Recepti 23. siječnja 2017.

Isprobajte: Hrskave knedle punjene mesom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Da, da, knedlice ne moraju uvijek biti punjene nečim slatkim!

Kao i kod uobičajene pripreme knedli, i za ove se tijesto radi s krumpirom. No, ono što je drugačije, jest što ove knedle nisu punjene svima omiljenim punjenjem - pekmezom, već mesom. Također, hrskave su zbog tog što ih se, kada su spremne za pečenje, uvalja u krušne mrvice. Ovakve knedle tipične su za alpsko područje i uglavnom se tamo pripremaju, no zašto ih ne biste probali i vi! Meso koje ćete koristiti za pripremu ovih knedli treba biti već pečeno, tako da možete iskoristiti ostatke mesa od pečene piletine, svinjskog mesnog pečenja i slično.

Poslužite ih uz neki dobar umak od gljiva i sezonsku salatu i uživajte!

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 500 g pečenog mesa
  • Mljeveni muškatni oraščić
  • Lišće od svježeg peršina
  • 500 g krumpira, neoguljenog
  • 25 g glatkog brašna
  • 70 g brašna od riže
  • 15 g fine kukuruzne palente
  • 1 jaje
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 150 g krušnih mrvica
  • Ulje za prženje

Priprema:

  1.  Na malo ulja popržiti luk dok ne omekša; ohladiti ga pa pomiješati s mesom (očišćenim od kožica i kostiju), muškatnim oraščićem i peršinom i izmiksati u blenderu dok se sve ne usitni; oblikovati u male kuglice, otprilike 20 kuglica će ispasti od ove smjese
  2. Krumpir skuhati u kori (kao za krumpir salatu), pa ga ohladiti, oguliti koru i izmiksati u pire, pomiješati ga s brašnima, palentom i jajem te posoliti; zamijesiti u  glatko tijesto pa zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na 2 sata
  3. Ohlađeno tijesto rukama oblikovati u valjak pa ga izrezati na 20 jednakih dijelova (ili onoliko koliko vam je ispalo mesnih okruglica) i potom svaku mesnu kuglicu zamotati tijestom (kao kod običnih knedli) te potom svaku uvaljati u krušne mrvice
  4. Peći u zagrijanom ulju nekoliko minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju i ne postanu hrskave
  5. Po želji, poslužite ih uz umak od majoneze i svježeg hrena

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.