Moo goo gai pan zvuči egzotično, ali iza tog imena krije se jednostavan obrok koji se oslanja na ono što već znaš i voliš: piletinu, gljive i hrskavo povrće
Moo goo gai pan je jedno od onih jela koje se lako prepozna na meniju kineskog restorana, ali još bolje funkcionira kad ga skuhaš kod kuće.
Ovaj kantonski klasik - piletina iz woka s povrćem - u Americi se priprema već više od stoljeća, poznatom po jednostavnosti i čistoći okusa. “Moo goo” znači gljive, a “gai pan” su tanki komadi piletine u prefinom umaku koji "omota" svaki sastojak.
Ono što ovaj recept čini posebno funkcionalnim jest njegova fleksibilnost: možeš promijeniti povrće, zamijeniti piletinu tofuom ili škampima, prilagoditi umak po okusu…
Ali ova verzija zadržava ono što čini temelj moo goo gai pana – gljive, piletinu i umak od kamenica (slavni oyster sauce). Taj zadnji detalj ključan je za bogat, ali lagan umak koji ne dominira nad povrćem nego ga upotpunjuje.
Recept za piletinu iz woka s povrće je u nastavku...
Moo goo gai pan - kineska piletina iz woka s povrćem
foto: The Woks of Life/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Moo Goo Gai Pan
22 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Umak od kamenica
5
žlica
Suncokretovo ulje
4
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
3
žlica
Voda
1
žlica
Pileći zabatak - otkošteni
450
g
Pileći temeljac
1,25
šalica
Šećer
1
žlica
Mrkva
1
kom
Češnjak
3
režanj
Svježi đumbir
2
žličica
Gljive
225
g
Grašak šećerac
115
g
Bambusove mladice (teglica)
225
g
Vodeni kesten (limenka)
225
g
Suhi sherry
1
žlica
Sol
Kuhana riža
Postupak
U srednjoj zdjeli pomiješaj 2 žlice umaka od kamenica, 1 žlicu ulja, 1 žlicu škroba i 1 žlicu vode dok se škrob ne otopi. Dodaj narezanu piletinu i dobro promiješaj. Ostavi sa strane.
U drugoj zdjeli izmiješaj preostale 3 žlice umaka od kamenica, 2 žlice škroba, pileći temeljac i šećer. Dobro promiješaj dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.
Zagrij 2 žlice ulja u velikom woku ili tavi promjera 30 cm na srednje jakoj vatri dok ne zasjaji. Dodaj piletinu u jednom sloju i prži bez miješanja dok ne dobije zlatnu boju s donje strane, oko 2–3 minute. Okreni i prži još 2 minute s druge strane. Makni iz tave i ostavi sa strane (ne mora biti potpuno kuhana).
Dodaj preostalu 1 žlicu ulja u tavu. Ubaci mrkvu, oguljenu i narezanu na tanke ploške, sitno nasjeckani češnjak i naribani đumbir. Prži dok češnjak ne zamiriše i ne počne dobivati boju, oko 1 minutu.
Ubaci gljive i prepolovljeni grašak šećerac. Vrati piletinu u tavu zajedno s eventualnim sokovima. Dodaj narezane bambusove mladice, ocijeđene i isprane, te narezane vodene kestene, ocijeđene i isprane. Sve zajedno promiješaj. Dodaj suhi sherry i kratko promiješaj da se sastružu karamelizirani dijelovi s dna tave.
Smanji vatru na srednje. Ponovno promiješaj pripremljeni umak (škrob se taloži na dno) i prelij preko sastojaka u tavi. Miješaj i pirjaj još 3-4 minute, dok se umak ne zgusne i obloži sve sastojke. Po potrebi dodatno posoli. Posluži uz kuhanu rižu.
Piletinu možeš marinirati dan unaprijed i spremiti u hladnjak, bit će još ukusnija. Ostaci su izvrsni i sljedeći dan – u wrapu, uz rezance ili samo podgrijani uz novu porciju riže. Drže se do 4 dana u hladnjaku.