Recepti 26. prosinca 2023.

Jamie Oliver zna kako iskoristiti stari panettone

Fini tart od panettonea
Fini tart od panettonea toliko je ukusan da ćeš zbog njega nabavljati više panettonea foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Od svih kolača, panettone je jedini preživio Božić i sada ne znaš što bi s njim jer se malo sasušio? Napravi ovaj sjajan desert prema receptu slavnog Jamieja Olivera

Ostalo ti je panettonea, malo se posušio i ne znaš što bi s njim? Slavni britanski chef Jamie Oliver ima odličnu ideju za tebe – od ostataka pripremi ukusan desert, koji je, složit ćemo se jer smo probali – čak i ukusniji od samog panettonea.

Ovo uistinu maštovito slatko jelo od ostataka tradicionalnog talijanskog slatkog kruha bit će dovoljno za 12 osoba, a priprema traje sat vremena. Jamie savjetuje: ovaj desert može se složiti dan prije te držati u hladnjaku do trenutka pečenja. Ovaj slasni desert možeš dopuniti i orašastim plodovima te voćem.

 

 | Author: Shutterstock Panettone - talijanski slatki kruh, odličan je i kao osnova za nove deserte foto: Shutterstock

Tart od ostataka panettonea

Sastojci:

  • 125 g maslaca
  • 4 žlice smeđeg demerara šećera
  • 750 g ostataka panettonea
  • 1 mahuna vanilije
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 5 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 100 g svijetlog smeđeg šećera od šećerne trske
  • 60 g kvalitetne tamne čokolade (sa 79% kakaa)
  • 60 g marmelade od gorke naranče

 

Možda vas zanima... Napravi panettone muffine - najtraženiju slasticu ovih blagdana! Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namasti kalup za tart promjera 28 cm.
  2. Dvije žlice demerara šećera usitni u mužaru, te taj fini prah umiješaj u ostatak demerara šećera, da dobiješ različite teksture. Pospi po rubovima i dnu namašćenog kalupa.
  3. Nareži panettone  na trakice kojima ćeš prekriti dno kalupa i njegove rubove, sve dobro stisni, da dobiješ nešto nalik tijestu za pitu.
  4. Mahunu vanilije razreži poprečno popola i izvadi sve sjemenke, te mahunu i sjemenke zagrijavaj zajedno s vrhnje, mlijekom i maslacem, oko 5 minuta, odnosno dok se maslac potpuno ne rastopi.
  5. U velikoj zdjeli miksaj jaja i svijetli smeđi šećer oko 2 minute. Uz neprekinuto miksanje na slaboj brzini dodaj vruće aromatizirano vrhnje, ali izvadi mahunu vanilije.
  6. Trećinu kreme prelij po dnu kolača u kalupu, pusti da se upije nekoliko minuta.
  7. Ostatak panettonea rastrgaj na grube komade i ubaci ih u zdjelu s ostatkom kreme, te pusti minutu-dvije da malo upije. Stavi tu smjesu u kalup te dodaj komadiće čokolade te manje količine marmelade između slojeva.
  8. Izlij preko svega ostatak kreme, pospi s malo demerara šećera. Peci oko 35 minuta, nakon toga pusti desert da 'odmori' 10-ak minuta te posluži s tučenim vrhnjem, ili sladoledom od vanilije, no odličan je i sam.

 

Možda vas zanima... Panettone sa šafranom, nova verzija blagdanskog klasika Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.