U drugoj epizodi Knjazove emisije "Znamo li što jedemo?" naučili smo sve što treba znati o (ham)burgerima, pa smo jedna odlučili pripremiti kod kuće. Donosimo odličan recept za gurmanski burger slavnog chefa Gordona Ramsayja
Sada se napokon ponovno veselimo ponedjeljku, jer navečer je na Prvom programu HTV-a sjajna nova emisija Roberta Knjaza posvećena hrani. U svom slasnom serijalu "Znamo li što jedemo?" Robert Knjaz i njegova ekipa diljem svijeta istražuju podrijetlo slavnih zalogaja.
Dan Gorske pojeo je više od 34.000 Big Mac burgera u životu
foto: HRT
Jedan čovjek, više od 34.000 burgera
Zvijezda druge epizode bio je - (ham)burger. Doznali smo sve (što se zna, kao i ono što se pretpostavlja) o njegovu podrijetlu i nastanku, a upoznali smo i Dana Gorskeja, čovjeka koji već dulje od 50 godina svaki dan pojede barem jedan Big Mac. U svome životu pojeo ih je već više od 34.000 no istu prehrambenu naviku drugima ne bi savjetovao iako je njegovo zdravlje i dalje besprijekorno.
Doznali smo i da Amerikanci godišnje pojedu oko 50 milijardi hamburgera, a Hrvati na milijune. Knjaz nam je u emisiji otkrio i zašto je naša verzija burgera veća od američke te kako jesti burger i ne zaprljati se!
Baš kao i kad smo gledali prvu epizodu serijala "Znamo li što jedemo?" posvećenu bureku i ovaj put rasle su nam zazubice cijelo vrijeme. Zato danas kod kuće pripremamo ovaj slasni burger čiji je recept osmislio slavni chef Gordon Ramsay kako bi proslavio 10 milijuna pratitelja na YouTubeu! Nije neka fotka, ali izgleda jako, jako slasno! Donosimo njegov recept!
Slavljenički YouTube burger Gordona Ramsayja
foto: Gordon Ramsay YouTube Screenshot
Ne gasi ekran dok kuham
Burger za 10 milijuna pratitelja na YouTubeu - recept by Gordon Ramsay
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
BURGER
Sastojci
Mljeveno meso - govedina
450
g
Maslac
60
g
Češnjak u prahu
1
žličica
Sol
1,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Maslinovo ulje
1
žlica
Ementaler
2
kriška
DODACI
Sastojci
Veliki šampinjoni
2
kom
Jaje
2
kom
Maslinovo ulje
1
žlica
Slanina
4
kriška
Rikula
1
šalica
Rajčica
1
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
BURGER PECIVA
Sastojci
Pecivo za burgere
2
kom
Maslac
SRIRACHA MAJONEZA
Sastojci
Majoneza
0,50
šalica
Sriracha umak
2
žličica
Sol
1
prstohvat
Postupak
Ugrij gril (na plin ili ugljen) - neka bude srednja vatra na pola grila, i slaba vatra na drugoj polovici.
U zdjelu stavi mljevenu govedinu (postotak masnoće 15%) - najbolje je koristiti meso od plećke i prsa. U meso naribaj zamrznuti maslac i umijesi ga u meso.
Oblikuj 2 burgera - promjera oko 10 cm i delbljine oko 2.5 cm. Stavi burgere na tanjur i ohladi ih 10 minuta. Sa svih strana obilno posoli i popapri burgere.
U zdjelici pripremi sriracha majonezu: pomiješaj majonezu, sriracha umak i sol. Stavi sa strane.
meso naulji s obje strane i stavi na srednju vatru na gril. Peci oko 2 minute, dok s donje strane burgeri ne dobiju lijepe crte od grila. Burgere okreni za 90 stupnjeva da dobiješ unakrsne crte tepeci s iste strane još cca 2 minute.
Na srednju vatru na gril u tom trenutku dodaj kriške slanine i velike šampinjone (gljive peci tako da je klobuk orkrenut tako da je strana s rupom prema dolje.
Gljive i slaninu preokreni nakon 3 minute te u svaku gljivu razbij po 1 jaje. Jaje posoli i popapri.
Burgere okreni nakon ukupno 4 minute pečenja i ponovi postupak i s druge strane - 2 minute pečenja, pa okretanje za 90 stupnjeva.
Kad meso bude iznutra medium rare, burgere prebaci na dio grila gdje je slaba vatra.
Ako je slanina gotova. skini je s vatre, ako treba još par trenutaka, prebaci je na dio grila sa slabom vatrom.
Prereži brioche peciva za burgere i premaži ih maslacem. Stavi ih s namazanom stranom prema dolje na dio grila gdje je slaba vatra.
Na burgere stavi ementaler ili neki drugi sir i pokrij te pusti da se peče još 1-2 minute kako bi se sir lijepo rastopio.
Pripazi na peciva, da ne zagore.
Pečenu slaninu stavi na dasku za rezanje i grubo nareži.
Peciva stavi na dasku, namaži po žlicu sriracha majoneze, stavi u svako pecivo po pola količine rukole i 2 posoljene kriške rajčice.
Dodaj u svaki burger obilnu količinu slanine, na to stavi burgere.
Na burger stavi gljive s jajima (bjelanjci trebaju biti potpuno pečeni, a žumanjci trebaju ostati još tekući).
Dodaj na vrh još malo sriracha majoneze i stavi gornji dio peciva.
Posluži s drvenim štapićem zabodenim u sredinu kako bi se svi sastojci zadržali na mjestu.