Recepti Božić 22. prosinca 2025.

Keksi s čipsom oduševljavaju okusom i teksturom

Keksi
15 MIN
15 MIN
18
JEDNOSTAVNO
keksi s čipsom
Keksi s čipsom
foto: Partylicious/Pinterest
Jednostavni, retro, bez greške. Ovi keksi podsjećaju na bakinu kuhinju, ali se bez problema uklapaju u moderne blagdanske pladnjeve

Postoje recepti koji te ostave bez daha. Ne zato što su ekstravagantni, nego upravo suprotno – jer su toliko jednostavni da ih moraš isprobati kako bi povjerovao da stvarno funkcioniraju. Ovi keksi s čipsom nastali su s idejom da se iskoristi ono što ti već stoji u smočnici – maslac, šećer, brašno, vanilija… i šaka čipsa.

Da, dobro vidiš. Ova je kombinacija poznata još iz vremena kad se kuhalo s onim što se imalo, a ne nakon odlaska u kupnju s popisom dugačkim pola metra.

Santa's Trash Cookies Možda vas zanima... Keksi koje obožava Djed Mraz: Santa's Trash Cookies Recepti Čips | Author: Thinkstock Čips za poseban okus i teksturu foto: Thinkstock
Nemoj čips zdrobiti u (sitne) mrvice – komadići veličine oko 2 cm daju najbolji efekt u teksturi, a dio se ostavlja za posip prije pečenja.

Nema mjesta za skepsu

Možda ćeš biti skeptičan na spomen čipsa u domaćim keksima, ali promijenit ćeš mišljenje nakon prvoga griza jer su divna kombinacija slatkog i slanog, s hrskavom vanjštinom i mekanom unutrašnjošću. Bez jaja, bez praška za pecivo... Gotovi dok si rekao "keks"!

Recept za kekse s čipsom je u nastavku...

keksi s čipsom | Author: Partylicious/Pinterest Keksi s čipsom foto: Partylicious/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Retro keksi s čipsom
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
18
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslac 225 g
  • Šećer 150 g
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Brašno 236 g
  • Čips od krumpira 90 g
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Postavi rešetke na sredinu i gornju trećinu. Obloži dva lima papirom za pečenje.


  2. U posudi mikserom (ili ručno) izradi maslac i šećer na srednje jakoj brzini dok ne postanu pjenasti i svijetli, oko 3 minute. Dodaj ekstrakt vanilije i kratko izmiješaj. Sastruži stijenke posude lopaticom.


  3. Na manjoj brzini umiješaj brašno dok ne nastane rahlo, mrvičasto tijesto (oko 3 minute). Umiješaj većinu zdrobljenog čipsa, ostavi oko ¼ šalice za posip.


  4. Stavi tijesto u hladnjak na 10-15 minuta, samo da se malo stegne i lakše oblikuje.


  5. Pomoću žlice za sladoled ili dvije žlice formiraj kuglice tijesta (2 žlice po keksu) i poslaži ih na lim s razmakom od 5 cm. Ostatak čipsa lagano zdrobi prstima i pospi po vrhu svakog keksa, lagano utisni.


  6. Peci 15-17 minuta, dok donji rubovi ne postanu blago zlatni. Tijekom pečenja zamijeni položaje limova (gornji dolje i obrnuto). Nakon pečenja, pusti da se hlade 10 minuta na limu pa prebaci na rešetku. Po želji pospi šećerom u prahu kad se ohlade.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

198 kcal

9 %

MASTI

12,00 g

16 %

KOLESTEROL

0,27 g

0 %

UH

21,00 g

7 %

PROTEINI

2,00 g

4 %

Kad se ohlade, kekse spremi u kutiju s poklopcem. Na sobnoj temperaturi ostaju svježi do 3 dana, a možeš ih i zamrznuti do 2 mjeseca. Ako ih planiraš ukrašavati čokoladom, pričekaj da se potpuno ohlade.

Ispeci pa reci - keksiiiii!

Pfeffernüsse: aromatični njemački keksi s paprom i narančinom glazurom Možda vas zanima... Papreni medenjaci tvoj će dom ispuniti mirisom Božića Recepti mramorni keksi Možda vas zanima... Nakon kuglofa, stižu i prefini mramorni keksi! Recepti keksi s cimetom i pekan orasima Možda vas zanima... Keksići s cimetom i pekan orasima savršeni za dijeljenje Recepti keksići Možda vas zanima... Genijalni keksi s marcipanom od oraha i kavom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.