradicije kupanja mesa u pivu i senfu.
U svijetu su poznate američke BBQ marinade s dimljenom paprikom i šećerom, karipske "jerk" marinade s čilijem i cimetom, indijske marinade s jogurtom i curryjem te kineske sa soja sosom, đumbirom i rižinim vinom.
Ravlić marinirana rebarca
Svaka marinada ima 3 osnovna sastojka, sve ostalo su varijacije
Recepti za marinade razlikuju se od podneblja do podneblja no svaka marinada ima 3 osnovna sastojka: sol koja pojačava okus i pomaže mesu zadržati sočnost, kiselinu koja će mu omekšati vlakna i začine koji stvaraju aromu.
Važno je marinadu prilagoditi vrsti mesa, a ovo su neke osnovne kombinacije:
- piletina najbolje reagira na jogurt, limun i mediteranske trave
- svinjetina voli pivo, senf i dimljenu papriku
- junetina traži crveno vino, soja sos i ružmarin
- janjetina voli maslinovo ulje, limun i origano
- riba se najčešće marinira u limunu, maslinovom ulju i kopru
- divljač se paca u vinu, povrću i začinima poput lovora i papra
Tajna uspjeha je u strpljenju i ljubavi
Dakako, marinada i pac nisu isto, iako im je svrha slična. Marinada je obično mješavina ulja, kiseline i začina, dok je pac tradicionalno slana voda s povrćem i začinima, bez ulja, i koristi se ponajviše za divljač i veće komade mesa.
Ravlić marinirana rebarca
Topla je preporuka da se prilikom mariniranja ne štedi na začinima i da se uvijek koriste svježi sastojci. Eksperimenti koji se ne otmu kontroli uvijek su dobro došli.
Dobra marinada ne prodire duboko u meso, ali ono što ostavi na površini daje poseban štih svakom zalogaju. Prava tajna uspjeha je strpljenje i ljubav prema mesu. A kad je meso koje mariniraš iz mesnice Ravlić tu sigurno nećeš pogriješiti.
U nastavku donosimo 2 recepta za pripremu mariniranih svinjskih rebarca Ravlić - jedan je u pećnici,a drugi na roštilju. Biraj koji ti se više sviđa, no mi ti preporučujemo da isprobaš oba jer mi se ne možemo odlučiti koji nam je ukusniji...
Ravlić svinjska rebarca spadaju u Ravlić grill program, u kojem su uvijek svježe mesne prerađevine s visokokvalitetnim mješavinama začina prema recepturi omiljenog Ravlić mesara, koje stvaraju novu razinu gastro užitka. Mogu se nabaviti već marinirana svinjska rebra, ali i ona svježa koja će ti biti potrebna za pripremu drugog recepta. U mesnicama Ravlić mogu kupiti i prethodno marinirana rebarca u honey marinadi
Marinirana Ravlić svinjska rebarca iz pećnice s coleslaw salatom
Marinirana rebarca Ravlić - s roštilja