Brzo, jednostavno i ukusno - sve je to ova prefina kremasta tjestenina s gljivama!
U ona jednostavnija, a uvijek fina jela zasigurno ulazi i kremasta tjesteninana bazi vrhnja i omiljenih gljiva. Šampinjonise mogu zamijeniti nekomdrugom vrstom gljiva po želji (ili kombinacijom!), a želiš li pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci pancetu ili slaninu.
Za efektniji izgled jela, odličan odabir bit će zeleni ili crni rezanci. Uz ovu kombinaciju odlično će se složiti i timijan i vlasac, a želiš li dodatno začiniti ručak, tjesteninu svakako posluži uzčašu finog bijelog vina.
Tjesteninu skuhaj al dente, prema uputama na pakiranju.
Otopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
Dodaj nasjeckani luk, a nakon 2 minute i protisnuti češnjak. Dinstaj i povremeno promiješaj.
Dodaj sitno sjeckanu slaninu. Kada se luk zastakli, a panceta pusti masnoću, dodaj gljive koje si očistila i narezala na ploške.
Prži 10-ak minuta dok tekućina ne ispari, a gljive ne omekšaju. Ulij vino i kuhaj dok alkohol ne ispari.
Kad ispari, dobro promiješaj pa makni s vatre. Posoli i popapri prema ukusu.
Dodaj skuhanu tjesteninu i nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala, vrhnje, sitno ribani parmezan i dvije žlice nasjeckanog peršina. Sve polako promiješaj i, prema potrebi, dodaj još soli.
Makni s vatre i posluži toplo - s još malo parmezana.