Kad ti treba neki snack ili predjelo, sigurno nećeš pogriješiti ako posegneš za ovim slasnim i zdravim kroketima od leće i batata. Kroketi od leće i batata idealno su hrskavi izvana i mekani iznutra, a umak od jogurta izvrsno ih upotpunjuje.
Ovaj recept za krokete od leće i batata odličan je spoj japanskog recepta za krokete od krumpira i indijske kuhinje s izborom začina i leće kao jedne od dvije glavne namirnice. Naravno, ako ti ne odgovara mješavina indijskih začina, začine si lako možeš prilagoditi, kao i ljutinu kroketa.
I da, znamo da postoje razne vrste leće i da bi netko možda rado eksperimentirao s njima u ovom receptu, no mi ti to ne preporučujemo. Narančasta raspolovljena leća odlična je za ovaj recept zbog toga što se brzo kuha, a i njezina narančasta boja uklapa se u boju batata 😉
Napomenimo i da su ove namirnice dostupne u svim supermarketima i dosta povoljne, tako da su kroketi od leće i batata, osim što su tako hrskavi i fini, i jako povoljni, a zasitni zalogaji.
Kroketi od leće i batata
(za 13 kroketa, 90 minuta, srednje zahtjevno)
Sastojci – za umak od korijandera i jogurta:
- 1/4 šalice punomasnog jogurta (1 šalica = 250 ml)
- 1 šalica nasjeckanih listića svježeg korijandera
- 1 manja zelena chili papričica, sitno sjeckana
- 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
- ½ žličice soli
- ½ žličice soka od limuna
- 1/3 žličice svježe mljevenog crnog papra
- ¼ žličice zdrobljenih sjemenki kumina
Sastojci – za krokete:
- 450 g batata
- ½ šalice narančaste leće (raspolovljene)
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 1 l suncokretova ulja (za prženje) – odvojiti 1 žlicu ulja za smjesu za krokete
- 1 žličica soli
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica korijandera u prahu
- 1 žličica mješavine začina garam masala
- ¼ žličice kurkume u prahu
- 1 žličica ljude crvene papričice u prahu
- 1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra
- ¼ šalice brašna od slanutka (ili pšeničnog brašna)
- 1 izmućeno jaje
- 1 šalica panko mrvica
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
- Batate operi i ostavi ih u kori. Izbodi ih vilicom i peci u pećnici 45-60 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
- Napravi umak od jogurta. Izmiješaj jogurt, korijander, chili papričicu, češnjak, sol, sok od limuna, crni papar i mljevene sjemenke kumina. Sve skupa dobro zgnječi i izmiješaj u mužaru, potom stavi u hladnjak da se dobro ohladi.
- Operi leću i pusti da se namače u vodi 10 minuta. Ocijedi, ubaci leću u manju posudu, dodaj oko ½ šalice vode. Kad zavrije pusti da se kuha 10-15 minuta, odnosno dok leća ne omekša.
- Dodaj žlicu ulja u tavu i na njoj, na srednjoj vatri, poprži luk. Dodaj sjemenke kumina, korijander, garam masalu, kurkumu, ljutu papričicu u prahu, crni papar i 1 žličicu soli. Sve skupa prži 3-4 minute, odnosno dok se začini lagano ne tostiraju i zamirišu.
- Ocijedi leću, dodaj je u poprženi luk sa začinima. Prži još 2-3 minute kako bi sva voda isparila.
- Pečeni batat oguli i zgnječi u pire.
- Batatu dodaj mješavinu luka, leće i začina i nastavi gnječiti i miješati sve dok ne dobiješ homogenu smjesu.
- Formiraj krokete. Svaki kroket uvaljaj u slanutkovo ili pšenično brašno. Potom ih umoči u razmućeno jaje, a nakon toga u panko mrvice.
- Ugrij ulje i u njemu isprži krokete u manjim serijama. Svaki se prži oko 2 minute, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju.
- Posluži krokete s umakom od jogurta.