Jednostavni, retro, bez greške. Ovi keksi podsjećaju na bakinu kuhinju, ali se bez problema uklapaju u moderne blagdanske pladnjeve
Postoje recepti koji te ostave bez daha. Ne zato što su ekstravagantni, nego upravo suprotno – jer su toliko jednostavni da ih moraš isprobati kako bi povjerovao da stvarno funkcioniraju. Ovi keksis čipsom nastali su s idejom da se iskoristi ono što ti već stoji u smočnici – maslac, šećer, brašno, vanilija… i šaka čipsa.
Da, dobro vidiš. Ova je kombinacija poznata još iz vremena kad se kuhalo s onim što se imalo, a ne nakon odlaska u kupnju s popisom dugačkim pola metra.
Nemoj čips zdrobiti u (sitne) mrvice – komadići veličine oko 2 cm daju najbolji efekt u teksturi, a dio se ostavlja za posip prije pečenja.
Nema mjesta za skepsu
Možda ćeš biti skeptičan na spomen čipsa u domaćim keksima, ali promijenit ćeš mišljenje nakon prvoga griza jer su divna kombinacija slatkog i slanog, s hrskavom vanjštinom i mekanom unutrašnjošću. Bez jaja, bez praška za pecivo... Gotovi dok si rekao "keks"!
Recept za kekse s čipsom je u nastavku...
Keksi s čipsom
foto: Partylicious/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Retro keksi s čipsom
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
18
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
225
g
Šećer
150
g
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Brašno
236
g
Čips od krumpira
90
g
Šećer u prahu
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Postavi rešetke na sredinu i gornju trećinu. Obloži dva lima papirom za pečenje.
U posudi mikserom (ili ručno) izradi maslac i šećer na srednje jakoj brzini dok ne postanu pjenasti i svijetli, oko 3 minute. Dodaj ekstrakt vanilije i kratko izmiješaj. Sastruži stijenke posude lopaticom.
Na manjoj brzini umiješaj brašno dok ne nastane rahlo, mrvičasto tijesto (oko 3 minute). Umiješaj većinu zdrobljenog čipsa, ostavi oko ¼ šalice za posip.
Stavi tijesto u hladnjak na 10-15 minuta, samo da se malo stegne i lakše oblikuje.
Pomoću žlice za sladoled ili dvije žlice formiraj kuglice tijesta (2 žlice po keksu) i poslaži ih na lim s razmakom od 5 cm. Ostatak čipsa lagano zdrobi prstima i pospi po vrhu svakog keksa, lagano utisni.
Peci 15-17 minuta, dok donji rubovi ne postanu blago zlatni. Tijekom pečenja zamijeni položaje limova (gornji dolje i obrnuto). Nakon pečenja, pusti da se hlade 10 minuta na limu pa prebaci na rešetku. Po želji pospi šećerom u prahu kad se ohlade.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
198 kcal
9 %
MASTI
12,00 g
16 %
KOLESTEROL
0,27 g
0 %
UH
21,00 g
7 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Kad se ohlade, kekse spremi u kutiju s poklopcem. Na sobnoj temperaturi ostaju svježi do 3 dana, a možeš ih i zamrznuti do 2 mjeseca. Ako ih planiraš ukrašavati čokoladom, pričekaj da se potpuno ohlade.