Otkrij neodoljivi spoj grilanih šljiva, hrskave pržene slanine i kremastog kozjeg sira u tradicionalnoj talijanskoj panzanella salati, koja inače navedene sastojke na sadrži
Panzanellasalatas prženom slaninom i šljivama pravo je rješenje želiš li osvježavajuć, ali zasitan obrok za ljetne dane. Kombinacija slatko-kiselih grilanih šljiva, hrskave pržene slanine i kremastog kozjeg sira pretvara je u pravo umjetničko djelo.
Šljive su definitivno najpodcjenjenije koštunjavo voće, a ljeto je idealno vrijeme da im pružiš priliku koju zaslužuju. Grilane, savršeno se slažu s hrskavom prženom slaninom, kozjim sirom, svježim cherry rajčicama i tostiranim starim kruhom.
Sve zajedno preliveno je umakom od javorova sirupa i dijon senfa, stvarajući savršen ljetni obrok.
Stari kruh kao savršen dodatak salati
foto: Shutterstock
Čvršće voće je bolje za grilanje jer će zadržati oblik i dobiti tragove grilla prije nego što se raspadne. Da dobiješ čiste kriške šljive, ukloni peteljku i nožem prereži oko šljive, sve do koštice. Okreni šljivu za 90° i ponovi postupak. Između postojećih rezova napravi nove rezove, tako da šljiva izgleda kao žbice kotača. Nježno odvoji kriške od koštice palcima.
Ne gasi ekran dok kuham
Panzanella s prženom slaninom i šljivama
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Slanina
120
g
Maslinovo ulje
0,50
šalica
Šljive
3
kom
Sol
Sourdough kruh
2
kriška
Mladi luk
2
kom
Sok od limuna
0,25
šalica
Svježi bosiljak
2
žlica
Javorov sirup
2
žlica
Timijan
2
žličica
Senf
1
žličica
Rikula
150
g
Cherry rajčice
120
g
Kozji sir
60
g
Postupak
U velikoj hladnoj tavi ravnomjerno rasporedi kriške slanine. Prži na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok slanina ne postane smeđa i hrskava, oko 15 minuta.
Prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Prebaci istopljenu mast od slanine (oko 2 žlice) u malu zdjelu otpornu na toplinu.
Pripremi roštilj na srednje jakoj vatri. Očisti i naulji rešetke.
U velikoj zdjeli, pokapaj šljive sa 2 žlice ulja, dodaj 1/2 žličice soli i promiješaj.
Rasporedi kriške šljive na roštilj s rezanom stranom prema dolje i peci, okrećući dok šljive ne dobiju tragove roštilja, ali ne izgor - oko 2 minute sa svake strane. Prebaci na tanjur.
Kriške kruha pokapaj sa 2 žlice ulja. Peci na roštilju, često okrećući, dok ne postanu zlatno smeđe s rubovima lagano pougljenjenim, 2-3 minute sa svake strane.
Pusti da se malo ohladi, zatim natrgaj kruh na komade veličine 2-3 cm ili ga nareži na kockice istih dimenzija.
U blenderu, kombiniraj bijele dijelove mladog luka, limunov sok, nasjecka svježi bosiljak i natrgane listiće timijana, sirup i senf te 1/2 žličice soli.
Miksaj dok ne postane jednolična smjesa. Dok blender radi, polako dodaj istopljenu mast od slanine i preostalu 1/4 šalice ulja dok se ne emulgira, oko 20 sekundi.
U veliku zdjelu stavi rikulu. Na vrh dodaj poprženu slaninu, pečene šljive, natrgani kruh, zelene dijelove mladog luka, rajčice i sir.
Prelij polovinom preljeva i promiješaj da se sjedini. Posluži s preostalim preljevom sa strane.