Lagan, prozračan, bogat i savršeno kremast, ovaj soufflé je jelo koje ćete rado praviti iznova i iznova
Soufflé je oduvijek bio sinonim za kulinarski izazov – jelo koje testira strpljenje i vještinu svakog kuhara. Pomisao na laganu, prozračnu teksturu i savršeno zlatnu koricu često je povezana s dugotrajnim pripremama i mogućnošću da se sve raspadne u posljednjoj minuti.
No što ako ti kažemo da soufflé može biti jednostavan, brz i bez nepotrebnog stresa? Jer ovaj recept za jednostavni soufflé s pestom i ricottom sve mijenja.
Zaboravi komplicirane kuharske tehnike i nesigurnost – sve što ti treba su kvalitetni sastojci i malo dobre volje. Pesto od bosiljka daje mu mediteranski štih, dok kombinacija krem sira, ricotte i parmezana stvara bogatu, ali laganu teksturu kojoj je teško odoljeti.
Najbolji dio? Ovaj soufflé, odnosno nabujak, nije rezerviran samo za iskusne kuhare. Uz nekoliko osnovnih koraka i pouzdan recept za jednostavan souffle s pestom i ricottom, svaki put ćeš dobiti savršeno napuhan, zlatno-pečeni specijalitet.
Ne gasi ekran dok kuham
Soufflé s pestom i ricottom
20 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
1
žlica
Krem sir
680
g
Jaje
3
kom
Parmezan
115
g
Ricotta
240
ml
Sol
0,25
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Pesto od bosiljka
120
ml
Baguette
Postupak
Zagrij pećnicu na 190°C. Namaži maslacem posudu za soufflé kapaciteta 6 šalica.
U srednje velikoj zdjeli, pomoću električnog miksera na srednjoj brzini, miksaj sir dok ne postane kremast, otprilike 30 sekundi.
Dodaj jaja jedno po jedno, miksajući na niskoj brzini i povremeno stružući stijenke zdjele silikonskom lopaticom dok se sve ne sjedini, otprilike 1 minutu. Dodaj parmezan, ricottu, sol i papar te miksaj na niskoj brzini dok ne dobiješ glatku smjesu.
Silikonskom špatulom lagano umiješaj pesto, pazeći da ostane nekoliko vidljivih tragova pesta za efekt "mramorne" teksture. Smjesu prebaci u pripremljenu soufflé posudu i zagladi površinu. Posudu stavi na pleh za pečenje.
Peci soufflé dok se ne postane napuhnut, zlatno-smeđ i čvrst uz rubove, ali s laganim drhtanjem u sredini, otprilike 1 sat do 1 sat i 5 minuta. Nakon 40 minuta, prekrij ga aluminijskom folijom da spriječiš da zagori odozgora.
Posluži topli soufflé uz prepečeni baguette i žlicu ili nož za mazanje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.