Mirisna juha od bundeve i krušaka ugrijat će svaki hladni dan. Ova odlična kombinacija okusa sigurno će te oduševiti - donosimo provjereni recept...
I bundevaikruškaodlične su jesensko-zimske namirnice koje kad zahladiobožavamo pripremati na uistinu brojne načine, ali što kažeš na ovakav spoj u jednom receptu? Bundevu, odnosno točnije butternut bundevu (ili tikvu, ili buču... koliko samo različitih naziva za ovo divno, ukusno povrće), navikli smo koristiti u slanim i slatkim receptima, dok kruške gotovo uvijek koristimo u slatkim receptima.
Norezultat ovog spoja okusa mogao bi te iznenaditi. Nas definitivno je! Juha od bundeve i krušaka uistinu je nešto drukčije.
Bundeva i kruška - iznenađujuće dobra kombinacija okusa
Ova kremasta juha s mirisom jeseni savršena je kombinacija aromatične tikve i osvježavajućih krušaka, a začini će dodatno istaknuti okus. Ako voliš juhe i ne libiš se eksperimentirati, nema razloga da se ova juha od bundeve i krušaka ne nađe na tvom tanjuru.
Možda možeš potpuno iznenaditi goste ili ukućane, pa im pripremiti ovu juhu i ne otkriti od čega je. Kad probaju, neka nagađaju! Sigurni smo da neće biti točnih odgovora iz prve.
Bundeva i kruška odlična su kombinacija
foto: Getty Images/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Juha od bundeve i krušaka
25 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Butternut bundeva
1
kom
Maslac
3
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Đumbir u prahu
2
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Sol
1
žličica
Povrtni temeljac
1
l
Kruška
2
kom
Mileram
100
ml
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
Butternut tikvu nareži na polovice i zatim ukloni sjemenke iz sredine. Tikvu stavi na lim za pečenje i peci dok ne bude potpuno meka, oko 45 minuta. Pomoću žlice izvadi meso tikve iz kore.
U loncu zagrij maslac te dodaj nasjeckani luk, češnjak i đumbir te muškatni oraščić. Kada luk postane staklast podlij ga temeljcem te dodaj pečenu tikvu i kruške nasjeckane na kockice. Kuhaj dok kruške ne postanu mekane, oko 30 minuta.
Juhu usitni štapnim mikserom. Kada je kremasta i bez grudica, umiješaj mileram te dodaj soli po želji. Juhu posluži toplu s pečenim kockicama kruha.
Umejsto butternut tikve, u ovom receptu možeš slobodno koristiti i Hokkadio tikvu, a umjesto povrtnog - pileći temeljac.
Isprobaj i ove slane i slatke recepte s bundevom...