Kao i kod uobičajene pripreme knedli, i za ove se tijesto radi s krumpirom. No, ono što je drugačije, jest što ove knedle nisu punjene svima omiljenim punjenjem - pekmezom, već mesom. Također, hrskave su zbog tog što ih se, kada su spremne za pečenje, uvalja u krušne mrvice. Ovakve knedle tipične su za alpsko područje i uglavnom se tamo pripremaju, no zašto ih ne biste probali i vi! Meso koje ćete koristiti za pripremu ovih knedli treba biti već pečeno, tako da možete iskoristiti ostatke mesa od pečene piletine, svinjskog mesnog pečenja i slično.
Poslužite ih uz neki dobar umak od gljiva i sezonsku salatu i uživajte!
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 500 g pečenog mesa
- Mljeveni muškatni oraščić
- Lišće od svježeg peršina
- 500 g krumpira, neoguljenog
- 25 g glatkog brašna
- 70 g brašna od riže
- 15 g fine kukuruzne palente
- 1 jaje
- 100 g rastopljenog maslaca
- 150 g krušnih mrvica
- Ulje za prženje
Priprema:
- Na malo ulja popržiti luk dok ne omekša; ohladiti ga pa pomiješati s mesom (očišćenim od kožica i kostiju), muškatnim oraščićem i peršinom i izmiksati u blenderu dok se sve ne usitni; oblikovati u male kuglice, otprilike 20 kuglica će ispasti od ove smjese
- Krumpir skuhati u kori (kao za krumpir salatu), pa ga ohladiti, oguliti koru i izmiksati u pire, pomiješati ga s brašnima, palentom i jajem te posoliti; zamijesiti u glatko tijesto pa zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na 2 sata
- Ohlađeno tijesto rukama oblikovati u valjak pa ga izrezati na 20 jednakih dijelova (ili onoliko koliko vam je ispalo mesnih okruglica) i potom svaku mesnu kuglicu zamotati tijestom (kao kod običnih knedli) te potom svaku uvaljati u krušne mrvice
- Peći u zagrijanom ulju nekoliko minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju i ne postanu hrskave
- Po želji, poslužite ih uz umak od majoneze i svježeg hrena
Dobar tek!