Recepti Božić 18. prosinca 2025.

Keksi koje obožava Djed Mraz: Santa's Trash Cookies

Božić
15 MIN
15 MIN
20
JEDNOSTAVNO
Santa's Trash Cookies
Santa's Trash Cookies
foto: Recipe Inspired/Pinterest
Santa's Trash Cookies posebni su po slasnoj kombinaciji slatkog i slanog. Slane komponente čips i pereci čine super ravnotežu s ostalim slatkim komponentama. Imamo odličan, provjeren recept!

Što dobiješ kad spojiš Božić, kekse i Djeda Mraza? Ove fora kekse, Santa's Trash Cookies - koji svima postaju omiljeni, zahvaljujući fora slatko-slanoj kombinaciji sastojaka.

Ako ti treba brzi adut za božićni stol ili slatki znak pažnje, ovi keksi su pun pogodak. Santa’s Trash Cookies počinju kao klasični keksi s komadićima čokolade (chocolate chip cookies), ali vrlo brzo postaju nešto puno zabavnije – uz dodatak slanih pereca i čipsa od krumpira (da, čipsa!).

Upravo ti slani, hrskavi komadići razbijaju slatkoću i stvaraju neodoljivu kombinaciju okusa. Rezultat su mekani keksi puni iznenađenja – slatko, slano i hrskavo u svakom zalogaju.

Ho-ho-ho! Oduševi ekipu keksima u obliku Djeda Mraza Možda vas zanima... Oduševi ekipu hit keksićima u obliku Djeda Mraza Recepti

Biraj svoje omiljene dodatke

Najbolji dio? Ovi keksi su potpuno prilagodljivi. U ovom receptu korišteni su zdrobljeni čips, pereci, komadići čokolade i šarene mrvice, ali slobodno, uz obavezne slane komponente, posegni za onim što imaš u smočnici. M&M’s bomboni raznih boja, zdrobljeni Oreo keksi, tamna čokolada ili čak narezane čokoladice s kikiriki maslacem savršeno će se uklopiti.

Ako nisi fan čipsa, zamijeni ga pečenim orasima ili kikirikijem – važno je samo da ostane onaj neodoljivi kontrast slatkog i slanog koji ove kekse čini posebnima.

Recept za Santa's Trash Cookies je u nastavku...

Santa's Trash Cookies | Author: Caitlin's Table/Pinterest Santa's Trash Cookies foto: Caitlin's Table/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Santa's Trash Cookies
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslac 250 g
  • Svijetli smeđi šećer 110 g
  • Šećer 100 g
  • Jaje 1 kom
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Glatko brašno 270 g
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Komadići čokolade 1,25 šalica
  • Čips od krumpira 0,75 šalica
  • Pereci 0,75 šalica
  • Crvene i zelene šećerne mrvice 0,50 šalica
  • Cvijet soli
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.

    U velikoj posudi na srednje jakoj brzini miksaj maslac, sneđi šećer i bijeli šećer dok ne dobiješ laganu, pahuljastu smjesu, 3-4 minute. Umiksaj jaje i ekstrakt vanilije.


  2. U srednjoj zdjeli izmiješaj brašno, sodu bikarbonu i sol. postepeno dodaj suhe sastojke u mokre i miskaj dok se sve ne sjedini.


  3. Lagano umiješaj komadiće čokolade, zdrobljeni čips od krumpira i zdrobljene mini perece te šarene mrvice.

    Dio mrvica, čokolade. čipsa i pereca sačuvaj da ih pospeš po vrhu keksa i utisneš u tijesto.


  4. Formiraj kuglice od tijesta (u svakoj kuglici enka bude oko 2 žlice tijesta) i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje. Lagano pritisni kekse da se malo spljošte.

    U svaki keks utisni malo dodataka (čips, pereci, šarene mrvice, komadići čokolade).

    Pospi kekse cvijetom soli.


  5. Kekse peci dok rubovi ne dobiju zlaćanu boju, oko 15 minuta.

    Nakon vađenja iz pećnice, prvo pusti da se keksi lagano prohlade u plehu, potom ih premjesti na rešetku da se potpuno ohlade.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

289 kcal

14 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

39,00 g

14 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Isprobaj i ove kekse, sigurno će se svidjeti Djedu Mrazu 😉🎅

mramorni keksi Možda vas zanima... Nakon kuglofa, stižu i prefini mramorni keksi! Recepti raspucanci Možda vas zanima... Božićni hit: Raspucanci s malinama i limunom Recepti keksići Možda vas zanima... Genijalni keksi s marcipanom od oraha i kavom Recepti gingerbread čovječuljci Možda vas zanima... Baš su nam slatki (i fini) ovi gingerbread čovječuljci Recepti petra jelenić, čokoladni rapucanci Možda vas zanima... Petra Jelenić ima najbolji recept za raspucance! Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.