U vrijeme kada smo svi svjesni da jedemo previše mesa, a posebno nakon višetjednog blagdanskog prejedanja, dobro je malo zastati i kušati pokoju zdraviju opciju. Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje nam energije, ne osjećamo se i ne izgledamo dobro i potreban nam je novi start. Ne brini, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom. Vrijeme je za dobar start!
Odlična alternativa onim mesnima, svakako su burgeri od povrća, pa tako imamo one od slanutka, batata, leće, crnog graha, s orašastim plodovima, cvjetačom, raznim žitaricama…
Donosimo recept za burgere s ciklom i kvinojom uz koje kao jedan od umaka možeš poslužiti brzi umak od grčkog jogurta koji se pravi od 200 g grčkog jogurta, 2 žlice čili umaka, mljevenog kumina i malo soli. A možeš pustiti mašti na volju i osmisliti neki svoj sjajan umak.
Burgeri s ciklom i kvinojom
Sastojci:
- 300 g cikle, oguljene i narezane na kockice
- 1 žlica maslinova ulja
- 750 g kuhane kvinoje
- 1 veće jaje
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana, zgnječena ili sitno naribana
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica sjemenki lana
- 1 žlica kokosova ulja, rastopljenog
- 2 žlice limunova soka
- ¼ žličice čilija u prahu
- sol, svježe mljeveni crni papar
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Pleh premaži maslinovim uljem i stavi kockice cikle da se peku oko 30 minuta.
- Pusti da se cikla ohladi, a potom je kratko izmiksaj u multipraktiku – smjesa ne treba biti potpuno jednolična i glatka.
- Izmiksanu ciklu prebaci u zdjelu, dodaj joj preostale sastojke i dobro promiješaj. Ako je potrebno, dodaj još krušnih mrvica.
- Oblikuj burgere koje možeš peći na tavi ili u pećnici te poslužiti u burger pecivu uz dodatke po želji.