gastro postao
Ništa te neće bolje podsjetiti na proljeće nego lagani i osvježavajući tart s jagodama!
Sjajno prhko tijesto punjeno krem sirom s malim dodatkom limuna koji će doprinijeti daškom osvježenja uz slatke jagode. Podigni rukave i baci se na pripremu jer ovaj je recept toliko dobar da ćeš ga i prije nego ljeto dođe morati nekoliko puta raditi!
Sastojci za prhko tijesto:
- 250 g brašna
- 150 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- korica polovice limuna
Za punjenje:
- 120 g slatkog vrhnja
- 230 g krem sira
- 100 g šećera
- sok i korica 1 limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- jagode za ukras
Priprema:
- Tijesto: brašno stavi na dasku, dodajte maslac narezan na listiće i mrvite tijesto prstima. Dodaj šećer, vrhnje i naribajte koricu limuna pa umijesi glatko tijesto. Stavi ga u hladnjak na pola sata, a zatim razvaljaj. Prije pečenja tijesto lagano probodi vilicom na nekoliko mjesta i peci u pećnici na 160 stupnjeva. Jednom gotovo, izvadi van i ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Punjenje: u velikoj zdjeli pomoću ručnog miksera čvrsto istuci slatko vrhnje. U drugoj velikoj zdjeli izmiksaj krem sir i šećer sve dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj limunov sok, koricu i ekstrakt vanilije. Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine. Dobiveni šlag dodaj u drugu smjesu i žlicom ili lopaticom sve zajedno promiješaj i dodaj u prethodno ohlađeno tijesto za tart. Poravnaj smjesu ravnomjerno po cijeloj površini.
- Ukrašavanje: počevši s vanjske strane, rasporedi jagode u krug po vrhu kolača sve dok ne dođeš do sredine. Pitu stavi u hladnjak i pričekaj da se dobro ohladi, oko dva sata.
U slast!