Recepti Salata 23. srpnja 2024.

Malo drugačija panzanella - s prženom slaninom i šljivama

Salata
15 MIN
30 MIN
4
SREDNJE
panzanella sa šljivama
Panzanella sa šljivama
foto: Sarcastic Cooking/Pinterest
Otkrij neodoljivi spoj grilanih šljiva, hrskave pržene slanine i kremastog kozjeg sira u tradicionalnoj talijanskoj panzanella salati, koja inače navedene sastojke na sadrži

Panzanella salata s prženom slaninom i šljivama pravo je rješenje želiš li osvježavajuć, ali zasitan obrok za ljetne dane. Kombinacija slatko-kiselih grilanih šljiva, hrskave pržene slanine i kremastog kozjeg sira pretvara je u pravo umjetničko djelo.

panzanella Možda vas zanima... Jede nam se PANZANELLA, salata s kruhom i rajčicama Recepti

Šljive su definitivno najpodcjenjenije koštunjavo voće, a ljeto je idealno vrijeme da im pružiš priliku koju zaslužuju. Grilane, savršeno se slažu s hrskavom prženom slaninom, kozjim sirom, svježim cherry rajčicama i tostiranim starim kruhom.

Sve zajedno preliveno je umakom od javorova sirupa i dijon senfa, stvarajući savršen ljetni obrok.

 | Author: Shutterstock Stari kruh kao savršen dodatak salati foto: Shutterstock

Čvršće voće je bolje za grilanje jer će zadržati oblik i dobiti tragove grilla prije nego što se raspadne. Da dobiješ čiste kriške šljive, ukloni peteljku i nožem prereži oko šljive, sve do koštice. Okreni šljivu za 90° i ponovi postupak. Između postojećih rezova napravi nove rezove, tako da šljiva izgleda kao žbice kotača. Nježno odvoji kriške od koštice palcima.

Ne gasi ekran dok kuham

Panzanella s prženom slaninom i šljivama
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Slanina 120 g
  • Maslinovo ulje 0,50 šalica
  • Šljive 3 kom
  • Sol
  • Sourdough kruh 2 kriška
  • Mladi luk 2 kom
  • Sok od limuna 0,25 šalica
  • Svježi bosiljak 2 žlica
  • Javorov sirup 2 žlica
  • Timijan 2 žličica
  • Senf 1 žličica
  • Rikula 150 g
  • Cherry rajčice 120 g
  • Kozji sir 60 g
Postupak
  1. U velikoj hladnoj tavi ravnomjerno rasporedi kriške slanine. Prži na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok slanina ne postane smeđa i hrskava, oko 15 minuta.

    Prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Prebaci istopljenu mast od slanine (oko 2 žlice) u malu zdjelu otpornu na toplinu.


  2. Pripremi roštilj na srednje jakoj vatri. Očisti i naulji rešetke.

    U velikoj zdjeli, pokapaj šljive sa 2 žlice ulja, dodaj 1/2 žličice soli i promiješaj.

    Rasporedi kriške šljive na roštilj s rezanom stranom prema dolje i peci, okrećući dok šljive ne dobiju tragove roštilja, ali ne izgor - oko 2 minute sa svake strane. Prebaci na tanjur.


  3. Kriške kruha pokapaj sa 2 žlice ulja. Peci na roštilju, često okrećući, dok ne postanu zlatno smeđe s rubovima lagano pougljenjenim, 2-3 minute sa svake strane.

    Pusti da se malo ohladi, zatim natrgaj kruh na komade veličine 2-3 cm ili ga nareži na kockice istih dimenzija.


  4. U blenderu, kombiniraj bijele dijelove mladog luka, limunov sok, nasjecka svježi bosiljak i natrgane listiće timijana, sirup i senf te 1/2 žličice soli.

    Miksaj dok ne postane jednolična smjesa. Dok blender radi, polako dodaj istopljenu mast od slanine i preostalu 1/4 šalice ulja dok se ne emulgira, oko 20 sekundi.


  5. U veliku zdjelu stavi rikulu. Na vrh dodaj poprženu slaninu, pečene šljive, natrgani kruh, zelene dijelove mladog luka, rajčice i sir.

    Prelij polovinom preljeva i promiješaj da se sjedini. Posluži s preostalim preljevom sa strane.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

573 kcal

28 %

MASTI

42,00 g

58 %

KOLESTEROL

0,25 g

0 %

UH

36,00 g

13 %

PROTEINI

13,00 g

26 %

Isprobaj i ove osvježavajuće ljetne salate!

salata, piletina Možda vas zanima... BAŠ ZA LJETO Brza hladna salata od piletine i povrća Recepti salata Možda vas zanima... VRIJEME SALATA Imamo 2 lagana (i jako fina) recepta! Recepti Proljetne salate Možda vas zanima... Imamo recepte za 3 lagane salate idealne uz roštilj Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.