Nekada skromna hrana, danas je dio moderne gastronomije. Palenta je također jelo naših starih i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih obitelji. U Hrvatskoj je poznato više od tridesetak naziva za ovo jednostavno jelo, a najčešće se može čuti - žganci, palenta i - pura.
Od popularne palente s mlijekom iz djetinjstva do kombinacije palente i gulaša u kojoj uživamo kao odrasli, to je namirnica na koju uvijek možeš računati. U osnovi palenta je samo obična kukuruzna kaša, ali s raznim začinima postaje odličan prilog ili samostalno jelo.
Jednostavni sastojci koje zasigurno imaš kod kuće i 15 minuta vremena bit će dovoljni za pripremu palente s češnjakom i ružmarinom. Ovo brzinsko jelo možeš poslužiti kao prilog, a može biti i doručak ili lagana večera.
Uživaj u okusima s mediteranskim začinima.
Aromatična palenta
Sastojci:
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 4 režnja češnjaka sitno sjeckanog
- 1 žlica ružmarina (suhog)
- 1 šalica kukuruzne krupice
- 1 žličica soli
Priprema:
- U lonac ubaci temeljac, češnjak i ružmarin i nakon što zakuha, pusti da kuha na laganoj vatri još 10 minuta dok se svi okusi sjedine.
- Dodaj palentu i dobro promiješaj. Poklopite i ostavite da kuha na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
- Ponovo promiješaj palentu. Po želji dodaj još vode ako želiš rjeđu palentu.
- Začini po ukusu solju, crnim paprom ili s još ružmarina.
- Posluži odmah!
Isprobaj i ove recepte s palentom...